De juiste bloemsoorten in je tuin planten is jezelf en anderen maandenlang verwennen met mooie boeketten voor weinig geld.

Het is weer tijd om het balkon en terras in gereedheid te brengen voor de zomer. Wil je probleemloos genieten van kleur en fleur? Kies dan voor geranium. De nieuwe soorten staan garant voor een uitbundige bloemenzee zonder dat je daar groene vingers voor nodig hebt. En met een beetje creativiteit wordt het zelfs een verrassende zomer.

Door zelf te composteren kan je je tuingrond gratis en voor niets verrijken. Maar niet alles kan op de composthoop.

De winter blijft een moeilijke tijd voor kamerplanten, omdat ze juist dan te kampen krijgen met nauwelijks zichtbare maar schadelijke beestjes.

Een diepvriezer heb je niet nodig om de knolgroenten uit je moestuin te bewaren in de winter. Het kan ook perfect in een zelfgemaakte kuil.

Een perfect gemaaid, biljartgroen gazon heeft veel water en onkruidbestrijding nodig. Ga dus voor een natuurlijk gazon, dat nog minder onderhoud vergt ook.

Een gezonde tuin regelt zichzelf, met een mooi evenwicht tussen de verschillende diersoorten die er leven. We geven een - zeker niet volledige - lijst van insecten, wormen en andere 'nuttige' dieren, waarvan de aanwezigheid kenmerkend is voor een evenwichtige tuin.

Een mooi gazon met prachtige bloemen, wie droomt er niet van? Om de natuur zijn werk te laten doen, roept Maai Mei Niet, een initiatief van Knack, mensen op om gedurende de maand mei hun gras niet te maaien. Husqvarna, producent van tuinmachines en gereedschappen, is grote voorstander van biodiversiteit en steunt dit initiatief actief. Het geeft vijf tips om de tuin klaar te maken voor een levendig voorjaarsseizoen.

Wat doe je met de bollen van lentebloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten en andere, wanneer die zijn uitgebloeid? In de grond laten zitten?

Na de winter is het tijd om je tuin op te ruimen en eventuele vorstschade te herstellen. Snoeien doet bloeien, maar mag niet om het even hoe gebeuren.

Het is niet omdat je planten nog altijd in wintermodus zijn dat er niets te doen valt in de tuin. De lente bereid je best nu al voor!

De Plantentuin Meise heeft in 2021 227.689 bezoekers over de vloer gekregen en verbreekt daarmee een record. Dat laat de plantentuin weten in een persbericht. Volgens de organisatie is het recordaantal bezoekers te danken aan de behoefte van publiek om tijdens de coronacrisis contact te maken met de natuur en vernieuwingen die uitgevoerd werden in het kader van het masterplan van de Plantentuin.

Wanneer het echt gaat vriezen, moet je ook sommige buitenplanten beschermen, of het nu om kuipplanten gaat of soorten in volle grond.

De klassieke pompoen, butternut- of spaghettipompoen. De hokkaido, muskaatpompoen, jarrahdale... Een moestuin zonder pompoenen is ondenkbaar in de herfst. En je kan ze lekker lang bewaren.