© Getty Images/Fuse

Zes barbecuetrends voor deze zomer

Het wordt eindelijk barbecueweer! Wat is er zoal nieuw of trendy in het barbecuen deze zomer? Als u onze tips volgt, bent u helemaal in!

Samen in het park

U hebt geen tuin of terras? Of is uw tuin of terras te klein voor een gezellige barbecue met méér dan vier mensen? Dan zit u goed met deze trend: maak gebruik van een openbare barbecueplaats. Naar het voorbeeld van Scandinavië, Canada en de USA zijn die nu ook in de parken van de Vlaamse steden en in de Ardennen te vinden (google op “openbare barbecueplaatsen”). Alleen in Antwerpen (foto) al vindt u ze nu in acht parken.

Zes barbecuetrends voor deze zomer

Op mooie dagen kan het er wel druk zijn. U spreekt met uw gasten dus best ter plekke al om 11 of 17 uur af. Hier en daar ligt zelfs hout ter beschikking, maar voor de zekerheid neemt u toch best uw eigen houtskool, aanmaakblokjes (of fijn aanmaakhout) en lucifers mee. En achteraf laat u de plek uiteraard schoon achter.

A la plancha

Zes barbecuetrends voor deze zomer

Dé trend van deze zomer. Hierbij roostert u het voedsel niet op een rooster, maar op een volle stalen of gietijzeren plaat die door dezelfde warmtebron als een klassieke barbecue wordt opgewarmd (houtskool, hout, gas, elektriciteit).

De voordelen? Geen kans op verkoling door opschietende vlammen (er valt geen vet in het vuur) en het voedsel schroeit nog sneller dicht (minder verlies van vitamines en smaakstoffen). Kleinere stukken (sardines, groene asperges, halve tomaten...) kunnen niet meer in het vuur vallen. De garing verloopt ook sneller. En als u over het voedsel een vuurvaste stolp plaatst, krijgt u het effect van een stoomkoker – ideaal om groenten gezond te laten garen, maar ook voor mosselen in witte wijn.

Er bestaan al barbecuemodellen die uitsluitend a la plancha werken. Maar u zult voordeliger af zijn met een planchaplaat die u op het rooster van uw bestaande barbecue plaatst.


Onmisbaar is een vuurvaste spatel om het voedsel snel en geregeld om te keren op de hete plaat. Als u zich daar een beetje in oefent, gaat u zich als een teppanyakikok in een Japans restaurant voelen.


Mini mini

Een andere trend zijn kleine, lichtgewichtbarbecues die zich heel gemakkelijk laten meenemen voor een picknick of een uitstap. Ze zijn zo ontworpen dat er net genoeg ruimte is voor een mooie laag houtskool.

Een leuk voorbeeld (foto) zagen we bij Brico: een opvouwbare barbecue die uitgevouwen 40 cm hoog is.

Zes barbecuetrends voor deze zomer

Het hete rooster van onze bestaande barbecue kunnen we ook gebruiken als de kookplaat van ons fornuis. In de handel zien we nu allerlei kookpannen die speciaal voor grillroosters zijn ontworpen: een sauspan, een wokpan, een braadpan, ja zelfs een poffertjespan enz. Op die manier wordt onze barbecue een buitenfornuis (op de foto: een pan uit het Cookware Systeem van Weber).

Een buitenoven

Een andere trend komt ons ook uit de USA overgewaaid: een stevige buitenoven die we met hout stoken en waarin we pizza, zelfgemaakte taarten of quiches kunnen bakken. De oven zelf moet vrij klein blijven, maar wel diep zijn. Op die manier wordt hij snel warm en kunnen we achterin de oven hout stoken. Het bakken gebeurt dan vóór de vuurhaard, eens die heet genoeg is. Met een simpel rooster op voetjes kunt u de oven ook als een klassieke barbecue gebruiken.

In de handel bestaan kant-en-klare buitenovens of inbouwmodellen, maar een veel voordeliger oplossing bestaat erin er zelf een te metselen. Dan moet u wel vuurvaste stenen en vuurvaste mortel gebruiken en niet vergeten een rookafvoer te voorzien. De muur rond de oven moet ook voldoende dik zijn, want binnenin zit u al snel aan 200° C en méér.

Barbecuen vraagt tijd. Het langzaam opwarmen van de houtskool is trouwens één van de aantrekkelijkste aspecten, want zo houden we ruim tijd over om te aperitieven en alles klaar te zetten. Voor houtskoolfans die het graag veel sneller zien gebeuren, is er nu een oplossing: houtskoolbarbecues die onderaan voorzien zijn van een brander op een gasfles. De brander zet de houtskool kort maar krachtig in vuur en vlam. Op 10 minuten tijd kan een dik laagje houtskool een gloeiende vuurhaard worden (ons voorbeeld op de foto is een combinatiemodel gas-houtskool van Campingaz).

Eén nadeel: het aperitieven zal dan véél vlugger moeten gaan...

Partner Content