Het Lam Gods - het meesterwerk van Jan en Hubert Van Eyck uit de vroege 15de eeuw - is wereldberoemd als schoolvoorbeeld van het baanbrekend vakmanschap van de Vlaamse Meesters. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts wil, samen met Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, investeren in het merk 'Vlaamse Meesters', dat ook toeristisch potentieel heeft. "De Vlaamse Meesters hebben bewonderaars in de hele wereld", beweert Weyts. "Ik wil al die fans verleiden tot een bezoekje aan de bakermat van al dat meesterschap: Vlaanderen".

Nieuw bezoekerscentrum

Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen € 6,5 miljoen in het Lam Gods en de gebroeders Van Eyck. Ruim € 4,3 miljoen euro is bestemd voor een gloednieuw bezoekerscentrum in het hart van de Sint-Baafskathedraal. Bezoekers zullen een tocht kunnen maken doorheen de bovenkerk, de crypte, het koor, de kranskapellen, de toren, de tuin van het Bisschopshuis en als apotheose de Vyd-kapel, waar het gerestaureerde Lam Gods zijn oorspronkelijke plaats terugkrijgt. Het verleden wordt tot leven gewekt met de meest moderne technieken, zoals brillen met augmented virtual reality.

Unieke Van Eyck-tentoonstelling

Voorts wordt ruim € 2,1 miljoen vrijgemaakt voor een unieke Van Eyck-tentoonstelling. In het Van Eyck-jaar 2020 pakt het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent uit met de meest complete Van Eyck-tentoonstelling ooit. Er wordt een unieke collectie bijeen gebracht met topwerken van Van Eyck en tijdgenoten. Met tal van historische elementen en een gericht gebruik van ICT wordt de bezoeker ondergedompeld in de leefwereld van de Vlaamse Meesters. Het MSK wil op 3 maand tijd minstens 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar de tentoonstelling lokken. (LB)

Het Lam Gods - het meesterwerk van Jan en Hubert Van Eyck uit de vroege 15de eeuw - is wereldberoemd als schoolvoorbeeld van het baanbrekend vakmanschap van de Vlaamse Meesters. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts wil, samen met Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, investeren in het merk 'Vlaamse Meesters', dat ook toeristisch potentieel heeft. "De Vlaamse Meesters hebben bewonderaars in de hele wereld", beweert Weyts. "Ik wil al die fans verleiden tot een bezoekje aan de bakermat van al dat meesterschap: Vlaanderen".Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen € 6,5 miljoen in het Lam Gods en de gebroeders Van Eyck. Ruim € 4,3 miljoen euro is bestemd voor een gloednieuw bezoekerscentrum in het hart van de Sint-Baafskathedraal. Bezoekers zullen een tocht kunnen maken doorheen de bovenkerk, de crypte, het koor, de kranskapellen, de toren, de tuin van het Bisschopshuis en als apotheose de Vyd-kapel, waar het gerestaureerde Lam Gods zijn oorspronkelijke plaats terugkrijgt. Het verleden wordt tot leven gewekt met de meest moderne technieken, zoals brillen met augmented virtual reality.Voorts wordt ruim € 2,1 miljoen vrijgemaakt voor een unieke Van Eyck-tentoonstelling. In het Van Eyck-jaar 2020 pakt het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent uit met de meest complete Van Eyck-tentoonstelling ooit. Er wordt een unieke collectie bijeen gebracht met topwerken van Van Eyck en tijdgenoten. Met tal van historische elementen en een gericht gebruik van ICT wordt de bezoeker ondergedompeld in de leefwereld van de Vlaamse Meesters. Het MSK wil op 3 maand tijd minstens 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar de tentoonstelling lokken. (LB)