Viroin-Hermeton: de canyons van België

In het Natuurpark Viroin-Hermeton, ten oosten vanCouvin, heeft de natuur vierhonderd minicanyons en naakte kalkheuvels gevormd. In deze tijd van het jaar worden ze bedekt door wilde orchideeën.

Inhoud:

Toegegeven, voor de Grand Canyon moet u nog altijd in Utah zijn. Maar ook in de fusiegemeente Viroinval ten oosten van Couvin, liggen honderden kloven in de grond. In de streek noemt men deze minicanyons fondrys. De wanden ervan bestaan uit grillige rotspartijen en ze liggen zomaar ergens middenin een weide of een bos. Sommige zijn zo klein of dicht begroeid dat ze niet toegankelijk zijn, maar in andere kunt u afdalen. Een voorbeeld is de Fondry des Chiens op een hoogte buiten het dorp Nismes. Deze kloof is bijna honderd meter lang en twintig meter diep. Gewapend met antislipschoenen kunt u tot op de bodem afdalen.

Het natuurverschijnsel is te danken aan een forse kalklaag, bekend als de Calestienne, die dwars door de streek loopt. De kalksteen weerstond aan de erosie en liet in het landschap kloven en rotsheuvels achter. De wetenschappelijke naam voor deze restheuvels luidt biohermen, maar hier kent iedereen ze als tiennes. Vanuit de vallei zijn ze tussen de beboste hellingen vaak goed te herkennen omdat ze kaal zijn. Spectaculair zijn de duizenden wilde orchideeën die de kalkbulten overwoekeren in mei en juni en die zwermen vlinders aantrekken.

Terug naar begin

Met de stoomtrein

De Calestienne vormt maar één onderdeel van het Natuurpark Viroin-Hermeton. Dit 20 000 ha grote gebied strekt zich tussen Couvin en de Franse grens over de fusiegemeenten Viroinval en Doische uit. Het snelstromende riviertje de Viroin, zelf ontstaan door de samenvloeiing van het Witte Water en het Zwarte Water, kronkelt hier tussen de heuvels om zich verderop, in Frankrijk, in de Maas te werpen.

Wellicht de leukste manier om de streek te verkennen is de toeristische trein van de drie valleien. Een organisatie van stoomfanaten en privéinvesteerders onderhoudt een oude spoorlijn van 14 km tussen Mariembourg en Treignes. Van begin april tot eind oktober trekt een stoomlocomotief de nostalgische wagons door een idyllisch landschap en langs oude stationnetjes. In Treignes krijgt u ruim de tijd om het dorp te bezoeken en nadien terug te tuffen naar Mariembourg.

Terug naar begin

Een perfect filmdecor

Een andere aanrader is een autotocht door de dorpen van Viroinval. Start uw rondrit in Nismes. In dit dorp ziet u hoe het Zwarte Water uit de Mousty (een 253 meter hoge kalkheuvel) te voorschijn springt na een lange ondergrondse tocht. Het gemeentepark is hier herdoopt tot de Jardins d’O, een netwerk van kanaaltjes en vijvertjes dat u kunt afvaren met elektrisch gestuurde bootjes.

Van Nismes gaat onze tocht naar Dourbes. Onderweg ziet u aan uw linkerkant een naakte kalkheuvel ( Tienne aux Paquis) met felgroene vlekken. Dat zijn echte palmboompjes en ze bewijzen hoe het microklimaat op de kalkgronden soms subtropisch wordt. Stop in Dourbes voor een bezoek aan het romantische kerkje. Van hieruit hebt u een fraai uitzicht op de Haute Roche. Natuurbeheerders hebben de hoge begroeiing op deze kalkheuvel verwijderd en hierdoor is een burchtruïne zichtbaar geworden die als een wachttoren over de vallei uitkijkt.

Van Dourbes rijden we naar Vierves. Dit dorp heeft de titel Eén van de mooiste dorpen van Wallonië gekregen. Het iets hoger gelegen oude dorpsgedeelte biedt een perfect filmdecor. De steegjes met de huizen van kalksteen scharen zich rond het dorpsplein waar een kerk, een kiosk en een indrukwekkend jachtslot naar elkaar kijken.

Terug naar begin

Een kathedraal in het bos

Ook Treignes, de volgende halte op onze route, is een knap kalk- en kasseiendorp. Hier zult u een keuze moeten maken, want het dorp telt liefst vier musea: eentje gewijd aan de volkse schrijver Arthur Masson, een prehistorisch park met een reconstructie van woningen van jagers-verzamelaars, een ecomuseum in een kasteelhoeve en een stoomtreinmuseum. Dat laatste bevindt zich naast het oude spoorwegstation (het eindpunt van de toeristische lijn Mariembourg-Treignes). Als u tussen de locomotieven, wagons en autorails loopt, kunt u vast niet aan de verleiding weerstaan om het staal, het hout en het leder te strelen.

In Treignes verlaten we de Viroin en rijden we pal zuidwaarts door het Ardense gedeelte van het natuurpark. Via Le Mesnil en Oignies-en-Thiérache keren we dan terug naar Nismes, onze startplaats. Kilometerslang lopen smalle wegen door dalen vol naald- en loofwouden: dit moet één van de meest desolate streken van België zijn.

In the middle of nowhere, in een bos langs de weg tussen Oignies en Fumay, wacht een merkwaardig monument. Tussen 1 januari 1995 en 1 mei 2004 bevond het geografische middelpunt van de Europese Unie zich hier. Beeldhouwer Bernard Titiaux maakte er zijn Lichtkathedraal. De sculptuur van groen en blank glas doet denken aan opwaartse zuilen en steunbogen.

Terug naar begin

Wandelen: drie aanraders

De streek telt 360 km bewegwijzerde wandelpaden. Dit zijn drie aanraders:

  • Het rode wandelpad in Nismes (4 km, vertrek aan de kerk): dit pad brengt u naar de minicanyon Fondry des Chiens.
  • Le Fond de Chaule (8 km, vertrek op het kerkplein van Treignes): van Treignes naar Vierves en terug, deels langs een idyllisch stuk van de Viroin.
  • Les Bornes Frontières (8 km, vertrek Place du Bucq in Mazée): door de bossen pal op de grens met Frankrijk.

Terug naar begin

Praktisch

Voor alle info: Office du Tourisme, Rue Vieille Eglise 2, 5670 Nismes, tel. 060 31 16 35, e-mail tourisme.viroinval@skynet.be en http://www.viroinval.be/

Terug naar begin

Partner Content