Reizigers uit gebieden in lockdown moeten in quarantaine

Reizigers die terugkeren uit gebieden die terug in lockdown zijn geplaatst moeten in quarantaine. De verschillende regeringen van ons land zijn het daar woensdag op het Overlegcomité over eens geraakt. Voor deze gebieden wordt ook een formeel reisverbod uitgevaardigd.

De overheid maakt een onderscheid tussen rode, oranje en groene zones. Deze zones worden gepubliceerd op de website van Buitenlandse Zaken.

Rode zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen die opnieuw in lockdown worden geplaatst. Voor deze zones vaardigt België een formeel reisverbod uit. Reizigers die desondanks terugkeren uit deze zones zullen worden behandeld als “hoogrisicocontacten”, wat betekent dat ze verplicht getest en in quarantaine moeten.

Oranje zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor een hoog gezondheidsrisico is vastgesteld op basis van objectieve epidemiologische criteria. Voor deze zones raadt België reizen sterk af. Reizigers die toch terugkeren uit deze zones zullen gevraagd worden om testen en quarantaine te ondergaan.

Voor groene zones tenslotte zullen geen beperkingen worden opgelegd.

De zones met kleurcodes zullen worden gepubliceerd op de website van Buitenlandse Zaken. Die heeft nu al een online stoplichtensysteem voor landen. Op dit moment is het voor Belgische toeristen enkel mogelijk te reizen binnen de EU en landen als Zwitserland, IJsland en het Verenigd Koninkrijk. Buiten de EU kan momenteel niet. En ook binnen de EU zijn een aantal landen verboden zoals Ierland, Malta en Finland.

Touroperators willen meer duidelijkheid

Met code rood is het duidelijk dat er in de zone coronagevallen vastgesteld zijn, klinkt het. “In dat geval nemen wij onmiddellijk maatregelen en zullen we geen toeristen naar daar sturen”, verklaart Demeyere. “Bij code groen is er dan weer geen probleem. Maar wat bij oranje?”

De woordvoerder verwijst naar de situatie in het Spaanse Lerida in de regio Catalonië. Daar werd afgelopen weekend een lockdown werd ingesteld na een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen, voornamelijk bij seizoensarbeiders. “Het is logisch dat Lerida zelf een code rood krijgt, maar wordt de regio er rond dan meteen code oranje, terwijl de oorzaak van die stijging bekend is?”, aldus Demeyere.

Ook bij Sunweb hekelen ze de onduidelijkheid. “In Nederland werken ze ook met kleurcodes, maar daar is er duidelijkheid wat die precies inhouden. Code oranje betekent daar een negatief reisadvies. In dat geval laten we de vakantiegangers niet vertrekken naar die regio”, zegt woordvoerder Tim Van den Bergh. Hij stelt dat, los van de kleurcodes die gegeven worden, de touroperator reizen niet zal laten doorgaan als ze een indicatie hebben dat het niet veilig is. “Als vakantiegangers in België of ter plaatse in quarantaine moeten of als stranden of bars gesloten zijn, zullen we ons klanten hun reis laten omboeken of naar alternatieven zoeken”, aldus Van den Bergh.

Partner Content