Top 20 van verborgen schatten in Europa

Top 20 van verborgen schatten in Europa
© vickysp - stock.adobe.com

Mastercard maakte een lijst van Europese bestemmingen die minder vaak bezocht worden, maar toch de moeite waard zijn om te ontdekken. De lijst met verborgen schatten is opgesteld aan de hand van data verzameld door Mastercard, en informatie van lokale reisbloggers en toerisme-experts. Bij de rangschikking van de bestemmingen werd rekening gehouden met schoonheid, aantal bezoekers, betaalmogelijkheden, verblijfskosten en bereikbaarheid.

1. Asturië en het Covadonga klooster in Spanje © mrks_v - stock.adobe.com

Asturië ligt centraal aan de noordkust van Spanje, vlakbij de prachtige baai van Biskaje. Een must see is het Covadonga klooster dat wordt beschouwd als een van de belangrijkste historische locaties in Spanje.

2. Mdina en Zebbug in Malta © G.F.

Hoewel Malta het negende kleinste land ter wereld is, heeft het heel wat pareltjes te bieden. Mdina heeft tal van grote paleizen,cultuurschatten en imposante barokke architectuur. In Zebbug zijn de Arabische invloeden overduidelijk.

3. Salzkammergut in Oostenrijk © stock.adobe.com

Het Hallstatt meer is een prachtig bergmeer in de Salzkammergutregio. Een bergtreintje verbindt Hallstatt met een historische zoutmijn, terwijl de indrukwekkende Dachstein Giant Ice Caves en de Mammoth Cave in Obertraun beide met de kabelbaan worden bereikt.

4. De Azoren © vickysp - stock.adobe.com

De Azoren, een autonome regio bestaande uit negen eilanden gelegen in het midden van de Atlantische Oceaan, is een ongerept paradijs.

5. Perast in Montenegro © radzonimo - stock.adobe.com

De schilderachtige stad Perast aan de kust van Montenegro is een paradijs voor strandliefhebbers die houden van luxe die hen niet te veel kost.

6. De Lednice-Valticeregio in Tsjechië © G.F.

Het "Cultuurlandschap van Lednice-Valtice" staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds 1996 staat het kasteel van Lednice samen met het slot Valtice (Feldsberg) op de werelderfgoedlijst.

7. Het eiland Pag in Kroatië © G.F.

Het eiland Pag staat bekend om zijn maanachtige landschappen en zijn zout-, kant- en kaasproductie. Een lichte zeebries brengt verkoeling op hete zomerdagen.

8. Het eiland Saaremaa in Estland © Simone Vasta

Winmolens en het lokaal gebrouwde bier zijn de twee symbolen bij uitstek van dit grootste eiland van Estland. Een must see zijn de Kaali kraters, het resultaat van een meteorieteninslag zo'n 3500 jaar geleden.

9. Het Volos- en Piliongebied in Griekenland © George Trace

Het Pilion schiereiland ligt in het oosten van Griekenland en is onderdeel van het district Magnisia. De hoofdstad van het gebied is Volos, een belangrijke havenstad.

10. Velika Planina of de Sloveense Alpenweiden © Jure Gasparic / 500px

Dat Velika Planina tot de mooiste alpenweiden van Slovenië behoort zal geen enkele bezoeker betwijfelen. Velika Planina ligt als een zonneterras aan de voet de machtige toppen van de Kamnische Alpen. De bekendste attractie van Velika Plenina zijn de meer dan 50 herdershutten die samen één van de best bewaarde herdersnederzettingen van Europa vormen.

11. Kaszubi in Polen © Sebastian Jezierski / 500px

Kleine, traditionele dorpen zijn typisch voor Kaszuby, een schilderachtig gebied in Noord-Polen, in de buurt van Gdansk. Het Wdzydzkie meer is een paradijs voor kajakkers en zeilers.

12. Naarden in Nederland © Ivonne Wierink - stock.adobe.com

Liefhebbers van kasteen en burchten moeten volgens Mastercard zeker een bezoek brengen aan het Nederlandse Naarden. Het 16e-eeuwse vestingstadje is gebouwd in de vorm van een ster.

13. Kaap Kolka in Letland © G.F.

Een prachtig natuurgebied, gelegen op de grans van de Golf van Riga en de Baltische Zee. Toen Letland nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie was dit verboden gebied voor toeristen omdat hier een militaire basis gevestigd was.

14. De Donaudelta in Roemenië © Radu Dumitrescu-Elian / 500px

In dit gebied leven ongeveer 1200 plantensoorten, meer dan 320 soorten vogels en 45 variëteiten van zoetwatervissen. Het werd in 1938 een nationaal park en het Roemeense deel van de delta werd opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.

15. Het Balatonmeer in Hongarije © G.F.

Het Balatonmeer is het grootste zoetwatermeer van Centraal-Europa en wordt daarom door de lokale bevolking ook wel de Hongaarse zee genoemd. Enkele kilometers naar het noorden liggen de Balaton Uplands, een gebied dat doet denken aan de Provence of Toscane, waar kleine pitorske dorpjes verspreid liggen in een adembenemende natuur.

16. Gjirokastër in Albanië © G.F.

Gjirokastër is een van de oudste steden van het land, en een cultureel centrum van de Griekse minderheid in Albanië. Gjirokastër is één van de 3 Albanese sites die op de UNESCO-werelderfgoedlijst zijn opgenomen. Het kasteel van Gjirokastër dateert van voor de 12e eeuw en ligt op een berghelling in de stad, strategisch gelegen langs de route door de vallei.

17. Het Sevanmeer in Armenië © Greg Rafferty / 500px

Armenië is het oudste officieel christelijke land en staat dan ook bekend om zijn vele kloosters. Het Sevanavank klooster ligt aan de oever van het Sevanmeer en biedt een schitterend uitzicht over de uitgestrekte wateroppervlakte.

De stad Sheki in Azerbeidzjan © Alamy Stock Photo

Sheki is een stad gelegen aan de legendarische Zijderoute. De Khansarai, het paleis van de Sheki Kans, herinnert nog aan die welvarende periode, net als vele andere monumenten gebouwd in islamitische stijl in de stad.

Brest in Wit-Rusland © G.F.

Brest behoorde in de loop der geschiedenis tot verschillende landen en combineert allerhande culturen. De stad, gelegen nabij de Poolse grens, speelde een belangrijke rol in beide wereldoorlogen. Breng zeker een bezoek aan de citadel met de eeuwig brandende vlam.

20. De Abdij van Orval in België © Alamy Stock Photo

De Abdij van Orval kennen we natuurlijk van de gelijknamige kaas en het bier. Orvak is gelegen op de oude Romeinse weg tussen Reims en Trier.