Uit de enquête die we in juni uitvoerden blijkt dat slechts 22,8 % van de 1033 respondenten in huis geen trappen hoeft te doen. En precies die trappen stellen vaak een probleem.

De woning aanpassen zodat badkamer en slaapkamer op de gelijkvloerse verdieping worden gebracht, is een mogelijkheid. Zulke werken zijn echter ingrijpend en wat dan met de bovenverdiepingen? Leeg laten staan? Geen ideale oplossing!

Een betere oplossing in zulke gevallen is het plaatsen van een traplift. De tijd dat dit lompe, rumoerige dingen waren die de trap voor andere gebruikers nagenoeg onbruikbaar maakten, ligt ruim achter ons. En toch is het plaatsen van een traplift voor sommigen nog een grote stap. Dat weet ook de Brit Richard Seymour, één van de belangrijkste actuele Europese productontwikkelaars. "Een traplift is niet zoals een bril aanschaffen. Wanneer we een dagje ouder worden, hebben we vaak een bril nodig, maar omdat we vroeger allemaal wel eens een zonnebril droegen, is die stap niet zo groot. Een traplift aanschaffen, is meer zoals een hoorapparaat dragen. Het kan behoorlijk lang duren vooraleer je eindelijk toegeeft dat je een probleem hebt waarvoor dit eigenlijk de beste oplossing is."

Design is dingen verbeteren

In 1984 richtte Richard Seymour (55) samen met Dick Powell het intussen befaamde Londense designbureau Seymourpowell op. Sindsdien ontving het duo tal van awards voor producten in allerlei sectoren, van dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals de draadloze waterkoker van Tefal tot auto's, treinen en vliegtuigen. Seymour stelt dat het uitgangspunt van productdesign moet zijn dat het het dagelijkse leven van mensen moet verbeteren. "En als we mensen zeggen, dan bedoelen we ieder van ons", benadrukt hij. "We ontkennen maar al te graag het verouderingsproces, maar ieder van ons krijgt er mee af te rekenen. Trapliften zijn bijgevolg producten zoals alle andere, producten voor ieder van ons. Voor productdesign moet je de mensen bestuderen: wat willen zenen hoe willen ze het. Design gaat niet over techniek, maar over mensen. Je moet inzien dat hun emotionele behoeften vaak de bovenhand nemen op de fysieke behoeften. Design gaat over dingen verbeteren voor mensen. Als het dat niet doet, is het geen design."

Richard Seymour kreeg van marktleider Stannah de vraag twee trapliften voor hen te ontwerpen. Richard Seymour heeft zelf een zoon die gehandicapt is van bij de geboorte. Hij vindt dat producten voor mindervaliden vaak een belediging zijn voor deze mensen, alsof ze geen goed ontworpen en stijlvolle producten verdienen. "Goed design kost evenveel als slechts design", stelt hij en vandaar dat hij de opdracht met plezier aanvaardde . "We ontdekten dat een traplift een leven bepaalt: eens de lift in je huis staat, verandert je leven. Ons doel was de trapliften te ontdoen van hun 'institutionele' stigma." Het resultaat waren twee nieuwe modellen, de Sofia- en de Solustrapliften van Stannah, gekenmerkt door hun moderne en huiselijke look met zachte lijnen, aangenaam aanvoelende en comfortabele materialen en een geïntegreerd design.

Gebruiksgemak, veiligheid en comfort

Dat zijn de drie basisvereisten voor elke traplift. Vooraleer u investeert in een traplift is het belangrijk na te gaan wat de markt te bieden heeft en verschillende producten met elkaar te vergelijken. Bezoek meerdere toonzalen en probeer zoveel mogelijk trapliften zelf uit. Laat iemand bij u thuis komen voor advies over de mogelijkheden met uw specifieke trap (voor elke trap bestaat er een oplossing!) en vraag een vrijblijvend, gedetailleerd prijsbestek inclusief installatiekosten en waarin ook de leveringstermijn is opgenomen..

Om te weten waar u vooral op moet letten, zetten we enkele vragen op een rijtje die u een aardig eind op weg kunnen helpen.

Vragen over comfort en gebruiksgemak

- Wordt de traplift op de trap of aan de muur bevestigd?
- Wordt de traplift op maat gemaakt zodat de rail zo goed mogelijk op uw trap aansluit en een minimum aan plaats inneemt?
- Blijft er voldoende plaats over voor andere trapgebruikers, minstens wanneer de stoel opgeklapt is?
- Hoe werkt de bedieningshendel? Staat hij op een veilige plek zodat u de traplift niet ongewild in beweging kan zetten wanneer u in en uit de stoel stapt? Kan de bedieningshendel links of rechts geplaatst worden zoals u dat verkiest? Is de bedieningshendel ook gemakkelijk te bedienen als u stramme vingers heeft?
- Beschikt de traplift over een afstandsbediening zodat u de lift ook leeg of met zware boodschappen, een wasmand,... naar boven of naar beneden kunt laten gaan? Is deze afstandsbediening gemakkelijk te bedienen?
- Klapt de stoel gemakkelijk open en dicht? Worden stoel, armleuningen en voetplank in één beweging opgeklapt? Het is vooral belangrijk dat de voetplank niet afzonderlijk moet opgeklapt worden omdat u daarvoor te diep moet buigen. Zeker bovenaan de trap is het belangrijk dat u niet voorover moet buigen naar de trapopening toe.
- Is de zithoogte aanpasbaar in functie van de lichaamslengte?
- Zit de stoel comfortabel, zijn de armleuningen verstelbaar?
- Ziet u waar u heen gaat? Bij sommige stoelen kijkt u steeds naar beneden. Wanneer u dan de traplift naar boven neemt, ziet u niet waar u heen gaat of wat er achter u gebeurt.
- Voelt de stoelbekleding aangenaam aan en is ze mooi integreerbaar in uw woning?
- Is de rail daar waar zij verder komt dan de trap (bijv. beneden zodat u veilig voor de trap kunt in- en uitstappen) opklapbaar?
- Maakt de traplift niet te veel lawaai?
- Gebeurt het starten en stoppen vloeiend?


Vragen over veiligheid

- Draait de stoel boven en beneden weg van de trap zodat veilig in- en uit kan gestapt worden? Kan het draaimechanisme van de stoel vergrendeld worden?
- Klapt de stoel zachtjes open en dicht zodat u, een kleinkind, een huisdier,... niet gewond kan geraken tussen de delen van een stoel die hard dichtklapt.
- Is de stoel voorzien van een sensor zodat de lift nooit in werking treedt voor u goed op de stoel zit?
- Is de stoel uitgerust met een veiligheidsgordel die gemakkelijk bedienbaar is en wanneer u de gordel niet draagt niet tussen de rails kan geraken?
- Beschikt de lift over de nodige sensoren zodat hij bij elk obstakel dat hij tegenkomt (een boek dat op de trap werd gelegd, een huisdier dat zich op een traptrede heeft genesteld, een kleinkind...) onmiddellijk stopt?
- Stopt de traplift boven- en onderaan de trap echt op de overloop en niet boven de laatste traptrede zodat veilig in- en uit kan gestapt worden?
- Beschikt de traplift over een sleutel zodat ondeskundig gebruik kan vermeden worden.
- Beschikt de lift over een degelijke accu zodat u bij een stroomonderbreking nooit vastraakt ergens midden op de trap? Hoe wordt deze accu opgeladen?
- Is er een goede dienst naverkoop die steeds bereikbaar is?

Als u op al deze vragen een antwoord heeft, kunt u een weloverwogen keuze maken en een investering doen die u toelaat nog heel lang, veilig en comfortabel in uw eigen woning te blijven wonen.

Uit de enquête die we in juni uitvoerden blijkt dat slechts 22,8 % van de 1033 respondenten in huis geen trappen hoeft te doen. En precies die trappen stellen vaak een probleem.De woning aanpassen zodat badkamer en slaapkamer op de gelijkvloerse verdieping worden gebracht, is een mogelijkheid. Zulke werken zijn echter ingrijpend en wat dan met de bovenverdiepingen? Leeg laten staan? Geen ideale oplossing!Een betere oplossing in zulke gevallen is het plaatsen van een traplift. De tijd dat dit lompe, rumoerige dingen waren die de trap voor andere gebruikers nagenoeg onbruikbaar maakten, ligt ruim achter ons. En toch is het plaatsen van een traplift voor sommigen nog een grote stap. Dat weet ook de Brit Richard Seymour, één van de belangrijkste actuele Europese productontwikkelaars. "Een traplift is niet zoals een bril aanschaffen. Wanneer we een dagje ouder worden, hebben we vaak een bril nodig, maar omdat we vroeger allemaal wel eens een zonnebril droegen, is die stap niet zo groot. Een traplift aanschaffen, is meer zoals een hoorapparaat dragen. Het kan behoorlijk lang duren vooraleer je eindelijk toegeeft dat je een probleem hebt waarvoor dit eigenlijk de beste oplossing is."In 1984 richtte Richard Seymour (55) samen met Dick Powell het intussen befaamde Londense designbureau Seymourpowell op. Sindsdien ontving het duo tal van awards voor producten in allerlei sectoren, van dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals de draadloze waterkoker van Tefal tot auto's, treinen en vliegtuigen. Seymour stelt dat het uitgangspunt van productdesign moet zijn dat het het dagelijkse leven van mensen moet verbeteren. "En als we mensen zeggen, dan bedoelen we ieder van ons", benadrukt hij. "We ontkennen maar al te graag het verouderingsproces, maar ieder van ons krijgt er mee af te rekenen. Trapliften zijn bijgevolg producten zoals alle andere, producten voor ieder van ons. Voor productdesign moet je de mensen bestuderen: wat willen zenen hoe willen ze het. Design gaat niet over techniek, maar over mensen. Je moet inzien dat hun emotionele behoeften vaak de bovenhand nemen op de fysieke behoeften. Design gaat over dingen verbeteren voor mensen. Als het dat niet doet, is het geen design."Richard Seymour kreeg van marktleider Stannah de vraag twee trapliften voor hen te ontwerpen. Richard Seymour heeft zelf een zoon die gehandicapt is van bij de geboorte. Hij vindt dat producten voor mindervaliden vaak een belediging zijn voor deze mensen, alsof ze geen goed ontworpen en stijlvolle producten verdienen. "Goed design kost evenveel als slechts design", stelt hij en vandaar dat hij de opdracht met plezier aanvaardde . "We ontdekten dat een traplift een leven bepaalt: eens de lift in je huis staat, verandert je leven. Ons doel was de trapliften te ontdoen van hun 'institutionele' stigma." Het resultaat waren twee nieuwe modellen, de Sofia- en de Solustrapliften van Stannah, gekenmerkt door hun moderne en huiselijke look met zachte lijnen, aangenaam aanvoelende en comfortabele materialen en een geïntegreerd design.Dat zijn de drie basisvereisten voor elke traplift. Vooraleer u investeert in een traplift is het belangrijk na te gaan wat de markt te bieden heeft en verschillende producten met elkaar te vergelijken. Bezoek meerdere toonzalen en probeer zoveel mogelijk trapliften zelf uit. Laat iemand bij u thuis komen voor advies over de mogelijkheden met uw specifieke trap (voor elke trap bestaat er een oplossing!) en vraag een vrijblijvend, gedetailleerd prijsbestek inclusief installatiekosten en waarin ook de leveringstermijn is opgenomen..Om te weten waar u vooral op moet letten, zetten we enkele vragen op een rijtje die u een aardig eind op weg kunnen helpen.Vragen over comfort en gebruiksgemak- Wordt de traplift op de trap of aan de muur bevestigd?- Wordt de traplift op maat gemaakt zodat de rail zo goed mogelijk op uw trap aansluit en een minimum aan plaats inneemt?- Blijft er voldoende plaats over voor andere trapgebruikers, minstens wanneer de stoel opgeklapt is?- Hoe werkt de bedieningshendel? Staat hij op een veilige plek zodat u de traplift niet ongewild in beweging kan zetten wanneer u in en uit de stoel stapt? Kan de bedieningshendel links of rechts geplaatst worden zoals u dat verkiest? Is de bedieningshendel ook gemakkelijk te bedienen als u stramme vingers heeft?- Beschikt de traplift over een afstandsbediening zodat u de lift ook leeg of met zware boodschappen, een wasmand,... naar boven of naar beneden kunt laten gaan? Is deze afstandsbediening gemakkelijk te bedienen?- Klapt de stoel gemakkelijk open en dicht? Worden stoel, armleuningen en voetplank in één beweging opgeklapt? Het is vooral belangrijk dat de voetplank niet afzonderlijk moet opgeklapt worden omdat u daarvoor te diep moet buigen. Zeker bovenaan de trap is het belangrijk dat u niet voorover moet buigen naar de trapopening toe.- Is de zithoogte aanpasbaar in functie van de lichaamslengte?- Zit de stoel comfortabel, zijn de armleuningen verstelbaar?- Ziet u waar u heen gaat? Bij sommige stoelen kijkt u steeds naar beneden. Wanneer u dan de traplift naar boven neemt, ziet u niet waar u heen gaat of wat er achter u gebeurt.- Voelt de stoelbekleding aangenaam aan en is ze mooi integreerbaar in uw woning?- Is de rail daar waar zij verder komt dan de trap (bijv. beneden zodat u veilig voor de trap kunt in- en uitstappen) opklapbaar?- Maakt de traplift niet te veel lawaai?- Gebeurt het starten en stoppen vloeiend?Vragen over veiligheid- Draait de stoel boven en beneden weg van de trap zodat veilig in- en uit kan gestapt worden? Kan het draaimechanisme van de stoel vergrendeld worden?- Klapt de stoel zachtjes open en dicht zodat u, een kleinkind, een huisdier,... niet gewond kan geraken tussen de delen van een stoel die hard dichtklapt.- Is de stoel voorzien van een sensor zodat de lift nooit in werking treedt voor u goed op de stoel zit?- Is de stoel uitgerust met een veiligheidsgordel die gemakkelijk bedienbaar is en wanneer u de gordel niet draagt niet tussen de rails kan geraken?- Beschikt de lift over de nodige sensoren zodat hij bij elk obstakel dat hij tegenkomt (een boek dat op de trap werd gelegd, een huisdier dat zich op een traptrede heeft genesteld, een kleinkind...) onmiddellijk stopt? - Stopt de traplift boven- en onderaan de trap echt op de overloop en niet boven de laatste traptrede zodat veilig in- en uit kan gestapt worden?- Beschikt de traplift over een sleutel zodat ondeskundig gebruik kan vermeden worden.- Beschikt de lift over een degelijke accu zodat u bij een stroomonderbreking nooit vastraakt ergens midden op de trap? Hoe wordt deze accu opgeladen?- Is er een goede dienst naverkoop die steeds bereikbaar is?Als u op al deze vragen een antwoord heeft, kunt u een weloverwogen keuze maken en een investering doen die u toelaat nog heel lang, veilig en comfortabel in uw eigen woning te blijven wonen.