België heeft een rijke biertraditie. Elk bier heeft zijn eigen karakter en past perfect bij bepaalde gerechten. Enkele voorbeelden die u meteen zullen overtuigen...
Panna cotta van witte chocolade met aardbeien en een Liefmans Cuvée-Brut
Voor 4 personen 400 g aardbeien, goed gewassen 2 eetlepels suiker 100 g rauwe rabarber, geschild Voor de panna cotta 1 l room 1 dl melk 75 g suiker 1 vanillepeul 4 blaadjes gelatine, in koud water geweekt 240 g witte chocolade, in stukjes gesneden |  |
Bereiding
1. Snijd de vanillepeul open en schraap de zaadjes eruit. Breng de room, melk, suiker, vanillezaad en peul aan de kook.
2. Haal de pan van het vuur en roer de gelatineblaadjes en de chocolade erdoor.
3. Laat het mengsel een halfuur trekken. Giet het door een fijne zeef.
4. Verdeel het mengsel over gepaste glazen. Bedek de glazen met vershoudfolie.
5. Laat de panna cotta 4 uur opstijven
6. Snijd de rabarber in heel kleine blokjes. Meng er de suiker onder.
7. Snijd de aardbeien in stukjes. Verdeel de aardbeien en rabarber over de panna cotta. Serveer.
Steak tartaar met sojakaviaar en citroenmayonaise en een Vedett
Voor 4 personen 400 g witblauw rundsvlees (steak) fijngehakt 1 eetlepel dijonnaise 2 eigelen 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt 1 eetlepel worcestersaus tabasco zwarte peper en zeezout Voor de sojakaviaar 100 g gekookte tapiocabolletjes 1 dl sojasaus Voor de citroenmayonaise 2 dl citroenmayonaise 2 eetlepels zure room sap van een halve citroen Garnituur bladpeterselie |  |
Bereiding
1. Giet de soja over de tapiocabolletjes en laat een paar uur opzwellen.
2. Meng de ingrediënten voor de tartaar en kruid af met tabasco, peper en zout.
3. Meng ook de ingrediënten voor de citroenmayonaise.
4. Plaats een dresseerring op het bord en vul deze voor twee derden met de tartaar.
Vul verder op met de sojakaviaar. Giet was mayonaise rondom en versier met bladpeterselie.
Gebakken hertenkalf met knolselder en witloof en Maredsous Tripel
Voor 4 personen 600 g hertenkalffilets peper en zout Voor de knolselderpuree 1 kleine knolselder, geschild en in stukjes gesneden 3 dl zure room witte peper en zout Voor het witloof 8 kleine witloofstronkjes uit volle grond boter 5 jeneverbessen 1 eetlepel honing Voor de rest 4 harde, zeer verse champignons, flinterdun gesneden 12 blauwe bessen in twee gesneden geroosterde uitjes (kant-en-klaar te koop) een paar blaadjes tijm |  |
Bereiding
1. Kook de knolselder in ruim water gaar. Mix met een staafmixer of in een blender met de zure room tot een gladde puree. Kruid af met peper en zout.
2. Bak de witloof rond en mooi goudbruin in boter. Verlaag de temperatuur en voeg de jeneverbessen en honing toe. Laat het witloof verder garen onder een deksel op lage temperatuur tot het mooi gekaramelliseerd is.
3. Kruid en bak de hertenfilets in boter rondom mooi bruin. Laat ze verder zo'n 15 minuten garen in een voorverwarmde oven op 125 graden. Haal het vlees uit de pan en blus met een scheut water of kalfsbouillon.
4. Snijd het vlees in mooie sneetjes. Verdeel het vlees over vier borden. Begiet met wat bakvocht.
5. Verdeel het witloof en de puree over de borden.
6. Garneer met champignons, blauwe bessen, geroosterde ui en blaadjes tijm.
Meer bierweetjes en recepten?
België is een klein land, maar wordt gekenmerkt door rijke tradities en een zeer grote diversiteit, zowel geografisch als gastronomisch. Deze enorme verscheidenheid vinden we ook terug in de biertraditie. Hoewel de laatste decennia vele kleine brouwers er mee ophouden, telt het land nog altijd ruim honderd brouwerijen, met een veelvoud aan bieren. Een aantal ervan worden enkel lokaal vebruikt, terwijl andere de hele wereld veroveren. In het boek 'Belgian Beer à la carte' komen verschillende brouwerijen en bieren aan bod. Elk bier heeft zijn eigen karakter, zijn eigen verhaal en zijn eigen achtergrond. Naast al deze informatie krijgt u telkens een aantal overheerlijke recepten.
Belgian Beer à la carte kost ? 14,95 en is te koop op www.duvelshop.be
Meer info: www.belgianbeeralacarte.be
Panna cotta van witte chocolade met aardbeien en een Liefmans Cuvée-BrutBereiding1. Snijd de vanillepeul open en schraap de zaadjes eruit. Breng de room, melk, suiker, vanillezaad en peul aan de kook.2. Haal de pan van het vuur en roer de gelatineblaadjes en de chocolade erdoor.3. Laat het mengsel een halfuur trekken. Giet het door een fijne zeef.4. Verdeel het mengsel over gepaste glazen. Bedek de glazen met vershoudfolie.5. Laat de panna cotta 4 uur opstijven6. Snijd de rabarber in heel kleine blokjes. Meng er de suiker onder.7. Snijd de aardbeien in stukjes. Verdeel de aardbeien en rabarber over de panna cotta. Serveer.Bereiding 1. Giet de soja over de tapiocabolletjes en laat een paar uur opzwellen.2. Meng de ingrediënten voor de tartaar en kruid af met tabasco, peper en zout.3. Meng ook de ingrediënten voor de citroenmayonaise.4. Plaats een dresseerring op het bord en vul deze voor twee derden met de tartaar.Vul verder op met de sojakaviaar. Giet was mayonaise rondom en versier met bladpeterselie.Bereiding1. Kook de knolselder in ruim water gaar. Mix met een staafmixer of in een blender met de zure room tot een gladde puree. Kruid af met peper en zout.2. Bak de witloof rond en mooi goudbruin in boter. Verlaag de temperatuur en voeg de jeneverbessen en honing toe. Laat het witloof verder garen onder een deksel op lage temperatuur tot het mooi gekaramelliseerd is.3. Kruid en bak de hertenfilets in boter rondom mooi bruin. Laat ze verder zo'n 15 minuten garen in een voorverwarmde oven op 125 graden. Haal het vlees uit de pan en blus met een scheut water of kalfsbouillon.4. Snijd het vlees in mooie sneetjes. Verdeel het vlees over vier borden. Begiet met wat bakvocht.5. Verdeel het witloof en de puree over de borden.6. Garneer met champignons, blauwe bessen, geroosterde ui en blaadjes tijm.België is een klein land, maar wordt gekenmerkt door rijke tradities en een zeer grote diversiteit, zowel geografisch als gastronomisch. Deze enorme verscheidenheid vinden we ook terug in de biertraditie. Hoewel de laatste decennia vele kleine brouwers er mee ophouden, telt het land nog altijd ruim honderd brouwerijen, met een veelvoud aan bieren. Een aantal ervan worden enkel lokaal vebruikt, terwijl andere de hele wereld veroveren. In het boek 'Belgian Beer à la carte' komen verschillende brouwerijen en bieren aan bod. Elk bier heeft zijn eigen karakter, zijn eigen verhaal en zijn eigen achtergrond. Naast al deze informatie krijgt u telkens een aantal overheerlijke recepten.Belgian Beer à la carte kost ? 14,95 en is te koop op www.duvelshop.beMeer info: www.belgianbeeralacarte.be