© ISOPIX

Scampi’s of gamba’s?

Scampi’s. Gamba’s. Ken jij het verschil? Want de verwarring is groot. Maar wat maakt het uit: lekker zijn ze allebei, zowel als voorgerecht, lunch of op de barbecue. Enkele recepten.

Scampi’s met radicchio en gorgonzolasaus

(Voor 4 personen)

2 kroppen radicchio – 4 el olijfolie – 1 kl bruine rietsuiker – 4 el balsamicoazijn – zout en peper van de molen – 1 sjalot – 1 teentje look – 16 grote scampi’s, gepeld, met staartje – 100 cl witte wijn – 20 cl visfond – 5 cl vloeibare room – 75 g gorgonzola – 1 kl citroensap – peterselie.

  • Snij de radicchio doormidden en verwijder de harde stukken. Was de bladeren, dep droog en snij ze vervolgens in repen. Warm 2 eetlepels olijfolie in een pan en stoof er de radicchio in. Strooi er wat suiker over, laat lichtjes karameliseren en deglaceer met de balsamico. Laat lichtjes inkoken, voeg peper en zout toe. Haal van het vuur.
  • Pel de sjalot en de look en hak fijn. Spoel de scampi’s, dep droog en bak 3 tot 4 minuten in twee eetlepels olijfolie. Haal de scampi’s uit de pan en doe er de sjalot en de look in. Laat fruiten, zonder te bruinen. Deglaceer met witte wijn, fond en room. Laat 2 tot 3 minuten verder garen op een zacht vuur.
  • Verkruimel de kaas en voeg hem aan het gerecht toe. Roer goed om, voeg wat citroensap toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de scampi’s weer bij de saus om ze op te warmen. Verdeel de radicchio over vier borden, dresseer op elk bord vier garnalen, giet er wat saus rond, werk af met peterselie en dien meteen op.

Scampispiesjes met meloen en aardbeiensalsa

Scampi's of gamba's?
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

Voor de salsa. 250 g aardbeien – 1 groene paprika – 1 sjalot – 1 handvol basilicum – 2 el citroensap – 1 el olijfolie – 1 mespunt suiker – peper en zout.

Voor de brochette. 450 g scampi’s, gepeld, met staartje – 250 g groene meloen – 250 g cavaillon – 10 g gember – 3 el olijfolie – 1/2 kl tijm – 1/2 kl rozemarijn – 1 mespunt lavendel.

  • Was de aardbeien, dep droog en snij in stukjes. Was de paprika en snij in kleine stukjes. Hak de sjalot fijn. Was de basilicum, dep droog en hak de blaadjes fijn.
  • Meng de aardbeien, paprika, sjalot, basilicum, citroensap en olie in een kom. Breng op smaak met suiker, zout en peper. Zet opzij.
  • Spoel de scampi’s, dep droog. Maak meloenbolletjes met een parisienneboor. Rijg de scampi’s en de meloenbolletjes afwisselend op spiesjes.
  • Schil en rap de gember. Meng de olie met gember, tijm, rozemarijn en lavendel. Bestrijk er de brochettes mee en grill 2 tot 3 minuten aan elke kant.
  • Verdeel de salsa over kleine kommetjes en leg er een spiesje op.

Gamba’s met pittige tomatensaus en rijst

Scampi's of gamba's?
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

250 g basmatirijst ? zout – 1 ster-anijs – 5 laurierblaadjes – 1 stukje kaneel – 1 ui – 2 teentjes look – 2 rode pepertjes – 800 g tomaten – 2 el kokosolie – 1 el kerriepasta – 200 ml visfond – 400 g gamba’s – 2 el limoensap – 1 mespunt kandijsuiker – 1 el vissaus.

  • Kook de rijst in gezouten water, samen met de steranijs, 1 laurierblaadje en het stukje kaneel.
  • Hak de ui en de look fijn. Was de pepertjes, snij ze door in de lengte, verwijder de zaadjes en snij daarna zeer fijn. Dompel de tomaten in kokend water, verwijder de schil, snij ze in vier en verwijder de zaden. Snij daarna het tomatenvlees in stukjes. Warm olie in een pan en fruit de ui, look en pepertjes. Voeg de kerriepasta toe, meng en deglaceer met visfond.
  • Voeg de tomaten en de rest van de laurier toe. Laat 15 minuten koken op een zacht vuur.
  • Spoel de gamba’s en gaar ze in de saus. Laat niet koken. Voeg limoensap, suiker en vissaus toe. Verdeel over de borden en dien op met rijst.

Scampibrochette met courgette, mango en Thaïse asperges

Scampi's of gamba's?
© StockFood

(Voor 4 personen)

400 g scampi’s, gepeld, met staartje – 2 teentjes look – 1/2 kl zout – 6 el olijfolie – 2 kl kerrie – 1 mespunt komijn – 1 mespunt cayennepeper – 1 scheutje limoensap – 1 jonge courgette – 1/2 mango – 500 g Thaïse asperges.

  • Spoel de scampi’s en dep ze droog. Pel de teentjes look en stamp fijn in een vijzel.
  • Meng in een schaal de look, vier eetlepels olie, kerrie, komijn, cayennepeper en wat limoensap. Voeg de scampi’s toe en laat een half uurtje marineren.
  • Was de courgette en snij ze met een mandoline in de lengte in lange slierten. Schil de mango en snij het vlees in blokjes. Was de asperges en verwijder de uiteinden.
  • Vouw de courgetteslierten op tot pakjes en rijg ze aan een brochettestokje, afgewisseld met een scampi en een mangoblokje. Laat 8 minuten bakken op een hete grill, draai geregeld om.
  • Warm de rest van de olie in een pan en wok de asperges 5 tot 8 minuten. Voeg wat zout en een scheutje limoensap toe.
  • Schik de asperges op de borden en leg er de brochette op. Werk af met een schijfje limoen.

En wil je nu het antwoord kennen?

De ‘scampi‘ in een Italiaanse paella, noemen wij langoustines (kleine smalle zeekreeftjes met lange scharen).

Onze ‘scampi’s‘ zijn in feite de staarten van de reuzediepzeegarnaal (ook wel tijgergarnaal genoemd). Het hele beestje noemen we dan weer ‘gamba‘.

En bij onze Noorderburen? In Nederland is ‘gamba‘ de naam van een garnaalstaart, m.a.w. onze ‘scampi‘, het hele dier noemen onze Nederlandse buren gewoon ‘reuzegarnaal‘.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content