De laatste Rembrandt-expositie van deze omvang was in Nederland te zien in 1969. Het driehonderdste sterfjaar van de kunstschilder was toen de aanleiding voor de expo.

Een overzicht van de late werken van Rembrandt van Rijn (1606-1669) was nooit eerder te zien. Juist in de laatste fase van zijn leven kwam de kunstenaar op zijn artistieke hoogtepunt, geplaagd als hij was door persoonlijke verliezen - de dood van zijn vrouw Saskia Uylenburgh - en financiële tegenslagen. "Hij werd veel experimenteler in zijn techniek en veel emotioneler in zijn werk", verklaart hoofd beeldende kunst Gregor Weber.

Museumdirecteur Wim Pijbes rekent op veel belangstelling van bezoekers. "Het is misschien wel de mooiste tentoonstelling die u in uw leven zult meemaken", verkondigde hij. De expositie was de afgelopen maanden te zien in The National Gallery in Londen en trok daar meer dan een kwart miljoen mensen. Het Rijksmuseum en The National Gallery hebben tien jaar gewerkt aan het project. Zo'n 35 musea en particulieren hebben werken uitgeleend. Daaronder bevinden zich schilderijen die zelden een museum verlaten, zoals het doek 'Familieportret' uit het Kunstmuseum des Landes Niedersachsen in het Duitse Braunschweig. Het werk was zeventig jaar niet op reis geweest. Het is ook het enige familieportret dat met zekerheid door Rembrandt is geschilderd en is een van de vier schilderijen die alleen in Amsterdam te zien zijn.

De expositie loopt tot en met 17 mei. Er zijn tal van nevenactiviteiten, waaronder een stadswandeling in Amsterdam naar de plaatsen waar Rembrandt heeft gewoond. Rembrandts stoffelijke resten rusten in de Westerkerk. Behalve wandelen met Rembrandt kan je ook varen met hem of een avondje Rembrandt houden.
Late Rembrandt, Rijksmuseum, Museumstraat 1 Amsterdam, 12 februari tot 17 mei dagelijks 9 - 17 uur, tickets: ? 17,50. Tickets online boeken kan je hier.

De laatste Rembrandt-expositie van deze omvang was in Nederland te zien in 1969. Het driehonderdste sterfjaar van de kunstschilder was toen de aanleiding voor de expo. Een overzicht van de late werken van Rembrandt van Rijn (1606-1669) was nooit eerder te zien. Juist in de laatste fase van zijn leven kwam de kunstenaar op zijn artistieke hoogtepunt, geplaagd als hij was door persoonlijke verliezen - de dood van zijn vrouw Saskia Uylenburgh - en financiële tegenslagen. "Hij werd veel experimenteler in zijn techniek en veel emotioneler in zijn werk", verklaart hoofd beeldende kunst Gregor Weber. Museumdirecteur Wim Pijbes rekent op veel belangstelling van bezoekers. "Het is misschien wel de mooiste tentoonstelling die u in uw leven zult meemaken", verkondigde hij. De expositie was de afgelopen maanden te zien in The National Gallery in Londen en trok daar meer dan een kwart miljoen mensen. Het Rijksmuseum en The National Gallery hebben tien jaar gewerkt aan het project. Zo'n 35 musea en particulieren hebben werken uitgeleend. Daaronder bevinden zich schilderijen die zelden een museum verlaten, zoals het doek 'Familieportret' uit het Kunstmuseum des Landes Niedersachsen in het Duitse Braunschweig. Het werk was zeventig jaar niet op reis geweest. Het is ook het enige familieportret dat met zekerheid door Rembrandt is geschilderd en is een van de vier schilderijen die alleen in Amsterdam te zien zijn. De expositie loopt tot en met 17 mei. Er zijn tal van nevenactiviteiten, waaronder een stadswandeling in Amsterdam naar de plaatsen waar Rembrandt heeft gewoond. Rembrandts stoffelijke resten rusten in de Westerkerk. Behalve wandelen met Rembrandt kan je ook varen met hem of een avondje Rembrandt houden.Late Rembrandt, Rijksmuseum, Museumstraat 1 Amsterdam, 12 februari tot 17 mei dagelijks 9 - 17 uur, tickets: ? 17,50. Tickets online boeken kan je hier.