Vijf vragen over de pil

De pil vergeten. Wat nu? En hoe zit het met tijdsverschillen op reis? Vijf vragen en antwoorden over de pil.

Hoe werkt de pil en hoe betrouwbaar is ze?

De anticonceptiepil garandeert 99,5 tot 99,9 procent betrouwbaarheid. Dat komt doordat ze op drie verschillende manieren beschermt tegen zwangerschap. Ten eerste voorkomt ze dat je een eisprong krijgt, ten tweede maakt ze het slijm in de baarmoederhals zo taai dat zaadcellen er moeilijk doorheen kunnen en ten derde gaat ze de innesteling van een eitje tegen.

Als je je pil consequent inneemt ben je dus voldoende beschermd, ook in de pilvrije week. Vaak wordt gezegd dat de pil pas werkzaam is na enkele maanden, maar dat klopt niet. Als je voor het eerst begint met de pil, begin je met slikken op de eerste dag van je menstruatie. Je bent dan vanaf dag één beschermd.

Welke pil?

Er zijn verschillende soorten pillen op de markt. Het belangrijkste verschil zit hem in de hoeveelheid hormonen per pil. De zogenaamde combinatiepil, met oestrogenen en progestagenen, wordt het meest geslikt. Die neem je drie weken wel, en één week niet.

Een andere optie is de minipil. Die bevat alleen progestagenen. De minipil slik je zonder onderbreking. Deze pil is minder betrouwbaar.

Naast de combinatiepil en de minipil bestaan er nog heel wat alternatieven, zoals de vaginale ring, de prikpil, de anticonceptiepleister, het hormonale implantaat of het koperspiraaltje.

Overleg met je arts welk middel het meest geschikt is voor jou.

Wat als je de pil vergeet? Of als je hebt overgegeven?

Er mag niet meer dan 36 uur zitten tussen twee pillen. Anders ben je niet meer goed beschermd tegen zwangerschap. Idem dito als je stopweek langer is dan zeven dagen.

Welke invloed een vergeten pil heeft op je bescherming is afhankelijk van het moment waarop je de pil vergeten bent. Aan het begin van een strip en op het einde loop je het meeste risico. Lees hier wat je moet doen als je de pil vergeten bent.

Als je diarree hebt of moet overgeven, is het aangewezen om extra voorzichtig te zijn. Als je hebt overgegeven binnen drie à vier uur na het innemen, slik je nog een pil uit een reservestrip. Bij langdurig overgeven is dat niet genoeg. Dan gebruik je een week lang een extra voorbehoedsmiddel (condooms). Dat geldt ook als je langer dan een dag last hebt van diarree.

Hoe moet je omgaan met tijdsverschillen op reis?

Op je vakantieadres neem je je pil gewoon in op je vaste tijdstip. Dus als je ze ’s ochtends altijd om acht uur inneemt, dan doe je dat daar ook om acht uur ’s ochtends plaatselijke tijd. Alleen als je reis langer dan 24 uur duurt, moet je tussendoor nog een pil nemen.

Waarom is er geen mannenpil?

Veel vrouwen zijn het beu dat ze elke dag een pilletje moeten slikken. Voor hen zijn er alternatieven zoals de anticonceptiepleister, het spiraaltje of de vaginale ring. Maar sommige vrouwen willen gewoon helemaal van die anticonceptie af en hopen op een mannenpil.

Helaas: de mannenpil is verre toekomst. Twee grote farmaceutische bedrijven hebben hun onderzoek stopgezet omwille van nevenwerkingen en moeilijkheden, onder meer omdat gebleken is dat mannen er niet zo happig op zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content