De routes vormen telkens een lus en kregen de naam "Fietsen met een +" mee. Hun afstand varieert van 10 tot 36 km. Vijf ervan volgen de bestaande knooppunten. De zesde route - de Sneukelfietsroute van 10km met vertrek en aankomst in domein De Ghellinck in Elsegem (Wortegem-Petegem) - werd speciaal voor dit project ontworpen en bewegwijzerd met de klassieke zeshoekige borden.

Zonder hindernissen

Volgens Toerisme Oost-Vlaanderen richten de routes zich tot "senioren, mensen met een beperking en ouders met kleine kinderen". Het is een beetje jammer dat senioren- weer eens - in eenzelfde adem als gehandicapten worden genoemd, maar we zullen aannemen dat het allemaal goed bedoeld. Je hebt actieve senioren die jongere fietsers achter zich laten op de Mont Ventoux of op de heuvels van de Ronde van Vlaanderen, maar je hebt er andere die liever rustig en comfortabel trappen. Voor hen zijn de zes routes bedoeld.

De routes hebben alle gemeen dat ze grotendeels over brede, verharde (of semiverharde) en autoluwe wegen lopen en hindernissen als heuvels of hoge bruggen vermijden. Vaak gebruiken ze autovrije, geasfalteerde paden langs rivieren en kanalen. Ze zijn daarom ook zeer geschikt voor aangepaste tweewielers, handbikes, rolstoelen, e-bikes en fietskarren. Bovendien vertrekken ze alle zes van een domein met een ruime parkeergelegenheid en sanitaire voorzieningen.

Fietsvriendelijke cafés

De zes routes staan gedetailleerd en met veel nuttige informatie beschreven in een brochure van 45 pagina's. Behalve de al genoemde Sneukelfietsroute biedt ze de keuze uit lussen die vertrekken aan het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke (36 km), Provinciaal Domein Het Leen in Eeklo (27 km), Provinciaal Domein De Gavers in Onkerzele-Geraardsbergen (16 km), Provinciaal Domein Den Blakken in Wetteren (19 km) en Vakantiecentrum De Ceder in Astene-Deinze (15,5 km).

Een extra troef is het feit dat we langs de routes rust- en picknickbanken, toegankelijke restaurants, fietscafés en hier en daar ook voorzieningen voor sanitaire stops kunnen aantreffen.

Praktisch

  • De brochure "Fietsen met een +" kost ? 3. Te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent (tel. 09 269 26 00 en www.tov.be). En bij alle lokale toeristische diensten van Oost-Vlaanderen.
  • Meer info over toegankelijke fiets- en wandelroutes in Oost-Vlaanderen via www.tov.be/toegankelijkheid
De routes vormen telkens een lus en kregen de naam "Fietsen met een +" mee. Hun afstand varieert van 10 tot 36 km. Vijf ervan volgen de bestaande knooppunten. De zesde route - de Sneukelfietsroute van 10km met vertrek en aankomst in domein De Ghellinck in Elsegem (Wortegem-Petegem) - werd speciaal voor dit project ontworpen en bewegwijzerd met de klassieke zeshoekige borden.Volgens Toerisme Oost-Vlaanderen richten de routes zich tot "senioren, mensen met een beperking en ouders met kleine kinderen". Het is een beetje jammer dat senioren- weer eens - in eenzelfde adem als gehandicapten worden genoemd, maar we zullen aannemen dat het allemaal goed bedoeld. Je hebt actieve senioren die jongere fietsers achter zich laten op de Mont Ventoux of op de heuvels van de Ronde van Vlaanderen, maar je hebt er andere die liever rustig en comfortabel trappen. Voor hen zijn de zes routes bedoeld.De routes hebben alle gemeen dat ze grotendeels over brede, verharde (of semiverharde) en autoluwe wegen lopen en hindernissen als heuvels of hoge bruggen vermijden. Vaak gebruiken ze autovrije, geasfalteerde paden langs rivieren en kanalen. Ze zijn daarom ook zeer geschikt voor aangepaste tweewielers, handbikes, rolstoelen, e-bikes en fietskarren. Bovendien vertrekken ze alle zes van een domein met een ruime parkeergelegenheid en sanitaire voorzieningen.De zes routes staan gedetailleerd en met veel nuttige informatie beschreven in een brochure van 45 pagina's. Behalve de al genoemde Sneukelfietsroute biedt ze de keuze uit lussen die vertrekken aan het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke (36 km), Provinciaal Domein Het Leen in Eeklo (27 km), Provinciaal Domein De Gavers in Onkerzele-Geraardsbergen (16 km), Provinciaal Domein Den Blakken in Wetteren (19 km) en Vakantiecentrum De Ceder in Astene-Deinze (15,5 km).Een extra troef is het feit dat we langs de routes rust- en picknickbanken, toegankelijke restaurants, fietscafés en hier en daar ook voorzieningen voor sanitaire stops kunnen aantreffen.