De Zoo van Antwerpen is bijna 175 jaar oud en bezit uniek architecturaal erfgoed. Hij is dan ook integraal beschermd. Het historische patrimonium tot zijn recht laten komen en verzoenen met de hedendaagse normen voor dierenwelzijn is niet evident, zegt directeur Dries Herpoelaert , die dinsdag de projecten voorstelde. De bedoeling is het 19de eeuwse erfgoed weer in al zijn pracht te herstellen, maar dierenwelzijn staat uiteraard voorop.

Zo krijgen de gorilla's tegen het voorjaar van 2016 twee grote buitenverblijven van in totaal 1850 m2 groot. Nu beschikken de mensapen enkel over een binnenverblijf. "We willen de mensen zo dicht mogelijk bij de dieren brengen. Je kan op een glooiend wandelpad tussen de twee verblijven wandelen en zo zien hoe de dieren in de buitenlucht spelen, vlooien, luieren en ruzie maken. We gaan daarbij uiteraard niet te ver. Veiligheid is belangrijk en dus zal een glazen wand het wandelpad afscheiden", aldus nog Herpoelaert.

Okapi's in de winter

Ook het Okapiverblijf krijgt een update. De Moorse tempel waar ze wonen, wordt teruggebracht in zijn originele staat en glorie. Okapi's zijn tropische dieren en tot nog toe kon je ze dus niet zien in de winter. Daar komt nu verandering in met de aanbouw van een serre.

Plein is van iedereen

Een in het oog springende ingreep is ongetwijfeld ook het verplaatsen van de toegangscontrole bij de ingang tot achter de kiosk. Zo wordt het inkomplein toegankelijk voor iedereen. Ticket of niet, je kan komen genieten van het plein waar de flamingo's huizen. De vier leeuweneelden uit 1915 die de bezoekers welkom heten, worden verplaatst en krijgen een plek binnen de zoo.

Info: www.ZOOantwerpen.be

De Zoo van Antwerpen is bijna 175 jaar oud en bezit uniek architecturaal erfgoed. Hij is dan ook integraal beschermd. Het historische patrimonium tot zijn recht laten komen en verzoenen met de hedendaagse normen voor dierenwelzijn is niet evident, zegt directeur Dries Herpoelaert , die dinsdag de projecten voorstelde. De bedoeling is het 19de eeuwse erfgoed weer in al zijn pracht te herstellen, maar dierenwelzijn staat uiteraard voorop.Zo krijgen de gorilla's tegen het voorjaar van 2016 twee grote buitenverblijven van in totaal 1850 m2 groot. Nu beschikken de mensapen enkel over een binnenverblijf. "We willen de mensen zo dicht mogelijk bij de dieren brengen. Je kan op een glooiend wandelpad tussen de twee verblijven wandelen en zo zien hoe de dieren in de buitenlucht spelen, vlooien, luieren en ruzie maken. We gaan daarbij uiteraard niet te ver. Veiligheid is belangrijk en dus zal een glazen wand het wandelpad afscheiden", aldus nog Herpoelaert.Ook het Okapiverblijf krijgt een update. De Moorse tempel waar ze wonen, wordt teruggebracht in zijn originele staat en glorie. Okapi's zijn tropische dieren en tot nog toe kon je ze dus niet zien in de winter. Daar komt nu verandering in met de aanbouw van een serre.Een in het oog springende ingreep is ongetwijfeld ook het verplaatsen van de toegangscontrole bij de ingang tot achter de kiosk. Zo wordt het inkomplein toegankelijk voor iedereen. Ticket of niet, je kan komen genieten van het plein waar de flamingo's huizen. De vier leeuweneelden uit 1915 die de bezoekers welkom heten, worden verplaatst en krijgen een plek binnen de zoo.Info: www.ZOOantwerpen.be