© FOTO'S GETTY IMAGES

Tenerife: 5x weg van de playas

Op Tenerife, het Canarische eiland waar het altijd lente is, valt meer te beleven dan pootje baden en zonnekloppen. De natuur en de steden hebben veel troeven. Van vulkanen beklimmen tot genieten van de overheerlijke keuken.

1 MASCA

Dit schilderachtige plaatsje omgeven door indrukwekkende ravijnen, is een prachtig voorbeeld van de natuurlijke architectuur van het eiland. Je mag deze plek gerust het Canarische Machu Picchu noemen. Het dorp is afgesneden van de beschaving door een kronkelende weg en wandelpaden, die je een reis door de tijd doen maken. Je hebt er een duizelingwekkend en verbluffend uitzicht over de bergen, met in de verte de Atlantische Oceaan. Vlakbij ligt het dorp Icod de los V, dat beroemd is om zijn drago milenario, met 800 jaar de oudste drakenboom ter wereld. Deze symbolische boom in de vorm van een reusachtige broccoli wordt gekoesterd. Een metalen structuur zorgt ervoor dat de stronk heel blijft, er is een ventilator om de boom af te koelen en hij krijgt wekelijks het bezoek van een boomdokter.

Tenerife: 5x weg van de playas
© FOTO’S GETTY IMAGES

In Masca kan je van op een terrasje genieten van het uitzicht of smullen van een quesillo, een soort flan, met een barraquito erbij, een Canarische koffiebereiding op basis van geconcentreerde melk, kaneel, een zeste citroen en likeur 43. De ingrediënten worden laag je na laag je in het glas gegoten. Ietsje te zoet, maar een streling voor het oog.

2 DE VULKAAN DE TEIDE

De Teide is de grootste trekpleister van Tenerife. Met 3.718 m is hij de hoogste top van Spanje en de op twee na grootste vulkaan ter wereld. “Het is een jonge vulkaan, 70.000 jaar oud. Hij is niet actief, maar ook niet uitgedoofd, hij slaapt... De laatste uitbarsting in dit nationale park van 19.000ha dateert van 1798 en kwam van de tweelingvulkaan van de Teide”, vertelt onze gids Catherine Michel, terwijl we voor dit deel van de beklimming met de auto door een bos Canarische dennen rijden.

Eenmaal boven het wolkendek zie je geen bomen, enkel inheemse planten zoals de kaarsvormige tajinaste. Hier leven ook 200 insectensoorten die je nergens anders ter wereld aantreft. Hoe dichter je bij de top komt, hoe meer de omgeving op een maanlandschap of een scène uit een sciencefictionfilm gaat lijken. In het nationale park van de Teide, dat op de lijst van Unesco Werelderfgoedsites prijkt, zijn trouwens scènes opgenomen van Star Wars en Planet of the Apes. Er lopen verschillende wandelpaden door het park, maar wij doen er met de kabelbaan amper acht minuten over naar de top van de vulkaan. Eenmaal boven kunnen sportievelingen een pad volgen naar de krater. Wij kiezen voor een makkelijk lavapaadje dat voor iedereen toegankelijk is en ons naar een schitterend uitzicht brengt. DuFfel je goed in voor je de frisse lucht gaat opsnuiven.

In het nationaal park van de Teide groeien enkel inheemse planten, geen bomen.
In het nationaal park van de Teide groeien enkel inheemse planten, geen bomen.© OLIVIA VAN DE PUTTE

In restaurant Parado de Canadas del Teide laten we de geitenschotel op de wijze van Mount Teide aanrukken: een smakelijke ragout van tomaten, paprika’s en pepertjes.

3 LA LAGUNA

De allereerste hoofdstad van Tenerife ligt op 600m hoogte. Ze werd in 1496 door de Spanjaard Alonso Fernández de Lugo veroverd. “Een koloniale stad zonder muren, waarvan de stadsindeling en architectuur als voorbeeld hebben gediend voor tal van koloniale steden in Latijns-Amerika”, vertelt onze gids. Om ons heen zien we kerken, kloosters en typische woningen – voornamelijk van basalt – met binnenpleintjes, kleurrijke gevels en vaak schitterende deuren en balkonnetjes van Canarische den. We nemen de tijd om door de autovrije straten met de vele bistro’s en bars te slenteren, ontdekken de neoclassicistische kathedraal en brengen een bezoek aan de 16de-eeuwse Santísimo Cristo de La Laguna-kerk, met uniek middenschip en houten plafond dat op een omgekeerde scheepsromp lijkt.

La Laguna diende als voorbeeld voor de koloniale architectuur in Zuid-Amerika.
La Laguna diende als voorbeeld voor de koloniale architectuur in Zuid-Amerika.© FOTO’S GETTY IMAGES

Zodra het invasiegevaar geweken was, is de hoofdstad, die eveneens op de Unesco Werelderfgoedlijst prijkt, in de 19de eeuw verhuisd naar de haven van Santa Cruz – terloops gezegd, geen gezellige stad.

Een andere plek in het noorden van het eiland, die net als La Laguna een omweg waard is voor zijn statige uitstraling en prachtig bewaarde gebouwen, is La Orotava, de op een na oudste stad van Tenerife. Het indrukwekkende tapijt van vulkanische aarde dat ze hier jaarlijks aanleggen tijdens een religieus feest is uniek in de wereld. We kunnen niet anders dan halt houden bij de banketbakkerij (uit 1914) van de kathedraal van La Laguna. Om een lagunero te proeven, een gebakje van bladerdeeg met glazuur, en een rosquete de batata, een gesuikerde beignet met zoete aardappel. Verrassende lekkernijen die de maag goed vullen!

4 GARACHICO

Tenerife: 5x weg van de playas
© FOTO’S GETTY IMAGES

Na de verovering van Tenerife werd dit dorp, gelegen tussen enorme bananenplantages, de belangrijkste vissershaven en het handelscentrum van het eiland, tot het in 1706 volledig verwoest werd door de vulkaanuitbarsting van de Trevejo. De erruptie betekende het einde van het gouden tijdperk, maar Garachico is uit zijn as herrezen. Tussen het rijke architecturale erfgoed staat in een klein parkje de boog van de Poort van de Aarde, het enige overblijfsel van de oude 16de-eeuwse haven. Een ander restant van de vulkaanuitbarsting zijn de natuurlijke zwembaden en de beschermde rots in de zee.

Op de berg ligt restaurant Mirador de Garachico, dat een adembenemend uitzicht over de stad biedt en gastronomische gerechten serveert, zoals een lamstimbaaltje. Hier past een witte of rode Listánwijn bij, een heel oude Canarische druivensoort die je smaakpapillen streelt. En vergeet geen bananenwijn te drinken als digestief.

5 HET PARK VAN ANAGA

Het natuurpark van Anaga werd uitgeroepen tot biosfeerreservaat en is een paradijs voor wandelaars. Deze bergketen in het uiterste noordoosten van het eiland, met diepe valleien en ravijnen die afdalen naar de zee en de zwarte zandstranden, is behoorlijk fris en zelfs vochtig. De weergoden zijn ons niet gunstig gezind als we er aankomen, dus kiezen we voor een kleine zintuigenwandeling over een pad van houten planken, langs fascinerende boomheide met rode, kronkelige takken. In dit oerbos zijn de bomen vaak bedekt met wonderlijk baardmos, een groenachtig schuim van schimmels en algen dat ontstaat door de zuivere lucht en de vochtigheid. Het mos zorgt voor stilte en een geheimzinnige sfeer. Het zou een decor uit een film van Tim Burton kunnen zijn en staat in schril contrast met het landschap van de Teide. Wist je dat je om de tien kilometer een ander microklimaat aantreft op Tenerife? In het park van Anaga kunnen vogelliefhebbers met wat geluk typische soorten spotten zoals de laurierduif en de Bolles laurierduif.

Tenerife: 5x weg van de playas
© FOTO’S GETTY IMAGES

Bij restaurant Cruz del Carmen vertrekt een hele reeks wandelingen. Maar je kan er ook genieten van traditionele gerechten, zoals papas arrugadas of gerimpelde aardappelen met een groene mojosaus en een iets pikantere rode saus, kroketten met banaan, kabeljauw, ragout van konijn en kikkererwten. En puchero, een stoofpotje met een beetje van alles – maïs, kip, varkensvlees, courgettes, bonen, zoete aardappel en zelfs peer. Een eenvoudige en rustieke keuken.

Praktisch

Erheen: wij vlogen met Brussels Airlines naar Tenerife

Logeren: La Laguna Gran Hotel, www.lalagunagranhotel.com; Tigaiga Suites, www.tigaiga.com

Meer weten: www.webtenerife.com

Partner Content