Koude winteravonden zijn bij uitstek geschikt om extra gezelligheid op tafel te toveren. We stellen u enkele warme, winterse gerechten voor ide we gerust durven bestempelen als hartverwarmende 'comfort food'.
Taart met champignons, verse kruiden en Passendale
Ingrediënten voor 4 personen:
1 verpakking bladerdeeg
500 g champignons
3 eetl. gehakte peterselie
2 eetl. fijngesneden dragon
2 eetl. fijngesneden basilicum
5 eieren
2 dl room
2 dl volle melk
boter
1 verpakking sneetjes Passendale Classic
Bereiding:
Verwarm de oven op 180°C.
Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg. Prik enkele gaatjes in de bodem en bak blind.
Snijd de champignons in plakjes en bak ze goudbruin in hete boter. Breng op smaak met versgemalen zwarte paper en zeezout.
Klop de eieren los met de melk en de room, kruid met peper en zout en roer er de verse kruiden doorheen.
Schep de champignons in de taartvorm. Overgiet met het eimengsel.
Verwijder de kortsjes van de kaas en snij de kaassneetjes in lange repen. Schik deze in ruitvorm op de taart.
Bak goudbruin en gaar in de oven gedurende 40 minuten.
Geroosterde herfstgroenten op bladerdeeg
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg kleine pompoen
2 kleine venkelknollen
350 g rauwe rode bietjes
350 g in stukken gesneden raapjes
1 kleine aubergine
4 plakken bladerdeeg van 15 x 15 cm
handvol verse kruisen zoals rozemarijn, basilicum, oregano, bladpetereselie
olijfolie
200 g mascarpone
1 eigeel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190°C
Boen de pompoen schoon, verwijder de pitten en draden en snij in plakken. SChik deze samen met de raapjes in een ovenschaal, giet er 4 dl kokend water bij, kruid met versgemalen zwarte peper en zeezout, besprenkel met olijfolie en laat 40 min. goudbruin garen. Draai de plakken regelmatig om.
Was de rode bietjes, snij ze in partjes en schik ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en laat garen in de oven.
Snij de venkelknollen en de aubergine in stukken, besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout en laat garen in de oven.
Leg de plakken bladerdeeg op een met bakpapier bedekte bakplaat. Vouw de randen om zodat je een iets opstaande rand krijgt en bestrijk deze met eigeel. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Bak goudbruin en gaar in de oven.
Bestrijk de gebakken bodem met mascarpone. Schik er de geroosterde groenten op en werk af met verse kruiden.
Kalfskoteletten op grootmoeders wijze
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kalfskoteletten
350 g witte champignons
150 g gerookte spekreepjes
10 zilveruitjes
25 cl room
1 dl maderawijn
bloem
boter
Bereiding:
Pel de uitjes, borstel de champignons schoon en snij ze in vier.
Bak de champignons met de uitjes en de spekreepjes in boter goudbruin
Wentel de kalfskoteletten door de bloem en bak ze aan beide zijden goudbruin in hete boter. Voeg het gebakken champignonmengsel toe en besprenkel met madeira. Blus met de room en roer door.
Laat zachtjes sudderen tot het vlees gaar is en kruid met versgemalen zwarte peper en zout.
Werk af met snippers verse peterselie.
Crème brûlée met wortel en mandarijn
Ingrediënten:
4 mandarijnen
200 g wortelen
4 eieren
2 dl room
5 dl volle melk
25 g boter
50 g bruine suiker
80 g honing
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150°C en zet daarin een schaal met kokend water. Test eerst of het water niet over de rand van je crèmeschaaltjes zal komen.
Schraap de wortelen schoon en snij ze in stukjes. Doe ze in een pan met de melk, boter en een mespuntje zout. Breng aan de kook en laat garen.
Pureer de wortelen met hun vocht en roer er de room, honing en losgeklopte eieren door.
Pel de mandarijntjes en schik 2-3 van de partjes op de bodem van de schaaltjes. Overgiet met de wortelcrème.?Plaats ze in het warmwaterbad in de oven en laat 45 min. garen. Haal de schaaltjes uit de oven en laat afkoelen. Plaats tot gebruik in de koelkast.
Bestrooi vlak voor het serveren met bruine suiker en laat karameliseren onder een hete grill. Werk af met de rest van de mandarijntjes en serveer.
Nog meer inspiratie?
Deze recepten komen uit het boek Kook! Recepten voor elke dag. Deel 1 Warm en winters, een handig boek met 75 haalbare, eerlijke recepten van stoofpotten, soepen, ovenschotels en andere lekker warme, winterse gerechten. Een bron van inspiratie, ongeacht je een hobbykok, een foodie of iemand die gewoon elke dag een lekkere, gezonde hap op tafel wil zetten.
Deze recepten komen uit het boek Kook! Recepten voor elke dag. Deel 1 Warm en winters, een handig boek met 75 haalbare, eerlijke recepten van stoofpotten, soepen, ovenschotels en andere lekker warme, winterse gerechten. Een bron van inspiratie, ongeacht je een hobbykok, een foodie of iemand die gewoon elke dag een lekkere, gezonde hap op tafel wil zetten.Kook! Warm & Winters verscheen bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 168 p.,ISBN 9 789089 311597, ? 19,95.
Plusmagazine Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overheden de toegang tot het netwerk van Plusmagazine. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.