© Efteling

Sprookje van de Indische Waterlelies in de Efteling viert 50ste verjaardag

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Precies een halve eeuw geleden werd de attractie ‘De Indische Waterlelies’, naar een sprookje van koningin Fabiola, ingehuldigd in het Sprookjesbos van de Efteling. In het Efteling Museum loopt nog de hele zomer lang een tentoonstelling over de de bouw en de opening van deze attractie, op het moment van de inhuldiging de grootste ooit.

In 1962 vroeg de Efteling officieel de toestemming aan de Belgische koningin Fabiola om het verhaal van De Indische Waterlelies, uit haar boek ‘De Twaalf Wonderlijke Sprookjes’, te gebruiken voor een nieuwe attractie. De Efteling – dat toen bestond uit het Sprookjesbos met een twintigtal sprookjes, enkele draaimolens, een theehuis en een zwembad – wilde hiermee nadrukkelijk het Belgische publiek aanspreken. Koningin Fabiola stemde in met het verzoek en het sprookje werd op 3 mei 1966 geopend.

Een jaar later, in 1967, kwam koningin Fabiola persoonlijk een kijkje nemen in het Sprookjesbos, samen met koningin Paola en de jonge koning Filip. Een Belgische ambassadeur schreef een week later in een brief namens Fabiola: “De ontwerpers en kunstenaars hebben de poëzie en sfeer van de sprookjes uitstekend weten weer te geven op een manier die jong en oud moet aanspreken. Een artistiek wonder en een onvergetelijke herinnering.”

Sprookje van de Indische Waterlelies in de Efteling viert 50ste verjaardag
© Efteling

Pionierswerk

Een attractie van deze omvang was in de jaren 60 nog nooit gebouwd. Ook op technologisch vlak werd er met De Indische Waterlelies pionierswerk verricht. Denk maar aan de synchronisatie van licht en geluid met de bewegende figuren, zoals de zingende heks en de dansende elfjes op het water. Als muziek werd gekozen voor het nummer Afrikaan Beat van de Duitse componist Bert Kaempfert.

De attractie kreeg vorig jaar een grondige onderhoudsbeurt, mét behoud van de originele uitstraling. Ook kwam de oorspronkelijke vertelstem van Reny de Lannee de Betrancourt terug. Daarvoor was enkele jaren onder andere de stem van Paul de Leeuw te horen.

In het Efteling Museum zijn nog de hele zomer originele ontwerptekeningen te zien, en ook foto’s en filmpjes van de ontwikkeling en de opening van de attractie, en nooit eerder vertoonde filmfragmenten van het bezoek van de Belgische vorstin. Het Efteling Museum bevindt zich midden in het attractiepark en is gratis voor parkbezoekers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content