De meeste fietsers, zowel liefhebbers van gewone fietsen als van mountainbikes, hebben hun fiets vorig jaar in de garage of zelfs kelder gezet toen de bomen hun bladeren begonnen te verliezen.
Nu met de terugkeer van de eerste mooie dagen, krijgen ze opnieuw zin om te gaan fietsen. Het is echter belangrijk niet overhaast te werk te gaan omdat een fiets, ondanks het feit dat deze een eenvoudige werking lijkt te hebben, toch een regelmatige controle van bepaalde van zijn mechanische onderdelen vereist. We overlopen kort deze onderdelen.

Of het nu voor snelheid ontworpen fijne of solide met noppen uitgeruste banden zijn, de banden brengen de energie van elke trapbeweging over op de baan. Toch kunnen ze op den duur beschadigd raken en sneden of scheuren vertonen die, als ze te groot zijn, vroegtijdig een einde kunnen maken aan een leuke fietstocht. Het is dus nodig ze op te pompen aan de door de fabrikant geëiste druk en het loopvlak van de band nauwkeurig te controleren voor de eerste fietstocht.

Vanuit dezelfde gedachtegang moet u ook de staat van uw remmen controleren. Bij de conventionele remsystemen zal het nodig zijn de dikte van de rubberen remblokjes en de afstand van deze blokjes tegenover de velg te controleren,en na te kijken of de remkabels goed werken. Bij schijfremmen dient de dikte van de remschijven gecontroleerd te worden en moet er, door het wiel met de hand te laten draaien of aan een lage snelheid te fietsen, nagekeken worden of de druk in het oliecircuit volstaat om het indrukken van de schijfrem teweeg te brengen.

De ketting die zorgt voor de omzetting van energie van de trappers naar het achterwiel, mag uiteraard niet verwaarloosd worden. Het is mogelijk dat de ketting tijdens de weken dat de fiets stilstond, geroest is. Naast het feit dat roest de goede prestaties van de fiets kan schaden, kan het er in extreme gevallen ook voor zorgen dat de ketting vastloopt en eventueel breekt. Een kleine schoonmaakbeurt met petroleum en wat smeermiddel zijn welkom. Hetzelfde dient trouwens te gebeuren met de versnellingen zodat de transmissie soepel zou verlopen.

In geval van twijfel over de goede uitvoering van deze verschillende handelingen, kunt u best een afspraakje maken bij uw fietshandelaar. Vergeet niet dat plezier en veiligheid hand in hand gaan op de fiets.

De meeste fietsers, zowel liefhebbers van gewone fietsen als van mountainbikes, hebben hun fiets vorig jaar in de garage of zelfs kelder gezet toen de bomen hun bladeren begonnen te verliezen.Nu met de terugkeer van de eerste mooie dagen, krijgen ze opnieuw zin om te gaan fietsen. Het is echter belangrijk niet overhaast te werk te gaan omdat een fiets, ondanks het feit dat deze een eenvoudige werking lijkt te hebben, toch een regelmatige controle van bepaalde van zijn mechanische onderdelen vereist. We overlopen kort deze onderdelen.Of het nu voor snelheid ontworpen fijne of solide met noppen uitgeruste banden zijn, de banden brengen de energie van elke trapbeweging over op de baan. Toch kunnen ze op den duur beschadigd raken en sneden of scheuren vertonen die, als ze te groot zijn, vroegtijdig een einde kunnen maken aan een leuke fietstocht. Het is dus nodig ze op te pompen aan de door de fabrikant geëiste druk en het loopvlak van de band nauwkeurig te controleren voor de eerste fietstocht.Vanuit dezelfde gedachtegang moet u ook de staat van uw remmen controleren. Bij de conventionele remsystemen zal het nodig zijn de dikte van de rubberen remblokjes en de afstand van deze blokjes tegenover de velg te controleren,en na te kijken of de remkabels goed werken. Bij schijfremmen dient de dikte van de remschijven gecontroleerd te worden en moet er, door het wiel met de hand te laten draaien of aan een lage snelheid te fietsen, nagekeken worden of de druk in het oliecircuit volstaat om het indrukken van de schijfrem teweeg te brengen.De ketting die zorgt voor de omzetting van energie van de trappers naar het achterwiel, mag uiteraard niet verwaarloosd worden. Het is mogelijk dat de ketting tijdens de weken dat de fiets stilstond, geroest is. Naast het feit dat roest de goede prestaties van de fiets kan schaden, kan het er in extreme gevallen ook voor zorgen dat de ketting vastloopt en eventueel breekt. Een kleine schoonmaakbeurt met petroleum en wat smeermiddel zijn welkom. Hetzelfde dient trouwens te gebeuren met de versnellingen zodat de transmissie soepel zou verlopen.In geval van twijfel over de goede uitvoering van deze verschillende handelingen, kunt u best een afspraakje maken bij uw fietshandelaar. Vergeet niet dat plezier en veiligheid hand in hand gaan op de fiets.