Twaalf verrassende invalshoeken

Dat de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog veel meer is dan verhalen over loopgraven, gifgas en modder, dat is na al die boeken nu wel duidelijk. En anders brengt de reeks ‘Spiegel van de Grote Oorlog’ je wel op andere gedachten...

Drie delen van de nieuwe reeks over WOI hebben we hier al liggen en ze smaken naar méér. Het eerste boek uit de nieuwe reeks heet Stad van vrede en verzamelt WOI-plaatsen in en rond Ieper. Nu hebben nogal wat auteurs dat al in andere boeken gedaan – en een van de auteurs van dit boek (Luc Corremans) in het bijzonder: hij heeft ook al andere gidsen op zijn actief -, maar toch. Dit boek is erg overzichtelijk, makkelijk raadpleegbaar en slaagt er bovendien in om nog verrassend uit de hoek te komen met weetjes over soldaten en Ieper die nog niet alomtegenwoordig en platverteld zijn.
Het tweede boek uit de reeks is helemaal opgebouwd rond de IJzertoren en de Vlaamse ontvoogding. Dat klinkt saaier dan het is: een heleboel verrassende weetjes, onthullende foto’s en interessante anekdotes maken er een boeiend verhaal van. En er blijven de smakelijke verhalen die zich in de schaduw van de beladen toren afspelen, bijvoorbeeld over de kranige oude dame en haar ezel die een troep stoere soldaten voor schut zetten.

Twaalf verrassende invalshoeken

En dan is er het derde boek. Vrouwen aan het front luidt de titel, maar de verhalen gaan veel verder dan het stereotiepe beeld van verpleegstertjes. Luc Corremans heeft het over vrouwen die plots de gelegenheid kregen om rollen op te nemen die tot dan toe uitsluitend door mannen werde geclaimd en hoe dat tot gevolg had dat vrouwen zich konden ontplooien en... mannen overtroeven. De auteur schildert portretten, maar verliest ook het grotere plaatje niet uit het oog. Het is met dit boek dat de reeks uit de band springt en het speciale karakter ervan eindelijk uit de verf komt.

Frisse reeks

Alle drie de boeken zijn erg verzorgde uitgaven, met een harde kaft en uitvoerige kleurenillustraties. Fotografe Annemie Reyntjens bracht een aantal klassiekers opnieuw in beeld en er werd fris vormgegeven. Een aanwinst voor wie intussen verslaafd geraakt is aan WOI-boeken, maar ook een verrassende en boeiende reeks voor wie denkt dat hij of zij het nu al allemaal wel gelezen heeft. We kijken dus met veel interesse uit naar de volgende boeken, die onder meer bijzondere plekken in Frans-Vlaanderen, liefde en prostitutie en drank en drugs in het middelpunt plaatsen.


01 Stad van vrede – Luc Corremans, Annemie Reyntjens & Pierre Vandervelden – uitg. Davidsfonds – isbn 9789059085787

02 De Ijzertoren – Annemie Reyntjens – uitg. Davidsfonds – isbn 9789059085794

03 Vrouwen aan het front – Luc Corremans – uitg. Davidsfonds – isbn 9789059085800

Partner Content