Warmoes, terug van nooit weggeweest

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Misschien komt het door zijn broertje de suikerbiet dat warmoes uit de gratie is geraakt. Zijn bieten geen dierenvoeding? Kan best, maar warmoes, ook bekend onder de naam snijbiet, heeft meer te bieden. Bovendien eten we niet de knol, wel de grote sappige bladeren en de dikke bladstelen.

Warmoes lijkt wat vorm en textuur betreft het meest op paksoi. Het heeft dezelfde knapperige stengel en grote malse bladeren. De smaak is echter anders: fris en knapperig, diep en aards. Er zijn twee variëteiten op de markt: warmoes met witte bladstelen en warmoes met rode bladstelen.

Kopen

Warmoes moet er mooi fris uitzien als je het koopt, de bladeren mogen niet slap vallen. De onderkant van de stelen moet gelijkmatig afgesneden zijn.

Bewaren

Probeer altijd zo vlug mogelijk warmoes te bereiden want de groente, die heel veel vocht bevat, verliest heel snel zijn versheid en smaak. Wellicht ligt daar ook een van de reden waarom warmoes vroeger niet populair was. Het duurde immers vaak een paar dagen voor de groenten in de keuken aankwamen. Bewaren kan heel kort, maximum twee dagen, in vershoudfolie gewikkeld in de groentelade van de koelkast.

Bereiding

Verwerkt in salades kan je bladeren van de warmoes rauw eten. Alle bereidingen met spinazie kunnen ook met warmoes, maar je moet een iets langere gaartijd rekenen voor de dikke bladstelen. Het volume slinkt tot ongeveer een derde. De warmoesstelen kan je in stukjes gesneden kort aanbakken in olie of boter. Verder lenen de bladeren en/of de stelen zich perfect om verwerkt te worden in groentetaarten, pastasaus en omelet. Qua kruiding vormt (een beetje) muskaatnoot de perfecte match met warmoes.

Stoemp van warmoes (2 pers.)

Je kan stoemp maken van zowat alle groenten: prei, wortel, pompoen, warmoes, boerenkool, bloemkool, broccoli, ... Traditioneel hoort er worst bij, maar ook spareribs, spieringkotelet, lamsnek en zelfs krokant gebakken kippenbouten zijn goede begeleiders.

Ingrediënten

  • 1 bundel warmoes, stelen en bladeren in repen gesneden
  • 150 g aardappelen, gekookt
  • 100 g spekjes
  • 1/4 dl melk
  • 50 g boter
  • peper en zout

Kook de warmoesstelen beetgaar in ruim water, blancheer ondertussen de bladreepjes, giet alles af, laat schrikken onder koud water en laat goed uitlekken.

Bak de spekjes krokant in hun eigen vet. Laat uitlekken op keukenpapier.
Prak de aardappelen met een vork fijn, doe er de melk bij en roer goed door. Voeg de boter toe en roer tot een smeuïge puree.
Meng warmoes en spekjes onder de puree en kruid met peper en zout.
Serveer de stoemp in de pot.

Bron: Lava

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content