Tien tips voor een voordeliger vakantie

De last minutes, de lowcostmaatschappijen en de kortingen bij een vroege boeking kende u al. Maar hebt u deze tips al uitgeprobeerd om geld te besparen op een buitenlandse vakantiereis? Vele kleintjes besparen groot...

1. Naar Engeland via Duinkerke

De ferry van Duinkerke naar Dover kost gemiddeld (auto + inzittenden) ? 7 minder dan de veerboot of de kanaaltunnel vanuit Calais. De overtocht duurt 2 uur (info: www.norfolkline.com)

2. Tanken weg van de snelweg

Tanken op uw rit door Frankrijk of Spanje? Dan hebt u er alle belang bij dat niet te doen op een “aire” of een “estación de servicio” langs de autoweg. Daar is niet alleen de brandstof, maar ook de kant-en-klare voeding een pak duurder dan buiten de snelweg. Het loont dus zeker de moeite om in de buurt van een stad de autoweg te verlaten en op zoek te gaan naar een supermarkt met een tankstation en daar brandstof en eten in te slaan. Wat u uitspaart zal het tijdverlies compenseren.

3. Gebruik bruxx.be

De website www.bruxx.be is een initiatief van Brussels Airport. Ze geeft niet alleen een overzicht van de voordeligste vluchten vanuit Zaventem, maar lijst ook mooi de kortingen van touroperators op.

4. Vliegen vanuit Düsseldorf

Meer en meer Belgen beginnen de voordelen van de luchthaven van Düsseldorf te ontdekken. Ten eerste omdat hier meer lowcostmaatschappijen landen dan op Belgische luchthavens. En ten tweede omdat het de voordeligste parkeertarieven van alle West-Europese luchthavens hanteert. Ter vergelijking: zeven dagen parkeren in de Economy-parkeergarage van Zaventem kost ? 112, op de P3 in Charleroi ? 81 en op de voordeelparking van Düsseldorf ? 39. Een prijsverschil dat de grotere afstand naar Düsseldorf zeker compenseert! ?De voordeelparking in Düsseldorf moet u wel vooraf reserveren: zie de site www.duesseldorf-international.de (ook in het Nederlands).

5. Uitstappen met het openbaar busvervoer

Verblijft u zonder eigen vervoer in een toeristisch oord? Dan loont het de moeite u vooraf goed te informeren over het openbaar busvervoer vanuit deze plaats. Bijna altijd – en zeker in landen als Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Scandinavische landen – kunt u met dit openbare vervoer veel voordeliger uitstappen doen dan met georganiseerde groepsexcursies die ter plaatse worden aangeboden.

6. Probeer huisruil uit

Huisruil bestaat al lang, maar is in ons land nooit echt doorgebroken. Toch is bijna iedereen die het gedaan heeft, heel tevreden. De kostenbesparing is aanzienlijk, want u spaart het logies uit en u komt vrijwel altijd terecht in goed onderhouden woningen. Bovendien is het aanbod aan te ruilen huizen nog nooit zo groot geweest als vandaag. Het gaat al lang niet meer alleen om Europa. De huisruildienst van Taxistop bijvoorbeeld biedt via zijn partner Homelink ook adressen op Curaçao (Nederlandstalig!), in alle uithoeken van de USA of in Australië aan. Let wel: helemaal gratis is huisruil niet, want u moet lidgeld betalen aan de bemiddelingsdienst. Bij Taxistop kost dat ? 98,50 voor een heel jaar (inclusief een foto van uw woning op de website). Daarom kunt u dus beter meer dan eens per jaar gebruik maken van de dienst (bijvoorbeeld de eerste keer huisruil uitproberen met een kortere citytrip). Wilt u het helemaal gratis proberen en hebt u veel internationale vrienden op uw Facebookpagina, dan kunt u via deze weg misschien een oproep plaatsen.

7. Kamperen met een ACSI-kaart

Bij kampeerders met tent, caravan of mobilhome is de ACSI-CampingCard wel bekend (kostprijs: ? 13,95). ACSI is een samenwerkingsverband van campings in heel Europa. Met de ACSI-kaart kunt u buiten het hoogseizoen met twee personen in ruim 400 campings logeren voor ? 10, 12, 14 of 16 per nacht. Info: www.campingcard.be

8. Neem betalende reizigers mee

Alleen of met tweeën op reis in een relatief grote auto? Dan kunt u misschien wat geld besparen door een betalende reiziger mee te nemen. De dienst Eurostop van Taxistop bemiddelt tussen autobestuurders en kandidaat-lifters en is gratis (www.taxistop.be/1/eurostop). U geeft in wanneer u welke autotrip gaat maken en u wacht dan gewoon af of er zich kandidaten melden. De medereizigers betalen u ? 3 per persoon per 100 km. Dat kan al een deel van uw tolwegkosten dekken...

9. Deel een stadsappartement

In heel wat grote steden (Madrid, Berlijn, Barcelona, Parijs, Londen, New York...) kunt u nu voor een weekend, een midweek of langer een comfortabel stadsappartement huren (google op “holiday apartments”). De formule is vrijwel altijd voordeliger dan een hotel en wordt nog interessanter als u een wat groter appartement samen huurt met vrienden. U kunt dan de kosten delen en verder kan ieder zijn eigen gang gaan. U spaart ook kosten uit omdat u zelf voor uw ontbijt kunt zorgen en eventueel ook andere maaltijden zelf kunt bereiden. En de fles witte wijn of het biertje dat u op uw appartement in de koelkast hebt gezet, zal u ’s avonds véél minder kosten dan de minibar van uw hotelkamer.

10. Neem een reisverzekering voor een jaar

Maakt u minstens drie keer per jaar een buitenlandse reis, dan zult u met een doorlopende reisverzekering (jaarcontract) vrijwel altijd voordeliger af zijn dan met drie keer een tijdelijk contract. Bovendien zijn dan ook alle weekendtrips gedekt.

Partner Content