Natuurpunt organiseert komend weekend opnieuw het "Grote Vogelweekend". De vereniging roept iedereen op een kwartier - of meer - vrij te maken om bij te houden welke vogels hij in zijn tuin ziet. Zo kan Natuurpunt de evolutie van de vogels opvolgen. Scholen kunnen deze week hun tellingen doorgeven.
Chemische producten weren, de voorkeur geven aan inheemse planten, beestjes aantrekken die nuttig zijn, zo weinig mogelijk sproeien... Voor je het weet heb je de smaak te pakken. Want het is zoveel beter voor het milieu en voor je portemonnee. En nog plezierig ook!
In de bloemensymboliek staat het meiklokje of lelietje-van-dalen voor de terugkeer van het geluk. Maar waarom wordt dit geurige plantje in verhalen en legendes al eeuwenlang opgevoerd als geluksbrenger?
Een pad van Japanse stapstenen, spelen met maaihoogtes, een esthetisch ingeplant vierkante-meter-moestuintje... en nog meer ingrepen die je saaie gazon een twist geven.
De koolmees stoot voor het eerst in vijf jaar de huismus van de troon als meest getelde vogel in Vlaamse tuinen. De huismus belandt op de tweede plaats. De kauw en de vink voerden een nek-aan-nekrace om de derde plaats, die voorlopig gewonnen wordt door de kauw. Dat zijn de eerste resultaten van de vogeltellling van het afgelopen weekend, meldt Natuurpunt.
Ook uitgekeken op die troosteloze winter? Om het deugddoend effect van bloemen en planten te onderstrepen organiseert VLAM nu zaterdag 20 januari zijn eerste Pluktuin op het Koningin Astridplein in Antwerpen.
'Pats', een doffe klap, en even later ligt een vogeltje geveld op de grond naast de ruit. Jaarlijks vallen er op die manier vele duizenden slachtoffers. Hoe komt het dat het op de ene plaats wel gebeurt en op de andere niet? En vooral: wat kan je doen om raamslachtoffers te vermijden?
Scharlakenrood, oudroze, romig wit,... De kerstster is dé eindejaarsplant. Fragiel, dat wel. Maar als je ze verzorgt zoals het hoort, zal ze ook volgend jaar met Kerst weer even gul bloeien.
Door je gevederde vrienden in de winter te voederen, help je ze een periode van voedselschaarste door te komen. Zaak is te weten hoe, wanneer en waarmee, zodat je vanachter je raam volop kan meegenieten van dit schouwspel.
Een tuin met veel schaduw wordt vaak als een handicap ervaren. Toch hebben tal van struiken en bloemen het daar naar hun zin. Maar de grootste troef van een schaduwrijke tuin is dat hij voor een aparte, elegante sfeer zorgt.
Patrick Colignon heeft een diepe eerbied voor bijen. Ze bieden de mens zoveel voordelen en voeren een onvermoeibaar ballet uit om ons het beste van de natuur te bezorgen.
In de Gentse haven en schorren in de Rupelstreek zijn recent dodemansvingers (Oenanthe crocata) aangetroffen, één van de giftigste planten van onze wilde flora. Dat meldt Natuurpunt.
De zuiverende werking van groene bladplanten in ons interieur is een trendy topic op het internet. En tuincentra spelen handig op deze hype in. Maar klopt die claim?
Door een recent arrest van de Raad van State kunnen provincies en lokale overheden terreineigenaars niet langer verplichten om vier distelsoorten integraal te verdelgen op basis van een dertig jaar oud koninklijk besluit. De zogeheten "distelbestrijdingsplicht" mist rechtsgrond.
In maart kunnen de citrusboompjes, afhankelijk van temperatuur, naar buiten... met vrucht en al. Zo creëer je in no-time al vroeg in het voorjaar een zomerse sfeer op je balkon of terras.
De helleborus is een wonderplant die in de winter en de vroege lente bloeit. De roze of witte bloemen, die bij het verwelken mooi lichtgroen kleuren, ogen zo verfijnd dat de plant vaak in een pot wordt aangeboden. Toch is het een echte uinplant.
Prachtig natuurlijk, al dat goudkleurige herfstblad aan de bomen. Maar als daarna het gazon of de border eronder schuilgaat, wordt het toch wat minder aantrekkelijk. Veel mensen pakken dan meteen de hark of bladblazer, maar is dat eigenlijk wel zo verstandig?
De tuin staat volop in bloei en veel bloemen geven heerlijke geuren. Een van de meest aantrekkelijke planten in de zomertuin is de vlinderstruik. Niet alleen vanwege de indrukwekkende bloemtrossen maar ook omdat de plant als een magneet is voor vlinders!