De stad Spa, beroemd om haar ijzerhoudende water, ligt in het hart van een ontspannende natuurlijke omgeving die een prachtige aanvulling vormt op de rust die men komt zoeken bij een thermale kuur. Sinds juli 2021 is de stad samen met 10 andere grote Europese watersteden erkend als Unesco-werelderfgoed.

LANDSCAPES | Feel Flanders Fields werpt een andere blik op het oorlogsverleden van de Westhoek. Het nieuwe themajaar toont hoe sporen van de geschiedenis vervlochten zijn met landschap. Van 29 april 2023 tot 31 augustus 2024 tonen een hele reeks unieke initiatieven (tentoonstellingen, evenementen, belevingen, fiets- en wandelroutes) hoe het landschap ook vandaag nog getekend is door de Eerste Wereldoorlog.

Wie met de trein naar Luik reist, merkt meteen hoe de Vurige Stede veranderd is. Het prachtige ontwerp van het Luikse station van glas en staal staat symbool voor de modernisering van de stad. Niettemin omarmt het échte hart van Luik omarmt bijna 1.500 jaar geschiedenis. Tijd om enkele verrassende plekjes te ontdekken.

In september vorig jaar werd de nieuwe Kastelenroute Scheldeland in gebruik genomen. De fietsroute verbindt zeven kastelen langs de Schelde, tussen Gent en Antwerpen. Begin- en eindpunt kennen we allemaal: het Gravensteen in Gent en het Steen in Antwerpen. Met daartussen vijf minder bekende parels, van een onneembare middeleeuwse burcht tot een luxueus lustslot.

De Wintertuin in ZOO Antwerpen herleeft! Meer dan 600 vlinders nemen hun intrek in de 19e eeuwse serre en dat aantal zal tot het einde van de zomer aangroeien. Vanaf vandaag fladderen diverse soorten vlinders weer vrolijk rond in het historische decor van de Wintertuin die daarom weer officieel Vlindertuin mag heten.

In de moderne tijd bracht de adel de zomer op hun landgoed op het platteland door, om tegen de winter terug te keren naar hun statige herenhuis in de stad.

Wat we zien, horen, ruiken, voelen of proeven is vaak niet wat er in de wereld bestaat. In werkelijkheid nemen ons brein en onze zintuigen ons talloze malen in de maling zonder dat we daar ook maar iets van merken. In het nagelnieuwe World of Mind (WOM) museum ervaar je via een interactief parcours met enkele pittige illusies hoe onze realiteit vooral op perceptie berust. Met een hoofd vol twijfels stonden we nadien weer op de stoep.

Sommige mensen vinden de Kunstberg in Brussel maar een lelijk allegaartje. Maar weten ze wel hoe boeiend de geschiedenis van deze plek is?

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is in het Westvlaamse Houthulst hard gevochten. En tijdens WOII was bijna elke inwoner actief in het verzet. In een nieuw museum kan je op zoek gaan naar vergeten helden, onderduikers en spionnen.

Weinig sporen van de eerste industrialisatiegolf in Europa zijn zo indrukwekkend als de modelstad voor mijnwerkers rond de steenkoolmijn van Grand Hornu.

Kazerne Dossin, het memoriaal, museum en onderzoekscentrum over Holocaust en Mensenrechten in Mechelen, houdt donderdag haar tiende portrettenceremonie. Daarin krijgen opnieuw 210 mensen die vanuit Mechelen werden gedeporteerd een gezicht. Kazerne Dossin blijft verder zoeken naar de 4.939 foto's van mensen die tot op vandaag geen gezicht kregen.

Oudenaarde, daar komt de Ronde van Vlaanderen aan. Maar ook tal van andere schatten maken deze Scheldestad het ontdekken waard. Zoals de wandtapijten, ooit gegeerd door de machtigen der aarde.

Het Circusfestival 'Sint in de Piste' palmt opnieuw (voor de 28ste keer) de Grote Markt in Sint-Niklaas in! De goedheilig man heeft er immers een vaste gewoonte van gemaakt om zijn verjaardag in de stad die zijn naam draagt al tijdens de laatste twee weekends van november te vieren.

Een boottocht op zee om de zeehonden te spotten die er op zandbanken leven en daarna genieten van een aperitief of een glaasje bubbels: het is weer eens een andere manier om de Noordzee te verkennen.

Als we moeten afgaan op het aantal producten met een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming, of AOP) of een BGA (Beschermde Geografische Aanduiding, of IGP), dan moet de Gaume wel de lekkerste streek van Wallonië zijn.

Malmedy, gelegen aan de voet van het natuurreservaat van de Hoge Venen, is een bestemming boordevol verrassingen. De inwoners van Malmedy zijn gastvrij en waken over hun schatten. De kathedraal en het klooster staan centraal.

Nog tot en met zondag 9 oktober 2022 is het statige Paleis op de Meir in Antwerpen het kader voor een boutique-editie van de bekende Floraliën. De vorstelijke stadsresidentie, een erfgoedparel uit de 18de-eeuw, gaat in dialoog met creaties van topfloristen uit binnen- en buitenland. Een primeur!

Een markt vol grote, ronde kazen en straatjes die de kaaswinkeltjes aaneenrijgen: welkom in de hoofdstad van het Hollandse gele goud!