Rookmelders in meeste huurwoningen pas verplicht in 2019

08/05/12 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:00

Vorige week raakte bekend dat de commissie Wonen van het Vlaams parlement een voorstel van decreet heeft goedgekeurd dat rookmelders verplicht maakt in huurwoningen. Hoewel het decreet ingaat op 1 januari 2013, hebben eigenaars afhankelijk van de ouderdom van het pand tot maximaal zes jaar de tijd om de rookmelders te plaatsen.

Heel wat mensen gaan er verkeerdelijk vanuit dat rookmelders vanaf volgend jaar verplicht in elk huurhuis zullen hangen, stellen het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) en de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB Vlaanderen) vast. Afhankelijk van het bouwjaar van het pand, en of het een sociale huurwoning betreft, krijgen de eigenaars echter een jaar tot zes jaar de tijd om de melders te plaatsen.

Eigenaars van een gewone huurwoning gebouwd voor 1945 hebben drie jaar de tijd om zich in regel te stellen. Eigenaars van een huurpand dat gebouwd werd in 1945 of later - volgens BIV en CIB Vlaanderen de overgrote meerderheid - zullen zes jaar de tijd krijgen om de melders te installeren.

De Vlaamse vastgoedmakelaars zien het als hun "maatschappelijke plicht" hierover te informeren, zeggen ze in een persbericht. Of het een goed idee is om de termijnen in te korten, daar wil de organisatie zich niet over uitspreken. "We zouden er zeker geen kritiek op hebben", zegt woordvoerder Dajo Hermans van het BIV. "Het gaat om een goede veiligheidsmaatregel."

Vlaams parlementslid en initiatiefneemster Veerle Heeren (CD&V) wijst erop dat rekening gehouden werd met kritiek uit het verleden dat de wetgeving onmiddellijk laten ingaan niet haalbaar is. Heeren zegt dat een "zo realistisch mogelijk" tijdspad werd gezocht.

Onze partners