Sombere, maar mooie boeken

Boeken over doodgaan: de laatste maanden is de stapel hier een pak hoger geworden. Vrolijke lectuur is het niet, maar wel waardevol: als troost en als goede reden om kleine ergernissen te relativeren.

Sombere, maar mooie boeken

Hoewel de dood zowat de enige zekerheid is in een mensenleven, blijft de gedachte aan hun einde voor de meeste mensen er een die ze voor zich uitschuiven. Maar wat als je te horen krijgt dat je dagen geteld zijn? Hoe doe je dat: oog in oog staan met de dood? De Zweedse journalist Kristian Gidlund (1983-2013) beschreef het in zijn blog, waarvan een boek werd gemaakt dat nu in het Nederlands uitgekomen is. In “Dit lichaam van mij” (uitg. De Geus – isbn 9789044532005) neemt hij afscheid van zijn leven en van zijn dromen, zoals dat kind dat nooit geboren zal worden en wiens vader hij nooit zal zijn. Hij heeft het over zijn fantastische jeugd, over zijn spijt dat hij zijn ouders nooit zal kunnen steunen als ze ouder worden, maar ook over woede, angst en pijn. En hij ziet in de schaduw van zijn naderende dood ook scherp waar het in het leven om gaat: “Het paradijs kan een plek op aarde zijn.”

Barts weg

Dichter bij huis kwam een tijd geleden een soortgelijk boek uit, met een soortgelijke boodschap in de titel. “Leef, nu ik er niet meer ben” (Joris Verbeeck & Inge Delva – uitg. Van Halewyck – isbn 9789461312631) is het verhaal van Bart Verbeeck, bekend van zijn facebookpagina, zijn vzw Barts weg en de indrukwekkende reportage die Phara de Aguirre van zijn laatste weken maakte. Het boek is een combinatie van wat Bart zelf schreef, aangevuld met hoe zijn broer Joris Bart en zijn leven zag en ziet en een heleboel getuigenissen van mensen die Bart kenden. Een monumentje voor een bijzondere jongen, eentje dat ook lotgenoten en hun naasten kan helpen.

De lijst

Van “Voor ik doodga” (Jenny Downham – uitg. Olympus – isbn 9789046704363) zeggen dat het verhaal minder waardevol is omdat het ‘niet echt gebeurd is’, is kort door de bocht. Want de emoties zijn zo raak getekend, zo empathisch gebracht, dat de lezer al gauw beseft dat dit het verhaal is van heel veel Tessa’s, van heel veel mensen die een dergelijke lijdensweg doormaken en van heel wat van hun machteloze omgeving. De internationale bestseller over een meisje dat een lijst maakt met wat ze nog allemaal wil doen voor ze doodgaat, heeft al die aandacht helemaal verdiend.

De overlevenden

Hoe pak je je leven weer op als je maatje, je vrouw, de moeder van je kinderen er niet meer is? Dat is wat Klaas ten Holt beschrijft in “De complete weduwnaar” (uitg. Podium – isbn 9789057596605). Overleven met een groot gat in het leven van jezelf en je kinderen, randen van een gapende wond weer bij elkaar proberen te krijgen, zodat je verder kan. Ten Holt zet een eerlijk en ontroerend verhaal neer, dat ook voor mensen met een ander verhaal, een ander verlies kan boeien.


Omgaan met de dood

Marc Cosyns is vooral bekend als dokter en deskundige stervensbegeleiding, maar in “Verhalen voor het sterven gaan” (uitg. – isbn 9789460012457) laat hij anderen aan het woord over omgaan met dood en sterven. In 50 verhalen van 50 uiteenlopende auteurs (zowel ‘echte’ schrijvers als occasionele) biedt hij een ruim gamma aan invalshoeken en emoties aan. Telkens met een rake duiding die de bijdrage even in perspectief zet. Een boek om te koesteren, af en toe in te bladeren, een stukje in te lezen en weer weg te zetten tot een volgend moment van nood aan wat diepte. Nice job, professor!



Partner Content