Een vakantie in eigen land? In het Limburgse Dilsen-Stokkem, aan de poort van het Nationaal Park Hoge Kempen, kan je voortaan logeren in een luxueuze cottage op de voormalige mijnsite. De Antwerpse Kempen pakt dan weer uit met een gerenoveerde 18de eeuwse molenaarswoning.

Het is dit jaar precies 81 jaar geleden dat de stranden van Duinkerke en De Panne het toneel vormden van de militaire operatie Dynamo. De Panne herdenkt nog tot 3 oktober deze historische evacuatie aan het begin van WOII met een tentoonstelling, themawandeling en concert. Oorspronkelijk was een herdenking gepland in 2020, op de 80ste verjaardag, maar om de welkbekende reden werd die uitgesteld.

Het is een traditie waar het park elk jaar naar uitkijkt: het ringen van de ooievaarsjongen. ZOO Planckendael ontving vorig jaar het grootste aantal ooievaars in zijn geschiedenis. Dit jaar deden de ooievaars er nóg een schepje bovenop en bouwden maar liefst 82 nesten.

In de 18de eeuw was Spa een van de eerste gemeenten in ons land die een wandelnetwerk door de bossen uitstippelde. De wandelpaden waren bedoeld voor de Europese adel die in Spa kwam kuren.

Train World dompelt je de komende maanden helemaal onder in Oosterse sferen. Het treinmuseum in Schaarbeek belicht het onbekende, maar boeiende verhaal van de Chinese spoorlijn Peking-Hankow (nu Wuhan), die begin 20ste eeuw werd aangelegd onder leiding van Belgisch ingenieur Jean Jadot (1862-1932).

De fontein van de Drie Gratiën in het Museum van de Stad Brussel bleef lange tijd onopgemerkt, maar recent onderzoek heeft nieuwe informatie aan het licht gebracht. De sculptuur is toe te schrijven aan het atelier van Guglielmo Della Porta, een vooraanstaande beeldhouwer uit de Italiaanse renaissance.

Erfgoeddag 2021 (eigenlijk een erfgoedweekend) staat dit jaar in het teken van de "De Nacht". Om de bekende reden is deze 20ste editie iets anders dan gewoonlijk, met veel virtuele initiatieven. Maar van de ruim 300 activiteiten kan je er een aantal toch in levende lijve bijwonen.

De zandgele gevels van Veurne steken bijna vrolijk boven de natte polders van de Westhoek uit. Toch scheelde het niet veel of dit fraaie erfgoed was voor altijd verdwenen.

Een fietstocht van 500 km langs Unesco-werelderfgoed, de Lesse volgen van bron tot monding, per fiets de Engelse pelgrims achterna of de Belgische kustlijn afstappen... Het houdt je allemaal enkele dagen gezond en boeiend bezig.

De geschiedenis van Modave is nauw verbonden met het water: dat Versailles met zijn fonteinen kan pronken, is mede dankzij het kasteel in de Condroz. En het water uit je kraan ontspruit daar misschien ook.

Paasvakantie, paaspauze,... de kinderen zijn extra lang thuis in deze coronatijden. Enkele ideetjes om van een heerlijke uitstap met de (klein-)kinderen te genieten. Maar ook zonder kinderen zijn het zeker aanraders!

850 jaar al torent de kathedraal boven Doornik uit, de enige Belgische op de Werelderfgoedlijst. Bij zoveel suprematie vergeet je bijna dat de binnenstad nog parels telt.

Vorig weekend hebben liefst 1.100 deelnemers 40.000 schelpen geteld tijdens de Grote Schelpenteldag 2021. Het Nonnetje was goed voor bijna 30% van alle gevonden schelpen, gevolgd door Halfgeknotte strandschelp (23%) en Kokkel (19%).

"De Romeinen". We kennen ze uit onze geschiedenislessen. Maar de inwoners van het Imperium Romanum waren even divers als de bevolking in het huidige Europa. Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren vertelt met 'ooggetuigen' en 250 authentieke archeologische stukken uit het British Museum hoe het was om in het uitgestrekte Romeinse rijk te leven.

Lang voor het Suske-en-Wiske-album De Schat van Beersel uitkwam, was het bakstenen kasteel al een iconische plek. Al heeft de waterburcht ook bijgedragen tot een vertekend beeld van de middeleeuwen.

Het thuiszitten beu en zin om je horizon te verbreden? Niets beter tegen de coronablues dan een verblijf in een ongewoon maar knus nest te midden van de natuur. Zelfs in hartje winter.