Tips voor het onderhoud van tuinmeubelen

Nu de lente is losgebarsten, vallen de lelijke vlekken, de doffe kleur, het mos of het roest op uw tuinmeubelen nog meer op. Lees hier hoe u ze weer kunt laten stralen onder de zon.

Néé, het is geen goed idee sterk vervuilde tuinmeubelen te gaan schoonmaken met een hogedrukreiniger. Veel mensen doen dit, zeker als het gaat om hout, maar beseffen niet dat ze het materiaal hiermee schade kunnen toebrengen en zelfs permanent dof kunnen maken. Het gebruik van een hogedrukreiniger kan alleen worden overwogen voor een sterk vervuild en bemost houten terras, maar ook dan gebruikt u het apparaat best op een zachte manier (dus zeker niet op de hoogste drukstand).

Hoe dan wel?

Teakhout
Het is heel normaal dat teakhout en veel ander tropisch hout in de loop der jaren een grijze kleur krijgt. Als u dat oké vindt, dan kunt u ermee volstaan de meubelen goed in te wrijven met een klassiek zeepsopje en een zachte borstel, ze nadien af te spuiten met een tuinslang en vervolgens te laten drogen.

Wilt u de kleur toch wat opfrissen of zwarte vlekken verwijderen? Maak de meubelen dan schoon zoals net beschreven. Wanneer ze goed droog zijn, wrijft u ze met een zachte vod in met een speciaal reinigingsmiddel voor teakhout of tropisch hout (te koop in tuincentra). Laat 48 uur indringen en spoel af. Na het drogen strijkt u de meubelen in met een laagje teakolie. Doe dit laatste opnieuw tegen het eind van de zomer.

Pas op als de meubelen ook metalen onderdelen bevatten. Speciale reinigingsmiddelen voor tropisch hout bevatten vaak chloor of oxaalzuur en dat kan metaal aantasten. Speel het veilig en dek de metalen onderdelen af.

Houten tuinmeubelen – om het even of het nu om hard of zacht hout gaat – kunt u natuurlijk ook instrijken met een kleurende beits (lazuur). Dat is een goede oplossing als het hout echt lelijk is geworden. Bovendien bestaat die beits tegenwoordig in alle mogelijke trendy kleuren (van azuurblauw tot pimpelpaars). Eén nadeel: de kleur gaat onvermijdelijk lijden onder de zon. Wanneer u de meubelen één keer hebt gebeitst, moet u dat elk jaar opnieuw doen. Vóór het beitsen moet u ze bovendien eerst reinigen zoals eerder beschreven.

Kunstrotan
Kunstrotan is hét bekledingsmateriaal van de duurdere buitenmeubelen van de voorbije tien jaar. Het is meestal gevlochten rond een frame van aluminium en roestvrij staal. Het is in de regel weerbestendig en kleurvast, maar het kan wel vuil worden. Hier mag u zeker nooit de hogedrukreiniger gebruiken. Ook aan de verleiding van schurende reinigingsmiddelen moet u weerstaan. Goed schoonmaken met een zachte borstel en een klassiek sopje zal volstaan (eventueel kunt u uw dure loungeset eerst afspoelen met een tuinslang op een zachte stand).

Metaal
– Aluminium is eveneens het best gediend met een zeepsopje en een zachte borstel.
– Voor roestvrij staal kunt u, als het echt vuil is, hetzelfde reinigingsmiddel gebruiken als voor roestvrijstalen keukenonderdelen.
– Klapstoelen en onderdelen van buitentafels zijn vaak van andere metaalsoorten gemaakt (plaatstaal of gietijzer). Hier is de kans op roest vrij groot, zeker als het meubel buiten heeft overwinterd. Er zit niets anders op dan het roest weg te schuren. Doe dit, als het even kan, liever met de hand dan met een schuurapparaat. Nadien kunt u het metaal opnieuw verven met een metaalverf voor buiten. Ook die is in alle gewenste kleuren te vinden. Het nadeel is natuurlijk dat u dan niet alleen de roestplekken, maar al het metaal een verfbeurt moet geven.

Plastic
Tuinmeubilair van plastic of kunststoffen in het algemeen kunnen behoorlijk vervuilen of vaal worden in de loop der jaren. In tuincentra en drogisterijen kunt u speciale reinigingsmiddelen voor plastic vinden – dat zijn eigenlijk dezelfde producten als voor de kunststofonderdelen van een auto.

Deze middelen geven niet altijd een goed resultaat: ze maken wel schoon, maar hardnekkige vlekken krijgen ze niet weg. Gaat het om goedkope stoeltjes, dan kunt u ze misschien beter vervangen. Andere mogelijkheid: de meubelen in een vrolijk kleurtje verven met speciale verf voor kunststoffen. Beslist een goed idee als u op het vervaalde wit bent uitgekeken en wilt relaxen in vrolijke tinten....

Weerbestendige kussens

De nieuwe trend zijn tuin- en buitenloungesofa’s die bestaan uit een dubbel gecoat aluminium frame en bekleed zijn met heerlijk zittende kussens van weerbestendige en kleurvaste stoffen in een meestal witte tint. Die stoffen voelen aan als strak leder, maar zijn in werkelijkheid een mix van kunststofvezels die of wel waterdoorlatend zijn en heel snel opdrogen of wel waterafstotend zijn.

Deze kussens mogen dan kleurvast zijn, vuil worden doen ze wel. In de regel kunt u de hoezen afnemen en die dan wassen. Het is belangrijk dat u goed let op het label met de wasvoorschriften. In veel gevallen bestaat de veiligste oplossing er daarom in ze niet zelf te wassen, maar ze naar de stomerij te brengen. Een dure zaak, dat zeker, maar toch een verantwoorde manier om het risico te vermijden dat het oorspronkelijke wit onherroepelijk in een vale tint is herschapen.

Partner Content