SHOCK 1914... Wat als er morgen oorlog uitbreekt?

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Als er vandaag oorlog uitbreekt, dan verspreidt dat nieuws zich razendsnel. Maar zonder radio, tv of internet werd het nieuws 100 jaar geleden op een heel andere manier verspreid. Affiches en kranten brachten het nieuws. Maar hoe beleefde de bevolking de eerste weken van de oorlog? En welke rol speelden de media? Aan de hand van officiële berichten, de geschreven pers en persoonlijke getuigenissen toont SHOCK! 1914... de eerste weken van de Eerste Wereldoorlog vanuit een ander perspectief. Dag na dag kan de bezoeker deze traumatische gebeurtenissen opnieuw beleven.

Koninklijke correspondentie

Het Rijksarchief in België, het CEGESOMA en de Koninklijke Bibliotheek van België reconstrueren de chaotische weken van de zomer en het najaar van 1914. De tentoonstelling mikt in de eerste plaats op jongeren en schoolgaande jeugd, maar biedt ook voor kenners een unieke invalshoek op de Eerste Wereldoorlog. Naast de documenten boven vermeld, komt ook de correspondentie tussen Koning Albert I en zijn neef Wilhelm II, de keizer van Duitsland, aan bod.

100 jaar media-evolutie

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog stuwt ook de ontluikende massamedia naar een eerste mondiaal hoogtepunt. Drie generaties later zijn de snelheid, de vorm en het aanbod van informatie geëxplodeerd. Radio, televisie, internet en sociale media hebben de oorlogsverslaggeving ingrijpend veranderd. Deze thema’s geven de tentoonstelling een eigentijdse en universele dimensie.

Deze gratis tentoonstelling opent op 11 september 2014 en loopt tot 28 februari 2015.De website is nu reeds toegankelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content