© Getty Images/iStockphoto

Zomerse uitstapideetjes

U hoeft lang niet altijd ver te gaan om leuke uitstappen te doen. Het kan ook dicht bij huis. Enkele ideetjes voor deze zomer.

Uitwaaien langs strandpaviljoenen

Zomerse uitstapideetjes

Vlakbij (maar veel rustiger dan onze kust!) zijn de stranden van Zeeuws-Vlaanderen. Op een dag met een stevige wind kunt u helemaal uitwaaien als u vanaf Het Zoute via Het Zwin tot in Cadzand wandelt en vervolgens over het strand blijft lopen. De afstand bepaalt u zelf, maar de wandeling moet u zeker onderbreken in een van de strandpaviljoenen op palen die hier zo typisch zijn. Hoog en droog genieten van de zee bij een glas wijn en een gebakken visje.

Praktisch: het best volgt u de knooppunten van het nieuwe wandelnetwerk Het Zwin. Info en kaart: Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk 660, 8300 Knokke-Heist, tel. 050 63 03 80.

Zomerse uitstapideetjes

Zelfs op de warmste en drukste dagen van de zomer biedt het Calmeynbos in De Panne een oase van schaduw en rust. En een ideale picknickplek! Dit duinbos, dat helaas doormidden wordt gesneden door de drukke weg De Panne-Adinkerke, is deels een natuurreservaat. U kunt best starten aan het natuureducatiecentrum De Nachtegaal en van daar uit uw wandeling uitstippelen. Wilt u langer wandelen, dan kunt u het Calmeynbos goed combineren met het duinenreservaat De Westhoek of met de Oosthoekduinen.

Praktisch: De Nachtegaal, Olmendreef 2, 8660 De Panne. Halte kusttram: De Pannekerk. In de zomer alle dagen open van 10 tot 18 uur.

A l’Ostendaise

Zomerse uitstapideetjes

Onder deze naam lanceert Oostende een gastronomisch festival met meerdere evenementen dat tot september 2014 loopt. Alles draait rond de producten die de Oostendse vissers en de oesterkwekerij aanvoeren. Het openingsevenement vindt plaats in het weekend van 29-30 juni. Twintig Oostendse chef-koks bieden dan op het Zeeheldenplein een visgerecht aan voor de prijs van a 3 of a 6. Op beide dagen kunnen dapperen ook meevaren met een vissersvaartuig en mee helpen vissen.

Praktisch: info over de deelnemende restaurants (inclusief de recepten) en vissen op zee: tel. 059 70 11 99 en www.ostendaise.be

Sinds eind april maakt Gros-Fays in de Naamse Ardennen deel uit van het clubje van ?mooiste dorpen van Wallonië”. Dat heeft het te danken aan een aantal gebouwen zoals vakwerkhuizen en een 17de-eeuwse kasteelboerderij met twee torens. Maar minstens zo mooi is de natuur rond het dorp. De luswandeling ?Magie en oude molens” is 10 km lang en schakelt beboste dalen, wildbeken en mooie panorama’s aan elkaar. Zonder het dorpje zelf te vergeten!

Praktisch: de wandeling vertrekt in Gros-Fays en is bewegwijzerd met donkerblauwe ruiten. De route is te downloaden via www.tourismegps.be

Biertocht met de fiets

Haal uw fiets van stal voor een rondrit langs de geschiedenis van het bier en de brouwerijen in de hoofdstad. Onder meer een bezoek aan brouwerij Cantillon, de laatste echte brouwerij van Brussel, ligt op de route. En verder ontdekt u enkele typische Brusselse cafés en stameneikes. Een degustatie van Lambiek ontbreekt natuurlijk niet.

Fietstocht Bier en Brouwerijen. Datum en uur op aanvraag. Bij Pro Velo, Londenstraat 15, Elsene. Duur: 4 u. Prijs: vanaf ? 175 voor de gids, ? 9 per fiets. Reserveren: www.provelo.org

Aan de ontvangstbalie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis ligt een boekje en een rugzak vol met drakologenspullen klaar: een lintmeter, een vergrootglas, edelstenen en meer nuttigs voor een zoektocht naar draken in het museum. Opgepast voor de Westerse draak! Die moet getemd met een raadsel of stil gehouden met een schat. De jonge drakologen moeten hun bevindingen in een notitieboekje schrijven. Als beloning krijgen ze een heus drakendiploma.

Avontuur en drakenvuur. Tot 1/1/2014 in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Jubelpark 10, Brussel. Vanaf 6 jaar. Di-vr, 9.30-17 u. WE en feestdagen, 10-17 u. Prijs: ? 5, 65+: ? 4, 6-25 jaar: ? 1,5. Info: 02 741 72 11 en www.kmkg-mrah.be.

Grote Markt in de bloemetjes

Het tweejaarlijkse bloementapijt in Brussel is altijd weer een groot succes. Daar zit meer in, dachten ze in de hoofdstad. En dus nodigden ze dit jaar 30 floristen van de Gentse Floraliën uit. De Grote Markt wordt een grote lauriertuin waardoor u kunt flaneren en de vele vertrekken van het stadhuis zitten gedurende vier dagen in een volledig nieuw (bloemen)kleedje. Volgend jaar is het weer de beurt aan het traditionele bloementapijt.

Floraliëntime. Van 15/8 tot 18/8 in het Brusselse Stadhuis en op de Grote Markt. Do-zo, 10-22 u. Prijs: ? 5. Info: www.floralientime.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content