Schauvliege lanceert meldpunt voor overlastsoorten

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege lanceert een meldpunt voor invasieve dier- en plantensoorten. Daarmee wil ze de strijd opvoeren tegen overlastsoorten die van nature niet voorkomen in Vlaanderen en hier de biodiversiteit in gevaar brengen.

Invasieve exoten kunnen heel wat problemen opleveren. Bekende voorbeelden zijn de stierkikker, de grote waternavel, het parelvederkruid en de waterteunisbloem. Eens zo’n soort zich in Vlaanderen vestigt, is ze nog moeilijk te bestrijden of tegen te houden. Meestal hebben ze hier immers geen natuurlijke vijanden, waardoor ze zich razendsnel vermenigvuldigen.

“Vooraleer ze te kunnen aanpakken, moet je ze echter eerst lokaliseren”, aldus Schauvliege. Daarom vroeg ze het Agentschap voor Natuur en Bos om samen met Natuurpunt het meldpunt www.waarnemingen.be/exoten op te zetten.

Doel van het meldpunt is eventuele problemen snel tot bij de terreinbeheerders en lokale overheden te krijgen. Enkel geregistreerde gebruikers zullen exoten kunnen melden, maar er komen ook herkenningsfiches en bijkomende informatie op de website. Na een jaar volgt een evaluatie, ter voorbereiding van een meer omvangrijk waarschuwingssysteem in Vlaanderen en België.

Naast het meldpunt is de Vlaamse overheid eerder al gestart met preventiecampagnes om te vermijden dat overlastsoorten nog verkocht worden in tuincentra. In een gedragscode engageerde de groensector zich ook al om 28 plantensoorten niet meer te kweken of aan te planten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content