Verbouwen met glas

Het nieuwe veiligheidsglas vormt een ideale bondgenoot als u meer licht, meer ruimte en meer speelsheid in uw bestaande woning wilt brengen. Maar is al dat glas wel veilig? En hoe beperkt u het onderhoud?

Het is begonnen met glazen binnendeuren, schuifdeuren, dakkoepels en vitrinekasten. Daarna volgden buiten- en terrasdeuren, scheidingswanden en diverse aanbouwen van glas. Vandaag zien we meer en meer glazen meubels, vloeren en trappen, wastafels, douches, badkuipen en bubbelbaden. Glas is bezig aan een enorme opmars als bouwmateriaal en als materiaal voor interieurinrichting. Dat hebben we te danken aan de komst van nieuwe glastypes. Het gaat dan vooral om dubbel en driedubbel isolerend glas voor ramen en om veiligheidsglas. Dit laatste is niet alleen geluiddempend en brandwerend maar biedt ook een goede mechanische weerstand. Naargelang van de dikte en de samenstelling kan het zelfs even stevig en inbraakveilig zijn als een bakstenen muur. Het dikste veiligheidsglas houdt zelfs kogels tegen.

Sterk, sterker, het sterkst

In veiligheidsglas maakt men een onderscheid tussen vier types.

Gelaagd glas: bestaat uit twee of meer glasplaten die luchtdicht op elkaar verlijmd worden met behulp van een of meer lagen versterkende en geluiddempende folie (meestal PVB). Het glas wordt onder hoge druk verhit tot 145°C. De folie die zich tussen de lagen bevindt, gaat met het glas versmelten en doorzichtig worden. Wanneer gelaagd glas breekt, zal het scheuren maar aaneen blijven hangen.

Gehard glas (ook getemperd glas genoemd): hier wordt het glas tot net onder het smeltpunt opgewarmd en vervolgens zeer snel weer afgekoeld. Dat maakt het glas veel steviger. Wanneer gehard glas breekt, zal het barsten in duizenden korrels maar aaneen blijven hangen en dat is belangrijk voor de persoonlijke veiligheid van de bewoners. Bij gelijke dikte is gehard glas sterker dan de gelaagde versie.

Gelaagd-én-gehard glas: bestaat uit twee of meer lagen gehard glas. Deze combinatie is uiteraard sterker dan de twee eerstgenoemde.

Gewapend glas: wordt in gesmolten toestand in een vorm met een raster van staaldraad gegoten. Dit is het sterkste veiligheidsglas maar esthetisch minder interessant. Het wordt daarom vooral gebruikt voor fabrieksdaken en lichtkappen van grote omvang.

Van esthetiek gesproken: de meeste types vensterglas en veiligheidsglas zijn tegenwoordig in vele decoratieve afwerkingsvormen te vinden. Volledig doorzichtig (helder), doorschijnend, ondoorschijnend, mat, mat met heldere uitsparingen, mat met een laklaag aan de achterzijde, gelakt met hoogglans of satijnglans, blank, blank aan één zijde en gelakt aan de andere, spiegelglas enz.

Interessant zijn ook de vele tinten gekleurd glas. Daarbij hebt u de keuze tussen glas dat in de massa werd gekleurd (de duurste versie) en glas waarbij een gekleurde folie tussen twee lagen werd aangebracht. Voor deuren en wanden zien we veel helder glas met gezandstraalde motieven. Of panelen die doorzichtige met ondoorschijnende, matte, gelakte of gekleurde gedeelten combineren.

Een beter gevoel in de winter

Als u met verbouwplannen in uw hoofd zit, dan kan al dat nieuwe glas u helpen om kamers lichter en luchtiger te maken. Hoe meer licht u krijgt in de wintermaanden, hoe beter u zich zult voelen. Nog opvallender is het feit dat glazen deuren of wanden kleinere kamers groter doen lijken. Voor dat effect is wel helder glas nodig.

Bij uw verbouwplannen kunt u aan de volgende mogelijkheden denken.

De deur en een deel van de muur tussen de keuken en de woonkamer kunt u vervangen door een brede glazen schuifdeur.

In een kamer zonder buitenraam, die paalt aan een kamer met zonlicht, kunt u de scheidingsmuur vervangen door een glazen tussenwand.

Een glazen dakkap biedt een oplossing voor donkere kamers onder het dak.

Wie meer wil genieten van zijn tuin, kan de huidige muur met de terrasdeur (of een blinde muur) over de hele breedte vervangen door een glazen buitenwand, even- tueel met een schuifdeur.

Een donkere hal wordt veel lichter met een glazen buitendeur of met een glazen wand tussen de hal en de keuken. Een dakkoepel boven de traphal en een glazen platform dat de overloopt vervangt, helpen ook.

Een trap die aan één kant open is, kunt u veiliger maken door een glazen wand met een glazen reling te laten plaatsen.

Heel trendy is een glazen uitbouw waarin u niet alleen een zithoek maar ook de keuken onderbrengt. Lichttherapie het hele jaar door én ruim zicht op de tuin en de wisseling van de seizoenen.

En dan hebben we het nog niet gehad over het grote aanbod glazen meubels. Een glazen eet- of salontafel maakt een kamer luchtiger en laat andere interieurelementen zoals een mooi tapijt of een kunstwerk beter tot hun recht komen.

Veilig en betrouwbaar

8, 10 en 12 mm zijn de meest gebruikte diktes voor veiligheidsglas. Zowel voor uw persoonlijke veiligheid als de inbraakveiligheid is het beter wat meer te besteden en dikker glas te kiezen. Onthoud deze basisregel: hoe groter u het glasoppervlak kiest, hoe dikker het glas moet zijn. Glazen deuren van 2,5 m en hoger vereisen een dikte van 12 mm. Voor minder hoge kan 10 mm of zelfs 8 mm volstaan, maar als die deuren vanzelf sluiten met een vloerveer, hebt u zeker 10 mm nodig.

Voor buitendeuren, buitenwanden, daken en dakkoepels verplicht de wet tot het gebruik van gelaagd-én-gehard glas. Ook hier kiest u het best voor een minimale dikte van 10 mm. Voor glazen daken (bijvoorbeeld in een aanbouw of een veranda) is veiligheidsglas met een zonwerende laag een must. Voor binnendeuren, binnenwanden en vloeren waarin één of meer gaten geboord moeten worden, is ofwel gehard glas ofwel gelaagd-én-gehard glas aan te raden.

Bent u wantrouwig, dan kunt u inbraakwerend glas nemen voor een buitendeur of een buitenwand. Dat is dikker dan 12 mm en extra verstevigd, maar het zal het prijskaartje wel doen stijgen. Door de productie op grote schaal zijn de basisprijzen van veiligheidsglas aan het dalen, maar de kosten van de afwerking en de plaatsing maken wel dat glas duurder blijft dan hout of baksteen. De prijs van een glazen binnendeur in een klassiek formaat ligt momenteel 10 tot 15 % hoger dan die van een volhouten deur. Maar de prijzen dalen.

Tips voor minder onderhoud

Wat de fabrikanten ook beweren, glas zal altijd meer onderhoud vragen omdat vingerafdrukken en vegen nu eenmaal sneller in het oog springen, zeker wanneer de zon op het glas schijnt. Wie slim is, kan het zeemwerk echter beperken.

Mat glas verdient de voorkeur op zeer vuilgevoelige plekken (een dak of een buitendeur), uiteraard op voorwaarde dat u dan niet te veel licht verliest. Ook gelakt glas is minder gevoelig voor vlekken (en krassen).

Gezandstraalde motieven worden altijd behandeld met een transparant beschermlaagje zodat het vuil niet in de poriën kan kruipen. Dit laagje verslijt echter met de tijd. Het gevaar voor vuilafzetting is het kleinst bij vlakken die gezandstraald werden met een zeer fijne zandkorrel. Ga bij aankoop altijd met uw hand over de gezandstraalde delen. Wanneer die glad aanvoelen, mag u gerust zijn. Voelt u een grove korrel, dan hebt u te doen met een mindere kwaliteit.

Alle problemen met gezandstraalde motieven vermijdt u als u kiest voor motieven die niet gezandstraald werden maar tussen de glaslagen aangebracht.

Voor deuren en wanden die aan waterinslag blootstaan (bijvoorbeeld een buitendeur of een douchewand), is onderhoudsvriendelijk glas een oplossing. Dat is behandeld met een onzichtbaar laagje waarop het water meteen afglijdt zonder spatten na te laten.

Partner Content