Exotische plantensoorten overleven zelfs ijzige temperaturen zoals die in de bevroren berggebieden van Lapland. Dat stelde de Antwerpse onderzoeker Jonas Lembrechts vast (Universiteit Antwerpen). Bergen werden tot nu toe beschouwd als een soort laatste toevluchtsoorden waar agressieve exoten geen voet aan de grond zouden krijgen door het te koude klimaat. In deze gebieden overleeft alleen inheemse flora die zich door de jaren heen hier heeft weten aan te passen, zo werd gedacht.

De Antwerpse studie toont nu aan dat zelfs in gebieden boven de poolcirkel, die tot de meest onherbergzame plekjes van onze planeet behoren, exoten zijn aangetroffen. De oorzaak van die opmerkelijke verspreiding, is te danken aan onszelf: de mens. "De exoten beginnen hun veroveringstocht aan de voet van de berg, en volgen onze wegen en wandelpaden tot boven. Daarbij verschuilen ze zich in de modder die vasthangt aan onze auto's en schoenen om zo vlotjes hun weg naar de top te vinden", aldus Jonas Lembrechts.

Ongewenste lifters

De bergnatuur is ook erg kwetsbaar voor dit soort indringers. "Terwijl hun aanwezigheid in het dal beperkt blijft tot de wegbermen, zwermen ze boven in de bergen gemakkelijker uit in de onverstoorde vegetatie", zegt Lembrechts. Die dreigt hierdoor verstoord te geraken. "De bergplanten in het hoge noorden zijn niet voorbereid op het binnendringen van deze flexibele soorten uit het dal. Ook de hoge variatie aan leefgebieden boven in de bergen kan verklaren waarom de exoten er altijd wel een plekje vinden. Bergbeklimmers en wandelaars moeten er zich daarom van bewust zijn dat ze op hun trektochten ongewild 'lifters' meevoeren onder de zolen van hun schoenen." Om dat te voorkomen, geeft u uw wandeluitrusting best een grondige poetsbeurt voor u aan een nieuwe tocht begint. Anders zouden er wel eens ongemerkt zaden mee naar boven kunnen reizen."

Exotische plantensoorten overleven zelfs ijzige temperaturen zoals die in de bevroren berggebieden van Lapland. Dat stelde de Antwerpse onderzoeker Jonas Lembrechts vast (Universiteit Antwerpen). Bergen werden tot nu toe beschouwd als een soort laatste toevluchtsoorden waar agressieve exoten geen voet aan de grond zouden krijgen door het te koude klimaat. In deze gebieden overleeft alleen inheemse flora die zich door de jaren heen hier heeft weten aan te passen, zo werd gedacht.De Antwerpse studie toont nu aan dat zelfs in gebieden boven de poolcirkel, die tot de meest onherbergzame plekjes van onze planeet behoren, exoten zijn aangetroffen. De oorzaak van die opmerkelijke verspreiding, is te danken aan onszelf: de mens. "De exoten beginnen hun veroveringstocht aan de voet van de berg, en volgen onze wegen en wandelpaden tot boven. Daarbij verschuilen ze zich in de modder die vasthangt aan onze auto's en schoenen om zo vlotjes hun weg naar de top te vinden", aldus Jonas Lembrechts.De bergnatuur is ook erg kwetsbaar voor dit soort indringers. "Terwijl hun aanwezigheid in het dal beperkt blijft tot de wegbermen, zwermen ze boven in de bergen gemakkelijker uit in de onverstoorde vegetatie", zegt Lembrechts. Die dreigt hierdoor verstoord te geraken. "De bergplanten in het hoge noorden zijn niet voorbereid op het binnendringen van deze flexibele soorten uit het dal. Ook de hoge variatie aan leefgebieden boven in de bergen kan verklaren waarom de exoten er altijd wel een plekje vinden. Bergbeklimmers en wandelaars moeten er zich daarom van bewust zijn dat ze op hun trektochten ongewild 'lifters' meevoeren onder de zolen van hun schoenen." Om dat te voorkomen, geeft u uw wandeluitrusting best een grondige poetsbeurt voor u aan een nieuwe tocht begint. Anders zouden er wel eens ongemerkt zaden mee naar boven kunnen reizen."