Om het belang van de bijen onder de aandacht te brengen, vindt van 2 tot 9 juni de Week van de Bij plaats. De bijen-, vlinder- en zweefvliegpopulaties dunnen verder uit. Nochtans spelen ze een cruciale rol bij de voortplanting van tal van planten, door het stuifmeel van bloem naar bloem te brengen. De activiteit van bijen heeft een impact op meer dan 85% van de groenten en de fruitbomen. Dankzij deze zoemende insecten eten we boontjes, kersen, tomaten...

Aan de basis van hun slinkende populatie liggen verschillende factoren, zoals het gebruik van pesticiden, de aantasting van hun habitat, het dalend aantal stuifmeelbronnen ten voordele van exotische planten, maar ook de komst van vijandige insecten en parasieten, zoals de Aziatische hoornaar en de varroamijt.

Ieder initiatief, hoe klein ook, dat het tij mee kan doen keren, verdient daarom een aanmoediging: natuurlijk tuinieren, insectenhuisjes plaatsen - door holle takkenbossen aan takken op te hangen of een stuk hout met gaten aan een zonnig muurtje te bevestigen -, honingbloemen planten, een bijenkast sponsoren...

Maya's favoriete maal

Bomen: kerselaar, perenboom, appelboom, pruimenboom, kastanjeboom, wilg, linde...

Bessenstruiken: hulst, aalbessenen kruisbessenstruik, slee- en meidoorn, sneeuwbes, liguster...

Perkbloemen: aster, anemoon, sneeuwklokje, tulp, krokus, winterharde geranium, lavendel...

Klimplanten: klimroos, clematis, kamperfoelie, berberis...

Wilde bloemen (in een bloemenperk of bloemenweide): zonnebloem, bernagie, klaproos, vlas, koolzaad...

Kruiden: salie, rozemarijn, oregano, munt, tijm... die je deels tot bloemen laat groeien (ideaal op balkons en terrassen).

Ga gerust op zoek naar nog meer soorten, want de lijst is eindeloos. Zelfs een groendak met vetplantjes kan een heerlijk nectarbuffet vormen.

Week van de Bij, 2 tot 9 juni, startschot op 2 juni in Gent, met tal van workshops en activiteiten. weekvandebij.be

Goed om weten

  • Blauwe, gele en paarse bloemen trekken de meeste insecten aan.
  • Bijen en hommels hebben een voorkeur voor bloemen met een eenvoudige bloemenkroon, want die bevat meer stuifmeel, waar ze bovendien makkelijker bij kunnen.
Om het belang van de bijen onder de aandacht te brengen, vindt van 2 tot 9 juni de Week van de Bij plaats. De bijen-, vlinder- en zweefvliegpopulaties dunnen verder uit. Nochtans spelen ze een cruciale rol bij de voortplanting van tal van planten, door het stuifmeel van bloem naar bloem te brengen. De activiteit van bijen heeft een impact op meer dan 85% van de groenten en de fruitbomen. Dankzij deze zoemende insecten eten we boontjes, kersen, tomaten...Aan de basis van hun slinkende populatie liggen verschillende factoren, zoals het gebruik van pesticiden, de aantasting van hun habitat, het dalend aantal stuifmeelbronnen ten voordele van exotische planten, maar ook de komst van vijandige insecten en parasieten, zoals de Aziatische hoornaar en de varroamijt.Ieder initiatief, hoe klein ook, dat het tij mee kan doen keren, verdient daarom een aanmoediging: natuurlijk tuinieren, insectenhuisjes plaatsen - door holle takkenbossen aan takken op te hangen of een stuk hout met gaten aan een zonnig muurtje te bevestigen -, honingbloemen planten, een bijenkast sponsoren...Bomen: kerselaar, perenboom, appelboom, pruimenboom, kastanjeboom, wilg, linde...Bessenstruiken: hulst, aalbessenen kruisbessenstruik, slee- en meidoorn, sneeuwbes, liguster...Perkbloemen: aster, anemoon, sneeuwklokje, tulp, krokus, winterharde geranium, lavendel...Klimplanten: klimroos, clematis, kamperfoelie, berberis...Wilde bloemen (in een bloemenperk of bloemenweide): zonnebloem, bernagie, klaproos, vlas, koolzaad...Kruiden: salie, rozemarijn, oregano, munt, tijm... die je deels tot bloemen laat groeien (ideaal op balkons en terrassen).Ga gerust op zoek naar nog meer soorten, want de lijst is eindeloos. Zelfs een groendak met vetplantjes kan een heerlijk nectarbuffet vormen.