Wandelen via knooppunten heeft zo zijn voordelen. Je kiest je startplek en je afstand en wandelt van nummertje naar nummertje. Zo maak je je route net zo lang als je zelf wil. Alle paden zijn in beide richtingen bewegwijzerd, verdwalen is dus onmogelijk. De wandelkaart bevat bovendien alle nuttige info voor onderweg: van onderlinge afstanden en infopunten tot monumenten, parkings en toeristische informatie.

Wandelen in 5 natuurgebieden

De Voerstreek telt vijf natuurgebieden die je via het wandelroutenetwerk kunt verkennen. Elk met zijn specifieke decors en een heel rijke fauna en flora.

1. Moelingen | Natuurgebied van de Berwijn

Dit gebied ontleent zijn naam aan de lokale rivier. Hier, in het stroomgebied, bevinden zich veel bewoonde dassenburchten en watervogels. Je doorkruist ook een bos van 2 hectare met inheemse boomsoorten en passeert hoogstamboomgaarden. Grillige knotwilgen omzomen pittoresk de kabbelende Berwijn.

Start: Dorpsstraat, 3790 Moelingen

2. 's-Gravenvoeren | Natuurreservaat Altenbroek

Dit grensoverschrijdende natuurgebied met Nederland kreeg zijn naam van het lokale kasteel. Maasterrassen wisselen hier af met graslanden, poelen, brongebieden, hoogstamboomgaarden, loofbossen en holle wegen. Een ideale biotoop voor wijngaardslakken, dassen en everzwijnen. Plantenkenners spotten onderweg de gevlekte aronskelk, gulden sleutelbloem en bosanemoon.

Start: Toerisme Voerstreek

3. 's-Gravenvoeren | Stiltegebied tussen Noorbeek, Mheer en 's-Gravenvoeren

Tussen Voeren, Noorbeek (NL) en Mheer (NL) strekt zich een stiltegebied uit waar geluidsvervuiling geen kans krijgt. Hier voeren zingende vogels, ruisende bladeren en ritselende grachten de boventoon. Pittoreske kerkdorpen, beboste heuvels, dalen en veldkruisen zorgen voor sfeervolle decors.

Start: Toerisme Voerstreek

4. Sint-Pieters-Voeren | Natuurgebied Alserbos

Dit natuurgebied kenmerkt zich door een hoogteverschil van maar liefst 80 meter. Dit is in de Voerstreek dé plek voor heide, brem, pilzegge en bochtige smele. Ook de das sluipt hier rond. De steile westelijke helling is een bos met eik, linde, es, boskers en beuk. Een deel is omgetoverd tot kinderspeelbos.

Start: Bauwerd, Sint-Pieters-Voeren

5. Sint-Martens-Voeren | Natuurgebied van Veurs

Een van de mooiste natuurgebieden van de Voerstreek. Je wandelt langs aloude hoogstamboomgaarden, bosranden, taluds en graften. Hier gaat de das op zoek naar zijn maal. Ook de havik, rode wouw, steen- en bosuil voelen zich hier thuis. Dankzij een gerichte natuurlijke begrazing bloeien hier nu opnieuw orchideeën en andere kalkflora.

Start: Veurs, 3790 Sint-Martens-Voeren

Toerisme Voerstreek, Pley 13, 3798 's-Gravenvoeren, + 32 43 81 07 36, www.voerstreek.be
Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 17 u., zaterdag, zondag en feestdagen van 10 - 17 u.
De wandelkaart met infoboekje is hier te koop. Prijs: ? 8.

Wandelen via knooppunten heeft zo zijn voordelen. Je kiest je startplek en je afstand en wandelt van nummertje naar nummertje. Zo maak je je route net zo lang als je zelf wil. Alle paden zijn in beide richtingen bewegwijzerd, verdwalen is dus onmogelijk. De wandelkaart bevat bovendien alle nuttige info voor onderweg: van onderlinge afstanden en infopunten tot monumenten, parkings en toeristische informatie.De Voerstreek telt vijf natuurgebieden die je via het wandelroutenetwerk kunt verkennen. Elk met zijn specifieke decors en een heel rijke fauna en flora.1. Moelingen | Natuurgebied van de BerwijnDit gebied ontleent zijn naam aan de lokale rivier. Hier, in het stroomgebied, bevinden zich veel bewoonde dassenburchten en watervogels. Je doorkruist ook een bos van 2 hectare met inheemse boomsoorten en passeert hoogstamboomgaarden. Grillige knotwilgen omzomen pittoresk de kabbelende Berwijn.Start: Dorpsstraat, 3790 Moelingen2. 's-Gravenvoeren | Natuurreservaat AltenbroekDit grensoverschrijdende natuurgebied met Nederland kreeg zijn naam van het lokale kasteel. Maasterrassen wisselen hier af met graslanden, poelen, brongebieden, hoogstamboomgaarden, loofbossen en holle wegen. Een ideale biotoop voor wijngaardslakken, dassen en everzwijnen. Plantenkenners spotten onderweg de gevlekte aronskelk, gulden sleutelbloem en bosanemoon.Start: Toerisme Voerstreek3. 's-Gravenvoeren | Stiltegebied tussen Noorbeek, Mheer en 's-GravenvoerenTussen Voeren, Noorbeek (NL) en Mheer (NL) strekt zich een stiltegebied uit waar geluidsvervuiling geen kans krijgt. Hier voeren zingende vogels, ruisende bladeren en ritselende grachten de boventoon. Pittoreske kerkdorpen, beboste heuvels, dalen en veldkruisen zorgen voor sfeervolle decors.Start: Toerisme Voerstreek4. Sint-Pieters-Voeren | Natuurgebied AlserbosDit natuurgebied kenmerkt zich door een hoogteverschil van maar liefst 80 meter. Dit is in de Voerstreek dé plek voor heide, brem, pilzegge en bochtige smele. Ook de das sluipt hier rond. De steile westelijke helling is een bos met eik, linde, es, boskers en beuk. Een deel is omgetoverd tot kinderspeelbos.Start: Bauwerd, Sint-Pieters-Voeren5. Sint-Martens-Voeren | Natuurgebied van VeursEen van de mooiste natuurgebieden van de Voerstreek. Je wandelt langs aloude hoogstamboomgaarden, bosranden, taluds en graften. Hier gaat de das op zoek naar zijn maal. Ook de havik, rode wouw, steen- en bosuil voelen zich hier thuis. Dankzij een gerichte natuurlijke begrazing bloeien hier nu opnieuw orchideeën en andere kalkflora.Start: Veurs, 3790 Sint-Martens-VoerenToerisme Voerstreek, Pley 13, 3798 's-Gravenvoeren, + 32 43 81 07 36, www.voerstreek.be Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 17 u., zaterdag, zondag en feestdagen van 10 - 17 u.De wandelkaart met infoboekje is hier te koop. Prijs: ? 8.