Het koperspiraaltje

De pil is veruit het bekendste anticonceptiemiddel, maar er zijn ook alternatieven. Het koperspiraaltje is daar één van.

Een spiraaltje lijkt op een ankertje. Het is gemaakt van koperdraad in een plastic omhulsel, dat in de baarmoeder geplaatst wordt. Het voorkomt dat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Het koper werkt ook rechtstreeks in op de eicel, zodat deze verloren gaat. De meeste spiraaltjes hebben aan het uiteinde één of twee nylondraadjes. Koperspiraaltjes bevatten geen hormonen.

Een spiraaltje wordt ingebracht door een dokter. Dat doet hij bij voorkeur in de eerste twaalf dagen na het begin van de menstruatie, omdat de baarmoederhals dan een beetje open staat.

De dokter brengt het spiraaltje in de baarmoederhals via een dun buisje. Daardoor raakt het spiraaltje wat vervormd, maar in de baarmoeder neemt het zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Het nylondraadje hangt uit de baarmoederhals in de vagina. Het inbrengen is doorgaans pijnlijker voor vrouwen die nog geen kinderen hebben gekregen. Normaal kan een spiraaltje drie tot vijf jaar blijven zitten. De arts controleert het spiraaltje jaarlijks.

Naast het koperspiraaltje is er ook het hormonaal spiraaltje. Dat bevat hormonen die ervoor zorgen dat het baarmoederslijm minder toegankelijk wordt voor zaadcellen.

Voordelen

Het koperspiraaltje is het meest betrouwbare voorbehoedsmiddel. Het is zelfs betrouwbaarder dan sterilisatie. Zelfs bij een correct uitgevoerde sterilisatie kan de doorgang tussen eileider en eierstok zich lange tijd na de ingreep spontaan herstellen, met het risico op zwangerschap tot gevolg

Nadelen

Een belangrijk nadeel van het spiraaltje is dat je kans op uitstoting hebt. De eerste dagen nadat het spiraaltje is ingebracht, hebben veel vrouwen last van rugpijn en krampen in de buik, een typische menstruatiepijn. De baarmoeder beschouwt het spiraaltje op dat moment nog als een indringer, en reageert daarom met pijnlijke samentrekkingen.

Tijdens de eerste weken is de kans op uitstoting groot. Je kan daarom best zelf regelmatig, liefst na de menstruatie, met je vinger controleren of het draadje nog in je vagina hangt.

De eerste menstruaties na het inbrengen kunnen overigens heviger zijn dan normaal.

Het spiraaltje is overigens niet geschikt voor vrouwen die meerdere seksuele partners hebben. De kans op een opstijgende ontsteking is namelijk groter door het spiraaltje. Bij een ontsteking in de onderbuik is de kans ook groter dat er schade komt aan de inwendige geslachtsorganen (eileiders, eierstok, baarmoeder).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content