Reis door de tijd in Aubechies

Het échte dorp van Asterix ligt niet in Bretagne maar in het Belgische Aubechies, een piepklein plaatsje tussen Doornik en Aat. Spring in de teletijdmachine...

In de langwerpige hut uit de bronstijd zit een vrouw in kleren van jute en dierenvellen op haar knieën graankorrels fijn te pletten met een stenen werktuig. Ze mengt de korrels met water en vormt van het deeg een plat brood. Naast haar op de grond is een oventje van leem met hout heet gestookt. Ze legt het deeg op een plat stuk bot en schuift het in het oventje. Wanneer het brood weer uit de oven komt, is het nog altijd plat. Het smaakt niet slecht, maar is nogal taai. Begrijpelijk, want onze verre voorouders hadden van gist nog nooit gehoord.

Reis door de tijd in Aubechies

Het begrip goeie ouwe tijd krijgt in de Archeosite van Aubechies een andere betekenis. Dit openluchtmuseum wil het dagelijkse leven van onze verre voorouders reconstrueren en dat leven was niet altijd een pretje. Concreet gaat het hier over de mensen die tussen 5000 vóór Christus (het late steentijdperk) en 476 na Christus (de val van het Romeinse rijk) in onze streken woonden. Van de prehistorische volkeren over de Kelten tot de Gallo-Romeinen.

Authenticiteit voorop

Reis door de tijd in Aubechies

Het domein maakt de droom van de in 2006 overleden Léonce Demarez waar. Deze amateur-archeoloog, ook wel de druïde van Aubechies genoemd, was gepassioneerd door de vele prehistorische en Gallo-Romeinse vondsten in de streek. In 1983 startte hij met de archeosite en die werd sindsdien systematisch uitgebreid. Authenticiteit stond en staat daarbij voorop: alles moet zo echt en zo lokaal mogelijk zijn. De huizen, de inboedel en de gebruiksvoorwerpen zijn gebaseerd op wetenschappelijke vondsten, ruïnes en documenten uit de Romeinse provincie Belgica (die ook Noord-Frankrijk en delen van Duitsland omvatte).

Het Gallische dorp vormt het hart van het domein. De oudste gereconstrueerde woningen dateren hier van 4500 vóór Christus, de jongste van net vóór de inval van Caesar. Stro, leem en hout zijn de belangrijkste bouwmaterialen, maar toch zie je gaandeweg het comfort wat verbeteren. Het vuur in een gat in de grond maakt plaats voor de stookplaats met een metalen ketel aan een haardijzer. We zien een weefgetouw, een zolder, slaapplaatsen, primitieve meubeltjes en zelfs sieraden verschijnen.

Asterix en Obelix zijn fout!

Voor de Kelten was het everzwijn heilig (Asterix en Obelix zijn dus goed fout!), maar ze hielden wel varkens. Omdat ze hun dieren in de natuur naar vruchten lieten zoeken, konden ze seksuele ontmoetingen met everzwijnen niet voorkomen. Vandaar dat sanglochons hier in de modder rollen.

Reis door de tijd in Aubechies
Reis door de tijd in Aubechies

Wie van het Gallische dorp naar het Romeinse deel van de site loopt, kan een cultuurschok moeilijk vermijden. De primitieve hutten maken plaats voor elegante gebouwen, geschilderd in terracottakleuren en versierd met fresco’s en mozaïeken. Voor de Menapiërs, de Nerviërs en de andere stammen moet de beschavingskloof nog groter geweest zijn. Ze zagen hoe de Romeinse bezetters pal naast hun dorp huizen en grafmonumenten van steen begonnen te bouwen. Inclusief een zuilengalerij en een badkamer!

Ook het Romeinse deel van Aubechies wil authentiek zijn. De tempel en de beelden zijn gebaseerd op de ruïnes die in Blicquy werden blootgelegd. De grafmonumenten zijn kopieën van vondsten uit Trier en Aarlen. De villa is een reconstructie op basis van opgravingen in Duitsland, België en Noord-Frankrijk. Het moet hier best aangenaam wonen zijn geweest in deze villa: kamers met veel licht, een verwarmde badkamer (hippocaustum), een mezzanine, chaises longues om liggend te eten, amforen, houten tafeltjes met inlegwerk, zuilen en een tuin met keuken- en geneeskruiden vóór de deur.

Levende Oude Belgen

Reis door de tijd in Aubechies

Op de Archeosite rondlopen zonder begeleidende uitleg zal u als individuele toerist op uw honger laten. Daarom vraagt u beter eerst de historische film te mogen zien. U zult nog meer opsteken als u meeloopt met een begeleid bezoek. Maar de beste optie is Aubéchies te bezoeken op een dag dat de site bevolkt wordt door levende Oude Belgen. Dan hullen vrijwilligers zich in de kleren van toen. In en tussen de woningen demonstreren ze ambachten en technieken die onze voorouders onder de knie hadden gekregen: brood en koekjes maken, stenen en botten omtoveren tot gereedschap, brons en ijzer gieten, potten bakken of sieraden vervaardigen. In de Romeinse villa kunt u proeven van hapjes uit het kookboek van Apicius. In de Gallo-Romeinse bar wacht een glaasje hydromel (honingwijn) of een glas Cervesia. Dat laatste moet een hedendaagse (gefilterde) versie zijn van een bier zoals ze dat maakten in de Gallo-Romeinse tijd. Al deed het ons verdacht veel aan Duvel denken.

In de omgeving

Een bezoek aan de Archeosite kunt u perfect combineren met andere bezienswaardigheden in een straal van 15 km rond Aubéchies.

  • Op 300 meter van het domein wacht het romaanse kerkje van Aubechies.
  • Het kasteel van Beloeil: het Belgische Versailles blijft één van de mooiste kastelen van ons land.
  • Het Paradisiopark in Brugelette: een onderdompeling in de wereld van exotische vogels en wilde dieren.

Praktisch

  • Archeosite, Rue de l’Abbaye 1y, 7972 Aubechies. Open op weekdagen 9-17 uur (juli-augustus tot 18 uur). Van half april tot 15 oktober ook weekends en feestdagen (14-18 uur, juli-augustus tot 19 uur). Te bereiken via afrit 30 en 31 van de A 8 of via afrit 28 en 29 van de E42. Info: tel. 069 67 11 16 en www.archeosite.be
  • Toegangsprijs: ? 6,50.
  • Animaties met levende personages: elke zondagnamiddag vanaf 23 maart 14-17 uur (en voor groepen op aanvraag).
  • Geleide bezoeken met gids op aanvraag (min. 20 personen, kleinere groepen mits supplement): ? 4,50 p.p. Groepen kunnen dit bezoek combineren met het Domus Romana (opgravingen Romeinse woning) en het Gallo-Romeins Museum van Blicquy.

Partner Content