Saumur, van hunebed tot paardenrijschool

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Saumur, de stad van het tufkrijt, is bruisend, apart en heerlijk tegelijk. Ze bezit zo maar even 62 geklasseerde monumenten. De cavalerieschool en het prestigieuze Cadre Noir hebben de stad tot ver buiten haar grenzen beroemd gemaakt.

Een mousserende wijn, een reusachtige dolmen en een beroemde nationale rijschool voor paarden zijn maar een paar troeven van Saumur, de geboorteplaats van Coco Chanel.

Het eerste wat opvalt als u de stad nadert, is het kasteel. Het ligt op de top van een heuvel en waakt over de stad. Het biedt u een prachtig uitzicht over de stad en de Loire. Ooit was het een sprookjeskasteel met vele torentjes, maar het werd functioneel verbouwd en kreeg in de loop der eeuwen vele functies zoals gevangenis en legerkazerne. Nu zijn er twee musea in ondergebracht: het “Musée des Arts Décoratifs” met schilderijen, beelden, meubels, tapijten... en het “Musée du Cheval” met een informatieve tentoonstelling over het paard en zijn functie voor de mens. In 2000 werd het kasteel opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco.

Prachtige wandtapijten en een hunebed

In het centrum vindt u ook nog de Eglise St.-Pierre uit de 12de eeuw. Niet zozeer het gebouw maar wel de wandtapijten trekken hier de aandacht. Ook in de oudste kerk, de “Notre-Dame de Nantilly” is dat het geval. Wie echter graag de grootste collectie gevechtstanks wil zien, kan terecht in het “Musée des Blindés”.

Net buiten het centrum, in Bagneux, staat een unieke dolmen van ca. 5.000 jaar oud. Het is een van de grootste in Frankrijk en meet 20 op 7 meter. Bordjes voeren u in Bagneux naar dit uniek prehistorisch monument dat in de tuin van een café-restaurant staat.

De trots van Saumur

Amper een paar kilometer van Saumur ligt het dorpje St.-Hilaire – St.-Florent. Daar is de beroemde nationale rijschool voor paarden of het “Ecole Nationale d’Equitation” gehuisvest. Vooral bekend is “Le Cadre Noir”, een eliteteam dat wereldwijd demonstraties geeft in dressuur.

Deze grootste manege van Europa is te bezoeken: zowel de stallen, de manege als het Cavaleriemuseum. U kunt dressuurlessen en paardenshows bijwonen: in totaal worden er jaarlijks tussen april en oktober achttien shows gehouden. Zorg wel dat u er vóór half elf bent, ze hebben in Saumur een militaire stiptheid waar niet mee te spotten valt. Dat geldt ook voor de rondleidingen. Met een beetje geluk – kijk van tevoren op de website – zijn er op de dag van uw bezoek geen gala’s of wedstrijden. Dan maakt u rustig kennis met de normale bedrijvigheid en het dagelijks leven in de school.

St.-Hilaire – St.-Florent heeft ook nog twee musea: “Musée du Masque” verbonden aan een atelier voor maskers en het “Musée du Champignon” ondergebracht in kalksteengrotten. Behalve hedendaagse champignonkweek zijn er ook fossiele champignons tentoongesteld.

Zeker te vermelden zijn de wijnkelders waar kan geproefd worden van de “Saumur Brut”, gemaakt volgens de méthode champenoise.

L’Anjou

De regio van Saumur biedt honderd en één ontdekkingsmogelijkheden. Denk aan de architecturale parels als de kastelen Montgeoffroy, Montsoreau en Brézé. Ook de abdij van Fontevraud is ideaal om te ontdekken met de hele familie.

De oevers van de Loire en het Parc Naturel Régional Loire-Anjou-Tourraine bieden, dankzij een netwerk van fietspaden van meer dan 150 km (www.loire-a-velo.fr), de mogelijkheid de regio per fiets te ontdekken.

Een rustpauze in het troglodietendorp (holbewonersdorp) Rochemenier tenslotte, is een ongewone en verbazingwekkende beleving (www.troglodyte.info). U leert meer over deze woningen die ingegraven zijn in de rotsen van de Anjou, als u de “Cave aux Moines” bezoekt, waar u tevens een hapje en een drankje kunt nuttigen (www.cave-aux-moines.com).

Praktisch

Ecole National d’Equitation, Terrefort, 49411 Saumur, tel. +33 241 535 060, www.cadrenoir.fr

Het kasteel van Saumu. Info: www.ot-saumur.fr

Abdij van Fontevraud Info: www.abbaye-fontevraud.com

Nog meer toeristische informatie over de streek :
Comité départemental du Tourisme d’Anjou www.anjou-tourisme.com
Comité Régional du Tourisme Centre www.visaloire.com
Comité Régional du Tourisme des Pays de la Loire www.enpaysdelaloire.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content