Slow travel in het Hageland

De glooiende streek tussen Aarschot, Leuven en Landen is een regio die u traag moet verkennen. Bijvoorbeeld op één van deze manieren!

Wandelen op de “wijnberg”

Het Hageland is al lang niet meer de enige wijnstreek in ons land, maar wel degene met de grootste productie. Om dat wijngevoel te krijgen, kunt u rustig de Wijngaardbergwandeling in Wezemaal nalopen. Deze lus van 7,3 km vertrekt aan het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn in Wezemaal en klimt tussen de wijnranken de Wijngaardberg op. Behalve op de fraaie uitzichten moet u ook letten op de “wijnmuur” – een eeuwenoude en nu als monument beschermde muur van ijzerzandsteen die de wijngaarden beschermt tegen koude winden. U kunt de wandeling volgen via de wandelknooppunten 6-62-63-65-74-64-61-6.

Fietsen tussen de wijngaarden

Als u liever fietst, kunt u ook kiezen voor een fietswijnroute. Eigenlijk gaat het om twee fietslussen die de knooppunten van het fietsnetwerk Vlaams-Brabant volgen. Ze vertrekken alle twee aan het kasteel van Horst in Holsbeek. Houd rekening met enkele nijdige hellingen (een e-bike zal hier welkom zijn!).

  • De eerste fietslus is 22,2 km lang en volgt de fietsknooppunten 1-65-63-64-82-29-99-98-65-1
  • De tweede lus loopt over 21,3 km langs de knooppunten 2-65-98-97-74-73-05-65-2.

Wijn proeven

In het voormalige gemeentehuis van “wijndorp” Wezemaal bevindt zich het al genoemde Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn. U kunt er op een interactieve manier de eeuwenoude geschiedenis van de wijnbouw in de streek leren kennen, maar ook het huidige aanbod en de toekomstplannen. Elke maand valt er een andere wijn te proeven.

Adres: Kerkstraat 16, 3111 Wezemaal, tel. 016 61 64 40. Of klik op www.rotselaar.be

Een verdere kennismaking en een meer uitgebreide proeverij kunt u meemaken tijdens een bezoek aan een wijnbouwer. Tien wijnbouwers leiden bezoekers rond, zij het telkens in groep (individueel kunt u zich aansluiten bij een al afgesproken groepsbezoek). De gegevens van deze wijnbouwers vindt u in het Bezoekerscentrum of via de website www.toerismevlaamsbrabant.be/wijn

Met de ezel

Een heel prettige manier van slow travel is een tocht met een ezel. Drie ezelboerderijen in het Hageland bieden die mogelijkheid aan. U krijgt eerst uitleg en dan gaat u zonder begeleiding op stap naast de ezel (dus niet óp!). Als u een klein kind mee hebt, mag dat echter gerust op de rug van het dier zitten. De ezels zijn zo vertrouwd met de route dat ze die zelf vinden. Voor onderweg krijgt u een wandelkaart en ezelsnoepjes mee en – desgewenst – ook een picknick. Zelfs een meerdaagse tocht is mogelijk met overnachting in een tent of een b&b.

Meer info bij de boerderijen:

  • De Balkende Hoeve, Nieuwenrodesteenweg 64, 3200 Aarschot, www.debalkendehoeve.be
  • Ezelstoeterij De Kwadenhoek, Kareelovenstraat 2, 3110 Wezemaal, tel. 016 44 67 64 en www.ezelstoeterij-dekwadenhoek.be
  • Het Bolhuis: Asdonkstraat 49, 3294 Molenstede, tel. 013 33 85 12 en www.bolhuis.be

Ivanhoe!

Slow travel in het Hageland


Indertijd graag de strips van De Rode Ridder gelezen of de tv-serie Ivanhoe gezien? Dan zal uw hart sneller kloppen bij het bezoek aan het kasteel van Horst in Holsbeek, één van de meest bekende monumenten van het Hageland. Je verwacht elk moment dat ridders te paard uit deze waterburcht naar buiten draven. En in de hoge toren zit vast een jonkvrouw te smachten.

Het kasteel staat er nog ongeveer bij zoals de laatste adellijke bewoners het in de zeventiende eeuw achtergelaten hebben. Het is helaas jarenlang verwaarloosd, maar nu is de voorbeeldige restauratie bijna voltooid. Een groot deel van de ruimten kunt u in uw eigen tempo betalend verkennen. Kinderen kunnen bij het bezoek een Rode Riddertas meekrijgen. Het domein rond het kasteel en het Streekgasthof Wagenhuis (gerechten met streekproducten) zijn vrij toegankelijk.

  • Openingsuren: van 1 april tot 31 oktober op maandag en woensdag 14-17 uur en op zon- en feestdagen 14-18 uur. Van 1 november tot 31 maart op maandag, woensdag en zondag 14-17 uur. In de paas- en de zomervakantie: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag 14-17 uur en op zon- en feestdagen 14-18 uur.
  • Toegangsprijs: ? 4 (inclusief audiogids), 60+: ? 3, kinderen -12 jaar gratis (? 1 voor de Rode Riddertas).
  • Meer info: tel. 016 62 33 45 en www.kasteelvanhorst.be

Met de mountainbike

De heuvels en de bossen van het Hageland bieden uiteraard een ideaal terrein voor mountainbikers. In de streek zijn zeven routes bewegwijzerd, de meeste met een keuze uit meerdere lussen. Voor beginners is de blauwe lus (18 km) van de Ijzerzandsteenroute rond Diest een aanrader. Vooral omdat u op één van de vertrekpunten (Provinciedomein Halve Maan, Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest) gebruik kunt maken van een afspuitinstallatie voor uw fiets.

Zoutleeuw en Het Vinne

Van slow travel gesproken: de tijd staat al bijna vijf eeuwen stil in Zoutleeuw. De gemeente draagt de titel “stad”, maar heeft meer weg van een stil dorp. Dat was ooit anders. In de late middeleeuwen was Zoutleeuw een nijvere handelsstad met een haven op de Kleine Gete. In het centrum kan je niet naast de monumenten kijken die uit dit rijke verleden stammen. In de eerste plaats de gotische Sint-Leonarduskerk (met de wonderbaarlijke sacramentstoren uit 1552), maar ook het stadhuis, de Halle en enkele particuliere burgerhuizen.

Rijd na het bezoek aan het centrum naar het natuurdomein Het Vinne enkele kilometers buiten de stad. Via knuppelpaden tussen het riet kunt u hier rustig wandelen rond een natuurlijk meer. En nagenieten in de bistro van het domein.

Meer info in de regiogids

Toerisme Vlaams-Brabant heeft zopas een uitgebreide gratis regiogids met ruim 80 pagina’s doetips in het Hageland uitgebracht. U kunt hem aanvragen via tel. 016 26 76 20 of via www.toerismevlaamsbrabant.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content