De rondreizende tentoonstelling 'Daheim / Bauen und Wohnen in Gemeinschaft' van het DAM (Deutsches Architekturmuseum Frankfurt) is in de lente en zomer 2018 in het STAM te bezoeken in de abdijkerk.

Verdichting in steden vormt een opportuniteit voor de woningbouw in Vlaanderen. Kleiner gaan wonen kan perfect samengaan met - zoals de Vlaamse Bouwmeester voorstelt - delen van ruimte om de woonkwaliteit te verhogen. Een gezamenlijke tuin, fietsenstalling of werkruimte voor meerdere gezinnen bijvoorbeeld...

Er vallen vele vormen van collectief bouwen en wonen te bedenken. Daarom is het waardevol om voorbeelden naast elkaar te zetten. In deze tentoonstelling tonen eenentwintig buitenlandse referentieprojecten hoe collectiviteit kan leiden tot vernieuwende oplossingen voor dichter wonen.

Diverse vormen van collectiviteit komen aan bod: van het samen bouwen, over het delen van voorzieningen, tot deels samen leven (koken, werken, spelen ...). Wat de projecten nog meer kenmerkt: ze zijn niet gerealiseerd door projectontwikkelaars, maar door bouwgroepen, corporaties en coöperatieven. De basiselementen zijn: gemeenschappelijke eigendom van gebouw/terrein, ontwerp in nauw overleg met de andere bewoners, en een keuze om bewuster samen te leven.

De projecten staan tentoongesteld in plannen, maquettes en foto's. Er is ook achtergrondinformatie te vinden over de financiering, de rechtsvormen en de vereiste planningsfases.

Waar: STAM, Gent

Wanneer: van 10 mei tot 16 september 2018

Tickets: € 8

Info:www.stamgent.be

Plusmagazine.be geeft 30 x 2 tickets weg!

De rondreizende tentoonstelling 'Daheim / Bauen und Wohnen in Gemeinschaft' van het DAM (Deutsches Architekturmuseum Frankfurt) is in de lente en zomer 2018 in het STAM te bezoeken in de abdijkerk. Verdichting in steden vormt een opportuniteit voor de woningbouw in Vlaanderen. Kleiner gaan wonen kan perfect samengaan met - zoals de Vlaamse Bouwmeester voorstelt - delen van ruimte om de woonkwaliteit te verhogen. Een gezamenlijke tuin, fietsenstalling of werkruimte voor meerdere gezinnen bijvoorbeeld... Er vallen vele vormen van collectief bouwen en wonen te bedenken. Daarom is het waardevol om voorbeelden naast elkaar te zetten. In deze tentoonstelling tonen eenentwintig buitenlandse referentieprojecten hoe collectiviteit kan leiden tot vernieuwende oplossingen voor dichter wonen. Diverse vormen van collectiviteit komen aan bod: van het samen bouwen, over het delen van voorzieningen, tot deels samen leven (koken, werken, spelen ...). Wat de projecten nog meer kenmerkt: ze zijn niet gerealiseerd door projectontwikkelaars, maar door bouwgroepen, corporaties en coöperatieven. De basiselementen zijn: gemeenschappelijke eigendom van gebouw/terrein, ontwerp in nauw overleg met de andere bewoners, en een keuze om bewuster samen te leven. De projecten staan tentoongesteld in plannen, maquettes en foto's. Er is ook achtergrondinformatie te vinden over de financiering, de rechtsvormen en de vereiste planningsfases.Waar: STAM, GentWanneer: van 10 mei tot 16 september 2018Tickets: € 8Info:www.stamgent.bePlusmagazine.be geeft 30 x 2 tickets weg!