Twee jaar geleden breidde Bokrijk uit met een nieuw museumdeel over de jaren zestig. De tentoonstelling "Muziek in de sixties", die er zaterdag opent, geeft je helemaal het gevoel in de teletijdmachine naar de gouden jaren te zijn gestapt.

Je kan er een bezoekje brengen aan Café Expo, een volkscafé zoals er vroeger vele waren in Vlaanderen. Het was een plek waar de mensen samen kwamen om elkaar te ontmoeten en naar populaire liedjes te luisteren. Want niet iedereen had een radio of televisie. In het café speelt de jukebox de grootste hits van toen en kan je een compilatie van muziekprogramma's uit de jaren '60 bekijken. Er staan ook enkele stukken opgesteld die sommigen onder ons nog gekend hebben, maar nu echte museumstukken zijn: draagbare transistorradio's, een armbandradio, de grammofoon en bandopnemer in compacte vorm. Het was ook in de jaren '60 dat de cassette zijn intrede deed.

Jongerencultuur

De expo besteedt ook aandacht aan de opkomende festival- en jongerencultuur. Vandaag is het nog moeilijk kiezen uit muziekfestivals, maar vijftig jaar geleden waren concerten nog echte evenementen. Eén van de grootste festivals uit die tijd is Jazz Bilzen. In de tentoonstelling wordt de geschiedenis van het festival belicht. Ook typisch voor de jaren '60 was de opkomst van de jongerencultuur. Jeugdhuizen kwamen tot bloei en veel jongeren leerden gitaar spelen. Er ontstonden tal van underground-stromingen in de muziek, al dan niet onder invloed van geestesverruimende middelen. Op de verhalenzolder vertelt muziekjournalist en Belpop-kenner Jan Delvaux zeven boeiende verhalen uit onze vaderlandse popmuziekgeschiedenis.

Het Openluchtmuseum van Bokrijk gaat op zaterdag 4 april opnieuw open. Muziek in de Sixties is twee jaar lang te bezoeken.

Muziek in de Sixties. Vanaf 4/4 in Bokrijk, Genk. Di-zo, 10-18u. ?15 www.bokrijk.be

Twee jaar geleden breidde Bokrijk uit met een nieuw museumdeel over de jaren zestig. De tentoonstelling "Muziek in de sixties", die er zaterdag opent, geeft je helemaal het gevoel in de teletijdmachine naar de gouden jaren te zijn gestapt.Je kan er een bezoekje brengen aan Café Expo, een volkscafé zoals er vroeger vele waren in Vlaanderen. Het was een plek waar de mensen samen kwamen om elkaar te ontmoeten en naar populaire liedjes te luisteren. Want niet iedereen had een radio of televisie. In het café speelt de jukebox de grootste hits van toen en kan je een compilatie van muziekprogramma's uit de jaren '60 bekijken. Er staan ook enkele stukken opgesteld die sommigen onder ons nog gekend hebben, maar nu echte museumstukken zijn: draagbare transistorradio's, een armbandradio, de grammofoon en bandopnemer in compacte vorm. Het was ook in de jaren '60 dat de cassette zijn intrede deed.De expo besteedt ook aandacht aan de opkomende festival- en jongerencultuur. Vandaag is het nog moeilijk kiezen uit muziekfestivals, maar vijftig jaar geleden waren concerten nog echte evenementen. Eén van de grootste festivals uit die tijd is Jazz Bilzen. In de tentoonstelling wordt de geschiedenis van het festival belicht. Ook typisch voor de jaren '60 was de opkomst van de jongerencultuur. Jeugdhuizen kwamen tot bloei en veel jongeren leerden gitaar spelen. Er ontstonden tal van underground-stromingen in de muziek, al dan niet onder invloed van geestesverruimende middelen. Op de verhalenzolder vertelt muziekjournalist en Belpop-kenner Jan Delvaux zeven boeiende verhalen uit onze vaderlandse popmuziekgeschiedenis.Het Openluchtmuseum van Bokrijk gaat op zaterdag 4 april opnieuw open. Muziek in de Sixties is twee jaar lang te bezoeken.Muziek in de Sixties. Vanaf 4/4 in Bokrijk, Genk. Di-zo, 10-18u. ?15 www.bokrijk.be