In 2017 is het 30 jaar dat Béjart Ballet Lausanne bestaat, is het 10 jaar geleden dat Maurice Béjart stierf en voert Gil Roman 10 jaar het artistieke leiderschap van het gezelschap. Ter gelegenheid van deze verjaardagen, en na het succes van de uitverkochte voorstellingen van de IXde Symfonie in Vorst, stellen de choreograaf en zijn compagnie, onder de vleugels van Music Hall, een nieuwe creatie t 'M et variations... voor, alsook de herneming van een mythisch werk de Boléro.

t 'M et variations...

Eerste deel:

Sinds meer dan twintig jaar creëert Gil Roman zonder ophouden. De danser, choreograaf en artistiek directeur van Béjart Ballet Lausanne beheert en draagt niet alleen de erfenis verder uit die Maurice Béjart hem toevertrouwde, hij creëert daarnaast ook nieuwe balletten. Met zijn nieuwe werk t 'M et variations... stapt hij de wereld van een roman in. Bladzijde na bladzijde, in de vorm van een dagboek, gerelationeerd met het intieme, stelt de choreograaf een reeks variaties voor op het thema van de liefde en de innerlijke noodzaak van de dans, waar elk stap een woord is dat wordt gericht aan Maurice.

Boléro

Tweede deel:

Mijn Boléro", zei Ravel, "zou dit moeten benadrukken: zet dit goed in jullie hoofd." Ernstiger legde hij uit: "In 1928 heb ik op vraag van mevrouw Rubinstein [Ida Rubinstein, bekende en befaamde Russische danseres en actrice], een bolero voor orkest gecomponeerd. Een dans met een gemodereerde en constant uniforme beweging, zowel qua melodie als qua harmonie en ritme. Een ritme dat zonder ophouden door de trommel wordt aangegeven. Het enige element dat voor verschil zorgt wordt aangebracht door het orkestraal crescendo."

Maurice Béjart verduidelijkte op zijn beurt zijn visie op de compositie van Ravel: "Muziek die zo bekend is en toch ook zo vernieuwend dankzij haar simpliciteit. Een melodie - van oorsprong oosters, en niets Spaans - wentelt zich zonder ophouden rond haarzelf, steeds luider en intenser wordend, de ruimte vullend en op het einde de muziek zelf opetend."

De hoofdrol - de Melodie - wordt of door een danseres of door een danser vertolkt, en het Ritme door een groep dansers van de compagnie met, in Brussel, de medewerking van enkele plaatselijke dansers/figuranten. De partituur zal live worden uitgevoerd door het symfonisch orkest La Passione onder leiding van Paul Dinneweth.

Waar: Vorst Nationaal

Wanneer: 18, 19 en 20 mei

Tickets: vanaf € 49

Meer info:www.musichall.be

Plusmagazine.be geeft een duoticket voor de voorstelling van 18 mei weg!

In 2017 is het 30 jaar dat Béjart Ballet Lausanne bestaat, is het 10 jaar geleden dat Maurice Béjart stierf en voert Gil Roman 10 jaar het artistieke leiderschap van het gezelschap. Ter gelegenheid van deze verjaardagen, en na het succes van de uitverkochte voorstellingen van de IXde Symfonie in Vorst, stellen de choreograaf en zijn compagnie, onder de vleugels van Music Hall, een nieuwe creatie t 'M et variations... voor, alsook de herneming van een mythisch werk de Boléro.t 'M et variations...Eerste deel:Sinds meer dan twintig jaar creëert Gil Roman zonder ophouden. De danser, choreograaf en artistiek directeur van Béjart Ballet Lausanne beheert en draagt niet alleen de erfenis verder uit die Maurice Béjart hem toevertrouwde, hij creëert daarnaast ook nieuwe balletten. Met zijn nieuwe werk t 'M et variations... stapt hij de wereld van een roman in. Bladzijde na bladzijde, in de vorm van een dagboek, gerelationeerd met het intieme, stelt de choreograaf een reeks variaties voor op het thema van de liefde en de innerlijke noodzaak van de dans, waar elk stap een woord is dat wordt gericht aan Maurice.BoléroTweede deel:Mijn Boléro", zei Ravel, "zou dit moeten benadrukken: zet dit goed in jullie hoofd." Ernstiger legde hij uit: "In 1928 heb ik op vraag van mevrouw Rubinstein [Ida Rubinstein, bekende en befaamde Russische danseres en actrice], een bolero voor orkest gecomponeerd. Een dans met een gemodereerde en constant uniforme beweging, zowel qua melodie als qua harmonie en ritme. Een ritme dat zonder ophouden door de trommel wordt aangegeven. Het enige element dat voor verschil zorgt wordt aangebracht door het orkestraal crescendo."Maurice Béjart verduidelijkte op zijn beurt zijn visie op de compositie van Ravel: "Muziek die zo bekend is en toch ook zo vernieuwend dankzij haar simpliciteit. Een melodie - van oorsprong oosters, en niets Spaans - wentelt zich zonder ophouden rond haarzelf, steeds luider en intenser wordend, de ruimte vullend en op het einde de muziek zelf opetend."De hoofdrol - de Melodie - wordt of door een danseres of door een danser vertolkt, en het Ritme door een groep dansers van de compagnie met, in Brussel, de medewerking van enkele plaatselijke dansers/figuranten. De partituur zal live worden uitgevoerd door het symfonisch orkest La Passione onder leiding van Paul Dinneweth.Waar: Vorst NationaalWanneer: 18, 19 en 20 meiTickets: vanaf € 49Meer info:www.musichall.bePlusmagazine.be geeft een duoticket voor de voorstelling van 18 mei weg!