Verhaal van een euthanasie

19/10/13 om 11:23 - Bijgewerkt om 11:23

Emmanuèle Bernheim is helemaal van slag als haar 88-jarige vader haar vraagt om hulp bij zijn levensbeëindiging. In "Het is mooi geweest" beschrijft ze de laatste maanden van haar vader en hoe zij en haar zus daarmee leerden omgaan.

"Ik wil dat je me helpt er een einde aan te maken", krijgt Emmanuèle te horen als ze op een dag bij haar vader op bezoek gat. André Bernheim is na een herseninfarct grotendeels verlamd geraakt en heeft besloten dat hij zo niet verder wil leven. Zijn dochter reageert eerst geschokt en heeft het moeilijk met de haar opgedrongen rol van helper bij zijn levenseinde. Maar eenmaal bekomen zoekt ze uit wat mogelijk is om haar vaders voornemen uit te voeren, en proberen zij en haar zus het nodige te doen. Niet vanzelfsprekend, want in Frankrijk is euthanasie verboden.

Mooie aanvulling

Emmanuèle is een gevierde Franse schrijfster en haar vakkundigheid zorgt ervoor dat dit boek de gepaste afstand bewaart, nooit sentimenteel is en zelfs spannend wordt. Als enkele familieleden en vrienden lucht krijgen van de geplande euthanasie, lijkt die door de politie gedwarsboomd te zullen worden. Het menselijke verhaal van André, maar ook dat van zijn emotioneel en praktisch in een hoek gedreven dochters is een interessante getuigenis voor wie meer lectuur wil na het lezen van ons samenvattend artikel over wilsbeschikkingen in Plus Magazine van november.


Het is mooi geweest. Een dochter neemt afscheid van haar vader - Emmanuèle Bernheim - uitg. Artemis & co - isbn 9789047204060

Verhaal van een euthanasie

Onze partners