Als de herfst aanbreekt, staat het Italiaanse Zuid-Tirol helemaal in het teken van de appel- en druivenpluk, oogstfeesten en de lokale traditie 'törggelen'. Niet alleen de pas gemaakte wijn kan nu in de kelder worden opgeborgen om te rijpen, ook de keukenkasten vullen zich met potten huisgemaakte jam en verse vruchtensappen. Ook op de Roter Hahn-vakantieboerderijen staan de activiteiten in het teken van de herfst met onder andere kooklessen met lokale streekproducten. Toch blijft het wintergevoel nog lang weg. De zon schijnt hier immers 300 dagen per jaar zodat een najaarsvakantie al snel een zomergevoel opwekt!

Törggelen, een heerlijke herfsttraditie

Van begin oktober tot eind november staat Zuid-Tirol in het teken van Törggelen. Deze meer dan 200 jaar oude traditie is er het culinaire hoogtepunt van het jaar. Het stamt uit de tijd dat wijnhandelaren de wijnboeren bezochten om de jonge wijn te proeven. In de boerencafé's of buschenschänke wordt jonge (eigen geproduceerde) wijn geproefd en Zuid-Tiroolse specialiteiten, zoals de zoete krapfen, Knödel (kaasknoedels), Schöpsernes (vleesgerecht met lam of schaap) en Erdäpfelblattlen (gefrituurde aardappelschijfjes) geserveerd. Ook voor kinderen is törggelen zeker een aanrader: zij kunnen smullen van vers druiven- of appelsap en gepofte kastanjes. Een mooie beloning na een nog mooiere herfstwandeling!
Roter Hahn selecteerde 37 authentieke Buschenschänke die via de online gids makkelijk te vinden zijn www.rodehaan.it . Er zijn speciale wandel- en fietsroutes die je langs verschillende de boerencafé's voeren.
Ten noorden van de bisschopsstad Brixen ligt het boerencafé Griesserhof van de familie Huber. Vroeger was het een ?Mairhof', een boerderij die verantwoordelijk was voor het levensonderhoud van de bisschop. Tegenwoordig worden gasten er verwend met een goed glas wijn en de plaatselijke gerechten zoals onder andere 'kaminwurzen' (gerookte worstjes), 'schlutzer' (deegenvelopjes met spinazievulling) en kaasgnocchi.

Uitvalsbasis voor kleurrijke herfstwandelingen

Nu de boeren minder werk hebben op de boerderij, hebben ze meer tijd om met hun gasten de natuur in te duiken en hen naar plekken te brengen die niemand anders kent. Op deze begeleide wandelingen kunnen wilde dieren als vossen, edelherten, reeën en steenarenden het pad van de groep avonturiers kruisen.
Ook wandelen zonder begeleiding kan natuurlijk in Zuid-Tirol: net buiten de deur van de vakantieboerderij kan eender welke tocht gestart worden. Met meer dan 20.000 kilometer aan wandelpaden is Zuid-Tirol de droombestemming voor elke wandelaar.
De mooiste wandelroutes vind je tussen de Brennerpas en de Salurner Klause. Het Oberhauserhof van de familie Gasser en het Feilerhof van de familie Pramstraller vormen dan weer de perfecte uitvalsbasis voor een wandelvakantie.

Praktisch

  • Boerencafé Griesserhof, Fam. Paul Huber, Griessweg 5, 39040 Vahrn, tel. +39 0472 834805, e-mail: griesserhof@gmx.net
  • Oberhauserhof, Fam. Gasser Daniel & Anita, Snodres 83, 39040 Velturno, tel: +39 0472 855354, www.oberhauserhof.com. Een kamer voor twee tot zes personen in de periode september - half november kan al vanaf 55 euro.
  • Feilerhof, Fam. Alois Pramstraller, Gufidaun 15, 39043 Klausen, tel. +39 0472 847930, info@feilerhof.it, www.feilerhof.it. Voor een kamer voor twee tot zes personen betaalt je in het laagseizoen 60 euro.
  • Het merk 'Roter Hahn' werd in 1999 opgericht door de 'Südtiroler Bauernbund' met als doel het promoten van het boerenleven op de vakantieboerderijen van Zuid-Tirol. Momenteel groepeert 'Roter Hahn' ongeveer 1500 boerderijen, die het hele jaar door accomodatie aanbieden. Info: www.rodehaan.it/nl/
Als de herfst aanbreekt, staat het Italiaanse Zuid-Tirol helemaal in het teken van de appel- en druivenpluk, oogstfeesten en de lokale traditie 'törggelen'. Niet alleen de pas gemaakte wijn kan nu in de kelder worden opgeborgen om te rijpen, ook de keukenkasten vullen zich met potten huisgemaakte jam en verse vruchtensappen. Ook op de Roter Hahn-vakantieboerderijen staan de activiteiten in het teken van de herfst met onder andere kooklessen met lokale streekproducten. Toch blijft het wintergevoel nog lang weg. De zon schijnt hier immers 300 dagen per jaar zodat een najaarsvakantie al snel een zomergevoel opwekt!Van begin oktober tot eind november staat Zuid-Tirol in het teken van Törggelen. Deze meer dan 200 jaar oude traditie is er het culinaire hoogtepunt van het jaar. Het stamt uit de tijd dat wijnhandelaren de wijnboeren bezochten om de jonge wijn te proeven. In de boerencafé's of buschenschänke wordt jonge (eigen geproduceerde) wijn geproefd en Zuid-Tiroolse specialiteiten, zoals de zoete krapfen, Knödel (kaasknoedels), Schöpsernes (vleesgerecht met lam of schaap) en Erdäpfelblattlen (gefrituurde aardappelschijfjes) geserveerd. Ook voor kinderen is törggelen zeker een aanrader: zij kunnen smullen van vers druiven- of appelsap en gepofte kastanjes. Een mooie beloning na een nog mooiere herfstwandeling! Roter Hahn selecteerde 37 authentieke Buschenschänke die via de online gids makkelijk te vinden zijn www.rodehaan.it . Er zijn speciale wandel- en fietsroutes die je langs verschillende de boerencafé's voeren.Ten noorden van de bisschopsstad Brixen ligt het boerencafé Griesserhof van de familie Huber. Vroeger was het een ?Mairhof', een boerderij die verantwoordelijk was voor het levensonderhoud van de bisschop. Tegenwoordig worden gasten er verwend met een goed glas wijn en de plaatselijke gerechten zoals onder andere 'kaminwurzen' (gerookte worstjes), 'schlutzer' (deegenvelopjes met spinazievulling) en kaasgnocchi.Nu de boeren minder werk hebben op de boerderij, hebben ze meer tijd om met hun gasten de natuur in te duiken en hen naar plekken te brengen die niemand anders kent. Op deze begeleide wandelingen kunnen wilde dieren als vossen, edelherten, reeën en steenarenden het pad van de groep avonturiers kruisen.Ook wandelen zonder begeleiding kan natuurlijk in Zuid-Tirol: net buiten de deur van de vakantieboerderij kan eender welke tocht gestart worden. Met meer dan 20.000 kilometer aan wandelpaden is Zuid-Tirol de droombestemming voor elke wandelaar.De mooiste wandelroutes vind je tussen de Brennerpas en de Salurner Klause. Het Oberhauserhof van de familie Gasser en het Feilerhof van de familie Pramstraller vormen dan weer de perfecte uitvalsbasis voor een wandelvakantie.