In een straal van 30 km rond Dinant verdienen twee routes zeker enige aanbeveling. Het stadje aan de Boven-Maas vormt hiervoor een goed vertrek- en eindpunt. Is het al lang geleden dat u er nog was, maak dan een uurtje vrij om een en ander te herontdekken. Zelf hebben ze hier hun beroemde zoon Adolphe Sax (1814-1894) herontdekt. U kunt de uitvinder van de saxofoon zien zitten vóór zijn geboortehuis in de Rue Adolphe Sax. De vader van Adolphe was een koperslager die de eeuwenoude traditie van de koperbewerking voortzette. Inmiddels is het ambacht verdwenen maar het woord dinanderie (voorwerpen van kunstig geslagen koper) blijft een begrip in de hele wereld.

Het loont ook de moeite binnen te lopen in de collegiale kerk met haar tulpvormige toren. Het interieur is mooi sober en bevat het hoogste glas-in-loodraam van Europa.

Een must blijft de klim naar de citadel, het fort dat ooit door de Hollanders werd gebouwd. Het bezoek omvat de beklimming met de kabelbaan, de rondleiding en de afdaling langs 406 treden (dat kan ook met de kabelbaan). Houd er wel rekening mee dat de kabelbaan in februari alleen in de weekends werkt. Op weekdagen moet u dan te voet naar omhoog of met de auto een omweg van 2,5 km maken. Uw moeite wordt beloond met één van de mooiste uitzichten van ons land.

Het Norbetrijnerbier

Voor onze eerste route rijdt u Dinant uit langs het dorpje Leffe. De norbertijnerabdij hier krijgt nog altijd een flink pak licentiegeld van InBev om het beroemde bier met dezelfde naam te mogen brouwen. Volg niet de richting Spontin, maar neem de Fonds de Leffe. Het landschap brengt u vlug in de juiste sfeer, want de smalle weg kronkelt door een idyllisch dalletje met de snelstromende Leffe naast u. Van nu af aan leidt ons heuvelende parcours u van dal naar dal door de Condroz. Volg de weg tot in Sorinnes en Foy-Notre-Dame, om daarna naar Celles te rijden en daar halt te houden.

U bent hier in één van Les plus beaux villages de Wallonie. Het dankt die titel aan de vele huizen van zand- en kalksteen met leien daken en hier en daar nog een vakwerkgevel. Bewonder de grote romaanse kerk uit de 11de-12de eeuw (het is één van de weinige romaanse bouwwerken in ons land die zo gaaf bewaard bleven). En loop de trap met de kruisweg op naar de dorpsschool (vroeger een priorij) om van het uitzicht op het dorp te genieten.

Romeo en Julia

Een paar kilometer verder wacht het kasteel van Doornroosje. Het ligt in een klein komdal en heet officieel Château de Vêves. De buitenkant lijkt op een versterkte burcht met omwallingen en torentjes waar prinsessen gevangen worden gehouden. Binnenin loopt het middeleeuwse gedeelte (13de eeuw) over in 18de-eeuwse woonvertrekken die rond een binnenplaats zijn gelegen. Doornroosje ontmoet hier Marie-Antoinette, als het ware. Het kasteel van Vêves is nog steeds eigendom van de graaf en de gravin de Liedekerke Beaufort. Kijk op de binnenplaats goed naar die ene muur met vakwerk en houten balkons: het perfecte decor voor een Romeo en Juliafilm. Als u ergens wilt zeggen dat u van haar of hem houdt, dan is deze plek zeker niet de slechtste.

Op een platform aan de voet van het kasteel wacht nog een verrassing. Zolang er niet te veel bladeren aan de bomen hangen, kunt u boven op een flank van het komdal tussen de bomen de torentjes van het kasteel van Noisy zien. Een neogotisch en hyperromantisch bouwsel uit de 19de eeuw dat al jaren leegstaat.

Een beetje avontuur

Vanaf Vêves volgt u de wegwijzers naar het natuurreservaat Parc de Furfooz. Dit is indrukwekkend gelegen op kalkrotsen boven de Lesse. Ook al komt de natuur hier op de eerste plaats, op het terrein werden ook prehistorische en Romeinse overblijfselen blootgelegd. In het begin van het parcours is nu zelfs een Romeins badhuis gereconstrueerd. Trek wandelschoenen aan en bereid u voor op wat avontuur. Via trappen daalt u af naar de Lesse langs de steile rotsen en holen die in de prehistorische tijd bewoond moeten zijn geweest.

Om terug te keren kunt u via Walzin of via Hulsionnaux de N 95 naar Dinant bereiken. Even vóór Anseremme, tegenover een bikerscafé, moet u nog even halt houden aan het uitkijkpunt bovenop de rotsen van Freyr, welbekend als oefenterrein voor alpinisten. Het panorama op de Maasvallei vormt het perfecte orgelpunt van deze trip.

Een kunstzinnig riviertje

Onze tweede route vertrekt in Anhée, ten noordwesten van Dinant en volgt de mooie vallei van de Molignée tot in Maredret. De Molignée is een riviertje dat een vrij smal dal heeft uitgegraven. Naast het wildstromende water loopt nog een oude spoorweg met al even oude stationnetjes. De spoorweg wordt vandaag als toeristisch lijntje geëxploiteerd (u moet zelf trappen op spoorwegfietsen) en elk stationnetje vormt een lieflijk decor voor romantische kiekjes. Blijf vanaf Anhée de richting Maredret volgen. De weg kronkelt zich door het groene dal en speelt middels een reeks viaducten een spel met het spoorlijntje.

Halverwege duikt plotseling de ruïne van Montaigle op. Laat de auto achter in het gehucht met dezelfde naam aan de linkerkant van de weg (de tijd heeft hier stilgestaan). Na 300 meter lopen krijgt u het beste zicht op wat in de middeleeuwen een onneembare vesting moet zijn geweest. Dit is één van de droomruïnes die romantische schrijvers in gedachten hadden.

Kunstambachten

We volgen de vallei verder en komen uit in Maredret. Dit dorp behoort eveneens tot de mooiste van Wallonie. Ook hier vele kalkstenen huizen met leien daken. In het dorp zijn wandelingen uitgezet langs de vele kunstambachtateliers die zich hier gevestigd hebben. Houtsnij- of smeedwerk, textielweefkunst, ceramiek: aan keuze geen gebrek. Het bekendste atelier is dat van de ceramiekkunstenaar Antonio Lampecco.

Hebt u nog wat tijd over, overweeg dan een bezoek aan het uitgestrekte abdijcomplex van Maredsous en een maaltijd met kaas en bier. Zo niet, dan keert u na een bezoek aan Maredret op uw stappen terug. We rijden opnieuw de vallei van de Molignée in en slaan aan het stationnetje van Falaën rechts af. Een paar kilometer verder ligt Falaën zelf, alweer geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Wallonië. Het bezit een indrukwekkende kasteelhoeve midden in het dorp. Via Weillen en Onhaye keren we terug naar Dinant.

Langs de Maas

Romantici zullen langs de Maas ten zuiden van Dinant op nog twee andere plekken hun hart kunnen ophalen. Het kasteel van Freyr is een lustkasteel dat zijn huidige aanzien kreeg in de 17de en 18de eeuw. Hier was het dat de Zonnekoning voor het eerst koffie dronk. De strakke tuinen in Franse stijl en het Trianonpaviljoen kijken uit op de Maas en de rotswanden van Freyr aan de overkant. In de mooie maanden staan de driehonderd jaar oude citrusbomen buiten en kunt u verdwalen in de doolhoven met een lengte van 6 km.

Een paar kilometer verder langs de Maas wacht pure nostalgie. In het begin van de twintigste eeuw was Waulsort een chic vakantieoord. Vandaag loopt u hier rond tussen gesloten belle-époquehotels, villa's met torentjes en huizen in allerlei neostijlen. De afbladderende verf geeft alles een fin-de-sièclegevoel. Geboren en getogen romantici zullen zich hier ongetwijfeld in hun nopjes voelen.

Nog twee wandelingen

Van het centrum van Dinant langs de Maas naar de Beiaardrots (3 km heen en terug, liefst bij valavond). Deze monoliet van 40 meter hoog komt tot tegen het water en is met een zeer smalle doorgang voor het verkeer afgescheiden van de heuvelwand. Toen het ros Beiaard met de vier Heemskinderen op de vlucht was voor de troepen van Karel de Grote, stootte het zich volgens de legende zeer krachtig af om over de Maas te springen. Daarbij zou het de rotswand gekliefd hebben.

De rode wandeling vertrekt aan de kerk van Celles. Ze voert naar het kasteel van Vêves en terug (6,5 km) en biedt romantische uitzichten op het dorp en het sprookjesslot.

Praktisch

Voor algemene info: Maison du Tourisme, Avenue Cadoux 8, 5500 Dinant, 082 22 28 70 en www.dinant-tourisme.be. Vraag hier de gratis brochures Valleien van vestingen en kastelen

Citadel van Namen: vanaf 1/2 alle dagen open (op vrijdag gesloten tot 31 maart). Kabellift in februari alleen in het weekend. Toegang: ? 6,50. Info: 082 22 36 70

Kasteel van Vêves: open van 1/4 tot 1/11, voor groepen (min. 20 personen) het hele jaar na reservatie. Toegang ? 7 (65+: ? 5,50). Info: 082 66 63 95 en www.chateau-de-veves.be (Frans)

Parc de Furfooz: van 16/2 tot 31/3 tijdens de weekends, van 1 /4 tot 31/10 alle dagen. Toegang ? 2,50 (65+: ? 2). Info: tel. 082 22 34 77 en www.parcdefurfooz.be (Frans + Nederlands)

Kasteel van Freyr: van 1/10 tot 31/3 op zondag (rondleiding 14.30 uur). April-mei-juni-september: weekends en feestdagen (vrij bezoek). Juli-augustus: alle dagen behalve maandag (vrij). Toegang ? 7 (65+: ? 5,50). Info: 082 22 22 00 en www.freyr.be (5 talen)

In een straal van 30 km rond Dinant verdienen twee routes zeker enige aanbeveling. Het stadje aan de Boven-Maas vormt hiervoor een goed vertrek- en eindpunt. Is het al lang geleden dat u er nog was, maak dan een uurtje vrij om een en ander te herontdekken. Zelf hebben ze hier hun beroemde zoon Adolphe Sax (1814-1894) herontdekt. U kunt de uitvinder van de saxofoon zien zitten vóór zijn geboortehuis in de Rue Adolphe Sax. De vader van Adolphe was een koperslager die de eeuwenoude traditie van de koperbewerking voortzette. Inmiddels is het ambacht verdwenen maar het woord dinanderie (voorwerpen van kunstig geslagen koper) blijft een begrip in de hele wereld. Het loont ook de moeite binnen te lopen in de collegiale kerk met haar tulpvormige toren. Het interieur is mooi sober en bevat het hoogste glas-in-loodraam van Europa. Een must blijft de klim naar de citadel, het fort dat ooit door de Hollanders werd gebouwd. Het bezoek omvat de beklimming met de kabelbaan, de rondleiding en de afdaling langs 406 treden (dat kan ook met de kabelbaan). Houd er wel rekening mee dat de kabelbaan in februari alleen in de weekends werkt. Op weekdagen moet u dan te voet naar omhoog of met de auto een omweg van 2,5 km maken. Uw moeite wordt beloond met één van de mooiste uitzichten van ons land. Voor onze eerste route rijdt u Dinant uit langs het dorpje Leffe. De norbertijnerabdij hier krijgt nog altijd een flink pak licentiegeld van InBev om het beroemde bier met dezelfde naam te mogen brouwen. Volg niet de richting Spontin, maar neem de Fonds de Leffe. Het landschap brengt u vlug in de juiste sfeer, want de smalle weg kronkelt door een idyllisch dalletje met de snelstromende Leffe naast u. Van nu af aan leidt ons heuvelende parcours u van dal naar dal door de Condroz. Volg de weg tot in Sorinnes en Foy-Notre-Dame, om daarna naar Celles te rijden en daar halt te houden. U bent hier in één van Les plus beaux villages de Wallonie. Het dankt die titel aan de vele huizen van zand- en kalksteen met leien daken en hier en daar nog een vakwerkgevel. Bewonder de grote romaanse kerk uit de 11de-12de eeuw (het is één van de weinige romaanse bouwwerken in ons land die zo gaaf bewaard bleven). En loop de trap met de kruisweg op naar de dorpsschool (vroeger een priorij) om van het uitzicht op het dorp te genieten. Een paar kilometer verder wacht het kasteel van Doornroosje. Het ligt in een klein komdal en heet officieel Château de Vêves. De buitenkant lijkt op een versterkte burcht met omwallingen en torentjes waar prinsessen gevangen worden gehouden. Binnenin loopt het middeleeuwse gedeelte (13de eeuw) over in 18de-eeuwse woonvertrekken die rond een binnenplaats zijn gelegen. Doornroosje ontmoet hier Marie-Antoinette, als het ware. Het kasteel van Vêves is nog steeds eigendom van de graaf en de gravin de Liedekerke Beaufort. Kijk op de binnenplaats goed naar die ene muur met vakwerk en houten balkons: het perfecte decor voor een Romeo en Juliafilm. Als u ergens wilt zeggen dat u van haar of hem houdt, dan is deze plek zeker niet de slechtste. Op een platform aan de voet van het kasteel wacht nog een verrassing. Zolang er niet te veel bladeren aan de bomen hangen, kunt u boven op een flank van het komdal tussen de bomen de torentjes van het kasteel van Noisy zien. Een neogotisch en hyperromantisch bouwsel uit de 19de eeuw dat al jaren leegstaat.Vanaf Vêves volgt u de wegwijzers naar het natuurreservaat Parc de Furfooz. Dit is indrukwekkend gelegen op kalkrotsen boven de Lesse. Ook al komt de natuur hier op de eerste plaats, op het terrein werden ook prehistorische en Romeinse overblijfselen blootgelegd. In het begin van het parcours is nu zelfs een Romeins badhuis gereconstrueerd. Trek wandelschoenen aan en bereid u voor op wat avontuur. Via trappen daalt u af naar de Lesse langs de steile rotsen en holen die in de prehistorische tijd bewoond moeten zijn geweest. Om terug te keren kunt u via Walzin of via Hulsionnaux de N 95 naar Dinant bereiken. Even vóór Anseremme, tegenover een bikerscafé, moet u nog even halt houden aan het uitkijkpunt bovenop de rotsen van Freyr, welbekend als oefenterrein voor alpinisten. Het panorama op de Maasvallei vormt het perfecte orgelpunt van deze trip. Onze tweede route vertrekt in Anhée, ten noordwesten van Dinant en volgt de mooie vallei van de Molignée tot in Maredret. De Molignée is een riviertje dat een vrij smal dal heeft uitgegraven. Naast het wildstromende water loopt nog een oude spoorweg met al even oude stationnetjes. De spoorweg wordt vandaag als toeristisch lijntje geëxploiteerd (u moet zelf trappen op spoorwegfietsen) en elk stationnetje vormt een lieflijk decor voor romantische kiekjes. Blijf vanaf Anhée de richting Maredret volgen. De weg kronkelt zich door het groene dal en speelt middels een reeks viaducten een spel met het spoorlijntje. Halverwege duikt plotseling de ruïne van Montaigle op. Laat de auto achter in het gehucht met dezelfde naam aan de linkerkant van de weg (de tijd heeft hier stilgestaan). Na 300 meter lopen krijgt u het beste zicht op wat in de middeleeuwen een onneembare vesting moet zijn geweest. Dit is één van de droomruïnes die romantische schrijvers in gedachten hadden.We volgen de vallei verder en komen uit in Maredret. Dit dorp behoort eveneens tot de mooiste van Wallonie. Ook hier vele kalkstenen huizen met leien daken. In het dorp zijn wandelingen uitgezet langs de vele kunstambachtateliers die zich hier gevestigd hebben. Houtsnij- of smeedwerk, textielweefkunst, ceramiek: aan keuze geen gebrek. Het bekendste atelier is dat van de ceramiekkunstenaar Antonio Lampecco. Hebt u nog wat tijd over, overweeg dan een bezoek aan het uitgestrekte abdijcomplex van Maredsous en een maaltijd met kaas en bier. Zo niet, dan keert u na een bezoek aan Maredret op uw stappen terug. We rijden opnieuw de vallei van de Molignée in en slaan aan het stationnetje van Falaën rechts af. Een paar kilometer verder ligt Falaën zelf, alweer geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Wallonië. Het bezit een indrukwekkende kasteelhoeve midden in het dorp. Via Weillen en Onhaye keren we terug naar Dinant. Romantici zullen langs de Maas ten zuiden van Dinant op nog twee andere plekken hun hart kunnen ophalen. Het kasteel van Freyr is een lustkasteel dat zijn huidige aanzien kreeg in de 17de en 18de eeuw. Hier was het dat de Zonnekoning voor het eerst koffie dronk. De strakke tuinen in Franse stijl en het Trianonpaviljoen kijken uit op de Maas en de rotswanden van Freyr aan de overkant. In de mooie maanden staan de driehonderd jaar oude citrusbomen buiten en kunt u verdwalen in de doolhoven met een lengte van 6 km. Een paar kilometer verder langs de Maas wacht pure nostalgie. In het begin van de twintigste eeuw was Waulsort een chic vakantieoord. Vandaag loopt u hier rond tussen gesloten belle-époquehotels, villa's met torentjes en huizen in allerlei neostijlen. De afbladderende verf geeft alles een fin-de-sièclegevoel. Geboren en getogen romantici zullen zich hier ongetwijfeld in hun nopjes voelen. Van het centrum van Dinant langs de Maas naar de Beiaardrots (3 km heen en terug, liefst bij valavond). Deze monoliet van 40 meter hoog komt tot tegen het water en is met een zeer smalle doorgang voor het verkeer afgescheiden van de heuvelwand. Toen het ros Beiaard met de vier Heemskinderen op de vlucht was voor de troepen van Karel de Grote, stootte het zich volgens de legende zeer krachtig af om over de Maas te springen. Daarbij zou het de rotswand gekliefd hebben. De rode wandeling vertrekt aan de kerk van Celles. Ze voert naar het kasteel van Vêves en terug (6,5 km) en biedt romantische uitzichten op het dorp en het sprookjesslot.Voor algemene info: Maison du Tourisme, Avenue Cadoux 8, 5500 Dinant, 082 22 28 70 en www.dinant-tourisme.be. Vraag hier de gratis brochures Valleien van vestingen en kastelen Citadel van Namen: vanaf 1/2 alle dagen open (op vrijdag gesloten tot 31 maart). Kabellift in februari alleen in het weekend. Toegang: ? 6,50. Info: 082 22 36 70 Kasteel van Vêves: open van 1/4 tot 1/11, voor groepen (min. 20 personen) het hele jaar na reservatie. Toegang ? 7 (65+: ? 5,50). Info: 082 66 63 95 en www.chateau-de-veves.be (Frans) Parc de Furfooz: van 16/2 tot 31/3 tijdens de weekends, van 1 /4 tot 31/10 alle dagen. Toegang ? 2,50 (65+: ? 2). Info: tel. 082 22 34 77 en www.parcdefurfooz.be (Frans + Nederlands) Kasteel van Freyr: van 1/10 tot 31/3 op zondag (rondleiding 14.30 uur). April-mei-juni-september: weekends en feestdagen (vrij bezoek). Juli-augustus: alle dagen behalve maandag (vrij). Toegang ? 7 (65+: ? 5,50). Info: 082 22 22 00 en www.freyr.be (5 talen)