Jonge groentjes in een karameljasje

Voor 4 personen

20 minuten voorbereiding.
10 minuten kooktijd.

Ingrediënten:

2 jonge wortelen (met loof), 200 g peultjes, 1 bundeltje lenteuitjes, 1 koffielepel roze bessen, 100 g suiker, peper, zout.

Bereiding:

 1. Snijd de geschraapte wortelen in fijne reepjes.Rist de peulen af en snijd de uitjes (mét het loof maar zonder de worteltjes) in vier stukjes.
 2. Laat de wortelreepjes en de lente-uitjes 2 min blancheren in gezouten kokend water. Giet ze af onder de koudwaterkraan en dep droog. Herhaal dit met de peultjes (1 min blancheertijd).
 3. Doe de suiker in een pan met dikke bodem. Voeg er 20 cl water aan toe. Laat op een laag vuurtje inkoken tot een korrelstroop. Om te controleren of de stroop voldoende is ingedikt, dompelt u een lepel in koud water, vervolgens in de
  stroop en dan opnieuw in koud water. Neem een beetje stroop tussen duim en wijsvinger en rol ermee: u moet kleverige korreltjes krijgen.
 4. Doe nu de groenten, de geplette roze bessen en peper en zout in de stroop. Laat drie min zachtjes koken terwijl u blijft roeren.Verdeel de bereiding over glaasjes en laat afkoelen tot de groenten een knapperig jasje hebben gekregen.

Succestips

 • Serveer als origineel zoetzuur aperitiefhapje.
 • Zo kunt u ook preistengels, paprikareepjes en bleekselderij bereiden. Witloof, sojascheuten en champignons hoeft u zelfs niet te blancheren!

Knapperige zalm met champignons en sojasaus

Voor 4 personen

15 minuten voorbereiding
10 minuten kooktijd.

Ingrediënten:

1 koffielepel korianderzaad, 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels
sherryazijn, 1,5 eetlepel arachideolie, 700 g zalmfilet zonder vel of graten, 600 g vrij grote champignons, 2 takjes koriander, 4 takjes bieslook, peper, zout.

Bereiding:

 1. Plet de korianderzaadjes. Klop de sojasaus, de sherryazijn, de olie, de suiker en de korianderzaadjes met een vork.
 2. Snijd de zalm in dunne plakken. leg ze in een diepe schotel en overgiet ze met het sojasausmengsel. Dek af met vershoudfolie en laat een uurtje trekken in de koelkast.
 3. Borstel de champignons schoon, snijd de onderkanten eraf en schik de hoedjes ondersteboven op een dienschotel.
 4. Laat de plakken zalm uitlekken en vang de marinade op. Warm de marinade op in een pan met dikke bodem. Zodra de vloeistof begint te borrelen, voegt u de zalm toe. Laat 5 min zachtjes koken en draai de plakken voorzichtig om in de
  helft van de kooktijd. Kruid met peper en zout.
 5. Haal de zalm uit de pan en leg hem op de champignonhoedjes. Laat het kookvocht inkoken tot een dikke stroop en besprenkel er de zalm mee.Versier met korianderblaadjes en bieslooktakjes.

Succestips

 • De stroop is dik genoeg als ze blijft kleven aan een lepel.
 • U kunt dit gerecht ook laten afkoelen en koud serveren.De zalm is dan lekker knapperig.

Gekaramelliseerd varkenshaasje met bieslook

Voor 4 personen

10 minutenvoorbereiding
25 minuten kooktijd

Ingrediënten:

1 varkenshaasje van ongeveer 600 g, 4 eetlepels vloeibare honing, 1 koffielepeltje roze bessen, 1/2 koffielepel peperbolletjes, 4 cl sojasaus, 1,5 eetlepel olie, 1 flink bosje bieslook, zout.

Bereiding:

 1. Plet de roze bessen en de peperbolletjes en meng ze met de honing en de sojasaus. Leg het varkenshaasje in een schotel en overgiet het met het mengsel. Keer het vlees verscheidene malen om zodat het goed bedekt wordt door de marinade. Laat één uur trekken.Haal het vlees dan uit de marinade en dep het droog.
 2. Warm de olie op in een stoofpan met een dikke bodem (bij voorkeur gietijzer). Doe het varkenshaasje in de pan en laat het aan alle kanten bruin worden. Giet er de marinade en een klein glaasje water bij.Voeg zout toe en dek af. Laat 20 minuten zachtjes koken.
 3. Neem vervolgens het deksel van de pan en laat doorkoken op een wat hoger vuur tot er slechts een bodempje vocht overblijft.Draai het varkenshaasje nu verscheidene keren om zodat het aan alle kanten een karamellaagje krijgt.
 4. Leg het vlees in een schotel en versier royaal met stukjes bieslook.

Succestips

 • Geef hier basmatirijst en gewokte groenten bij.
 • Op dezelfde manier kunt u stukken kippenwit, kalkoenlapjes, eendenborst of konijnenrug een karamellaagje geven.

Tatintaartjes van bladerdeeg en mango

Voor 4 taartjes

20 minuten voorbereiding
20 minuten baktijd

Ingrediënten:

2 mango's, 80 g boter, 100 g poedersuiker, 300 g bladerdeeg.

Bereiding:

 1. Schil de mango's en snijd het vruchtvlees in brede repen.
 2. Doe de suiker in een pan met dikke bodem. Voeg driekwart van de boter toe (in partjes). Warm alles op een laag vuurtje op tot u een amberkleurige karamel krijgt. Leg er de mangorepen in en laat ze karamelliseren terwijl u ze voortdurend omdraait. Haal de pan van het vuur en laat het fruit afkoelen in de karamel.
 3. Boter 6 individuele taartvormpjes in.Verdeel de mangorepen over de vormpjes.
 4. Rol het bladerdeeg uit en snijd er 6 rondjes uit die net iets groter zijn dan de vormpjes. Leg de deegrondjes over de mango's en duw de deegrand tussen de wand van het vormpje en de vruchten met behulp van de steel van een lepel.
 5. Laat de taartjes 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 °C. Haal ze uit de oven en stort ze meteen op borden (met het fruit naar boven gekeerd).

Succestips

 • Het wordt helemaal smullen als u deze taartjes lauw opdient met vanille-ijs of dikke slagroom.
 • Ook lekker met peren, appels of meloen in plaats van mango's. Of met verse vijgen!