Typisch Indisch

We nemen u mee op culinaire ontdekkingstocht naar India. Drie recepten die u ongetwijfeld zin geven in meer...

Boterkip (Murgh makhani)

Eén van de populairste Indiase gerechten, boterkip, is een slimme uitvinding van creatieve Indiase chef-koks die een manier zochten om tandoorikip op te warmen zonder dat deze uitdroogt. In dit recept wordt gewerkt met vers bereide kip, maar u kunt dus ook een restant tandoorikip gebruiken.

Voor 4 personen

Kip tikka
675 g kipfilet, in blokjes van 5 cm
sap van oe citroen
1 tl zout, of naar smaak
115 g Griekse yoghurt
1 el knoflookpuree
1 el gemberpuree
oe tl kurkumapoeder
1 tl garam masala
oe tl chilipoeder
1 tl kikkererwtenmeel of maizena
1 tl suiker
3 el zonnebloemolie of olijfolie
50 g boter, gesmolten
5-6 metalen of bamboeprikkers

Saus
150 ongezouten boter
1 kaneelstokje van 5 cm, in stukken
3 kardemonpeultjes, gekneusd
4 kruidnagels
2 groene chilipepers, grof gehakt
1 el knoflookpuree
1 el gemberpuree
400 g tomaatblokjes uit blik
2 el tomatenpuree
2 tl suiker
2 tl zout
1-2 tl chilipoeder
2 dl warm water
2 tl gedroogd fenegriekblad
1,5 dl room

Bereiding

1. Doe de kip in een kom en vermeng met het citroensap en zout. Laat hem 30 minuten staan. Klop de yoghurt en roer de resterende tikka-ingrediënten erdoor, behalve de gesmolten boter. Meng grondig en voeg bij de kip, roer tot de kipstukjes rondom met marinade zijn bedekt. Dek af en zet hem 2-3 uur of een nachtje in de koelkast. Breng op kamertemperatuur voor de bereiding.
2. Verwarm de grill voor op de hoogste stand en bestrijk metalen prikkers lichtjes met olie. Laat bamboeprikkers een halfuur in water weken, om verbranden te voorkomen.
3. Rijg de stukjes kip aan de prikkers, bewaar de resterende marinade en leg de prikkers onder de grill. Bak ze 5 minuten op 7,5 cm onder het grillelement. Meng ondertussen de resterende marinade met de gesmolten boter. Neem de kipspiesjes uit de grill en bestrijk ze ruim met het botermengsel. Rooster ze nog 3-4 minuten, tot ze licht beginnen te verbranden. Draai de spiesjes om en bestrijk ze weer met de rest van de specerijenboter. Rooster ze nog 2-3 minuten tot ze ook aan deze kant donkere randjes beginnen te krijgen. Neem ze uit de grill en behoud ze warm in aluminiumfolie.
4. Smelt voor de saus de helft van de boter langzaam in een pan. Voeg de specerijen toe gevolgd door de gember- en knoflookpuree. Bak alles 2-3 minuten en voeg de resterende ingrediënten behalve de room toe. Sluit de pan en laat de saus 20 minuten zachtjes koken.
5. Neem de saus van het vuur en laat hem enigszins afkoelen, pureer hem tot hij glad is. Gebruik een staafmixer of wrijf de saus door een zeef.
6. Zet de pan weer op het vuur en voeg de resterende boter en room toe. Laat het mengsel heel zachtjes koken en voeg de stukken kip toe. Laat alles 5-6 minuten zachtjes koken en serveer er Indiaas brood of gekookte rijst bij.

Gouden rijst met een vleugje citroen (Naranga choru)

Typisch Indisch

Deze citroenachtige rijst is in heel India populair. sDe milde smaak levert een aangenaam contrast met elke pittige curry en het gerecht ziet er bovendien leuk uit. Als u niet van noten houdt, kunt u deze vervangen door heroosterde zonnebloem- of pompoenpitten.

Voor 4 personen

225 g basmatirijst
2 el zonnebloemolie of olijfolie
oe tl zwart mosterdzaad
10-12 kerrieblaadjes, liefst vers
25 g cashewnoten, in stukjes
oe tl kurkumapoeder
1 tl zout, of naar smaak
2 el citroensap

Bereiding:

1. Was de rijst twee- of driemaal in koud water, of tot het water helder blijft. Week de rijst 15-20 minuten en laat hem uitlekken in een zeef.
2. Verhit de olie in een pan met antibaklaag op middelhoog vuur. Voeg, als de olie heet is, maar nog niet rookt het mosterdzaad, de kerrieblaadjes en cashewnoten toe. Bak ze 15-20 seconden.
3. Voeg de rijst, de kurkuma en het zout toe. Roerbak de rijst 2-3 minuten en voeg 4,75 dl heet water en het citroensap toe. Roer alles eenmaal, breng de rijst aan de kook en laat hem 2 minuten koken. Sluit de pan goed, temper het vuur en laat de rijst nog 7-8 minuten koken.
4. Neem de pan van het vuur en laat de rijst nog 6-7 minuten onaangeroerd staan. Maak de rijst met een vork los en serveer hem direct bij een curry.

Abrikozendessert (Khubani ka meetha)

Typisch Indisch

Voor 4 personen

500 g gedroogde voorgeweekte abrikozen
4 kruidnagels
2 steranijs
115 g fijne tafelsuiker
licht opgeklopte room, om erbij te serveren
2-3 el geroosterde pistachenoten, grof verkruimeld, om mee te garneren

Bereiding

1. Doe de abrikozen in een pan met 7.5 dl water, de kruidnagels en steranijs. Breng aan de kook. Zet het vuur laag, en laat ze 15 minuten afgedekt koken, of tot de abrikozen zacht zijn. Roer minstens tweemaal om te zorgen dat ze gelijkmatig garen.
2. Verwijder de specerijen. Schep de helft van de abrikozen er met een schuimspaan uit en zet ze weg. Pureer het restant met het vocht en doe de puree weer in de pan.
3. Voeg de hele abrikozen en de suiker toe. Verwarm alles 2-3 minuten zachtjes. Neem de pan van het vuur en laat de abrikozen ongeveer 30 minuten afkoelen.
4. Schep de porties in de schaaltjes en schep er wat geklopte room op. Strooi de verkruimelde pistachenoten erover en serveer.

Zin in meer?

Deze recepten komen uit het boek ‘De regionale keuken van India’ van Mridula Baljekar, een boek met 80 verrukkelijke, authentieke recepten uit de diverse regio’s van India, dat rijkelijk geïllustreerd werd met 350 prachtige foto’s. In de inleiding wordt uitvoerig ingegaan op de invloeden van de ligging, het klimaat, de geschiedenis en de cultuur.

De regionale keuken van India, Mridula Baljekar, Veltman Uitgevers, 160 p., ? 17,50 SIBN 9789048302949..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content