Het is één van Tchaikovsky's meest persoonlijke opera's, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Alexandr Poesjkin over goklust en noodlottige liefde, obsessie en melancholie. In dit aangrijpende verhaal borrelen dan ook duidelijk Tchaikovsky's verborgen verlangens op. Zijn opgekropte gevoelens, zijn geheime homoseksualiteit uiten zich in de passionele muziek. In Pique Dame legt Tchaikovsky zijn ziel op tafel.

Het Verhaal

Hermann is een Duits officier en tot over zijn oren verliefd op een onbekende dame. Tot hij op een dag te weten komt dat zijn geliefde, die Lisa blijkt te heten, de kleindochter is van de oude gravin én sinds kort ook de verloofde van vorst Jeletzky.

Hermann realiseert zich dat hij geld nodig heeft om een dame van Lisa's maatschappelijke niveau het hof te kunnen maken. Dus wanneer hij het gerucht hoort dat de oude gravin het mysterieuze geheim van de 'drie kaarten' kent, een formule waarmee je nooit zou kunnen verliezen bij het kaartspelen, raakt Hermann geobsedeerd.

Hij moet en zal dat geheim te weten komen om zo voldoende geld bij elkaar te gokken. Verblind door zijn obsessieve zoektocht verliest hij echter zijn oorspronkelijke doel uit het oog en gaat hij zijn eigen ondergang tegemoet.

In Pique Dame leidt de gokverslaving van een legerofficier tot zijn ondergang - in het spel, in de liefde én in het leven. De opera legde tot grote schok van velen een zwarte kant van de beschaafde elite bloot en laat zien hoe een obsessief verlangen naar rijkdom kan leiden tot de fatale ondergang van een man. Gesitueerd in het Sint-Petersburg van de achttiende eeuw brengt Tchaikovsky met talloze stijlcitaten hulde aan het tijdperk van zijn idool Mozart.

Waar: Stadsschouwburg Antwerpen

Wanneer: 25 maart

Meer info:www.musichall.be

Plusmagazine.be geeft 5 duotickets weg!

Het is één van Tchaikovsky's meest persoonlijke opera's, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Alexandr Poesjkin over goklust en noodlottige liefde, obsessie en melancholie. In dit aangrijpende verhaal borrelen dan ook duidelijk Tchaikovsky's verborgen verlangens op. Zijn opgekropte gevoelens, zijn geheime homoseksualiteit uiten zich in de passionele muziek. In Pique Dame legt Tchaikovsky zijn ziel op tafel.Het Verhaal Hermann is een Duits officier en tot over zijn oren verliefd op een onbekende dame. Tot hij op een dag te weten komt dat zijn geliefde, die Lisa blijkt te heten, de kleindochter is van de oude gravin én sinds kort ook de verloofde van vorst Jeletzky.Hermann realiseert zich dat hij geld nodig heeft om een dame van Lisa's maatschappelijke niveau het hof te kunnen maken. Dus wanneer hij het gerucht hoort dat de oude gravin het mysterieuze geheim van de 'drie kaarten' kent, een formule waarmee je nooit zou kunnen verliezen bij het kaartspelen, raakt Hermann geobsedeerd.Hij moet en zal dat geheim te weten komen om zo voldoende geld bij elkaar te gokken. Verblind door zijn obsessieve zoektocht verliest hij echter zijn oorspronkelijke doel uit het oog en gaat hij zijn eigen ondergang tegemoet.In Pique Dame leidt de gokverslaving van een legerofficier tot zijn ondergang - in het spel, in de liefde én in het leven. De opera legde tot grote schok van velen een zwarte kant van de beschaafde elite bloot en laat zien hoe een obsessief verlangen naar rijkdom kan leiden tot de fatale ondergang van een man. Gesitueerd in het Sint-Petersburg van de achttiende eeuw brengt Tchaikovsky met talloze stijlcitaten hulde aan het tijdperk van zijn idool Mozart.Waar: Stadsschouwburg AntwerpenWanneer: 25 maartMeer info:www.musichall.bePlusmagazine.be geeft 5 duotickets weg!