De reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum), of in de volksmond ook de 'stinkbloem' genoemd, is een zeldzame plant die met uitsterven bedreigd is in zijn oorsprongsgebied, de tropische regenwouden van Sumatra. De plant doet de naam 'reuzen' alle eer aan want het gaat hier effectief ook over de grootste 'bloem' ter wereld. De bloemen die vandaag zijn beginnen bloeien zijn echter dwergjes onder de reuzen, de eerste 'amper' 143 cm, de tweede 'slechts' 131 cm groot. Zeker als je dit vergelijkt met één van de andere exemplaren van de Plantentuin die in 2013 een recordhoogte haalde van 244 cm!

De bezoekers kunnen 72 uur genieten van de bloei van een reuzenaronskelk, want zolang duurt de bloei. Een spektakel voor oog en... neus! De typische geur van bedorven vlees begint zich vanaf het moment dat het schutblad zich opent, te verspreiden in de tropische, warme en vochtige sfeer van de serre en is de eerste avond het sterkst!

Om iedereen toe te laten de bloem te bewonderen blijft de Plantentuin uitzonderlijk op 10 en 11 april open tot 22 uur.

Geen zelfbestuiving

Bij de reuzenaronskelk is zelfbestuiving niet mogelijk omdat de mannelijke bloemetjes pas rijp zijn en hun stuifmeel afgeven 24 uur na de bloei van de vrouwelijke bloemetjes. Deze keer hoopte Plantentuin Meise voor het eerst de tweede plant te kunnen bestuiven met het stuifmeel van de eerste. Maar er werd verwacht dat er wel een week zou zijn tussen de bloei van beide planten. Of dit nog mogelijk zal zijn nu beide planten zo snel na elkaar in bloei gaan, blijft nog de vraag. Plantentuin Meise hoopt via deze bevruchting een eigen voorraad zaden te verkrijgen van deze uitzonderlijke plant. En zo een heleboel 'baby's' op de wereld te zetten van deze zeldzame en met uitsterven bedreigde plant.

De reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum), of in de volksmond ook de 'stinkbloem' genoemd, is een zeldzame plant die met uitsterven bedreigd is in zijn oorsprongsgebied, de tropische regenwouden van Sumatra. De plant doet de naam 'reuzen' alle eer aan want het gaat hier effectief ook over de grootste 'bloem' ter wereld. De bloemen die vandaag zijn beginnen bloeien zijn echter dwergjes onder de reuzen, de eerste 'amper' 143 cm, de tweede 'slechts' 131 cm groot. Zeker als je dit vergelijkt met één van de andere exemplaren van de Plantentuin die in 2013 een recordhoogte haalde van 244 cm! De bezoekers kunnen 72 uur genieten van de bloei van een reuzenaronskelk, want zolang duurt de bloei. Een spektakel voor oog en... neus! De typische geur van bedorven vlees begint zich vanaf het moment dat het schutblad zich opent, te verspreiden in de tropische, warme en vochtige sfeer van de serre en is de eerste avond het sterkst!Om iedereen toe te laten de bloem te bewonderen blijft de Plantentuin uitzonderlijk op 10 en 11 april open tot 22 uur.Bij de reuzenaronskelk is zelfbestuiving niet mogelijk omdat de mannelijke bloemetjes pas rijp zijn en hun stuifmeel afgeven 24 uur na de bloei van de vrouwelijke bloemetjes. Deze keer hoopte Plantentuin Meise voor het eerst de tweede plant te kunnen bestuiven met het stuifmeel van de eerste. Maar er werd verwacht dat er wel een week zou zijn tussen de bloei van beide planten. Of dit nog mogelijk zal zijn nu beide planten zo snel na elkaar in bloei gaan, blijft nog de vraag. Plantentuin Meise hoopt via deze bevruchting een eigen voorraad zaden te verkrijgen van deze uitzonderlijke plant. En zo een heleboel 'baby's' op de wereld te zetten van deze zeldzame en met uitsterven bedreigde plant.