© FOTO'S ISOPIX

Recepten met gorgonzola

Blauwaderkazen zijn top om een schotel pit te geven. Geen grote fan? Probeer het eens met gorgonzola. Die smaakt zachter dan roquefort, maar haalt wel het beste in je gerecht naar boven.

Soesjes met gorgonzola, peer, okkernoot en espelettepepertjes

(Voor 6 personen)

70 g boter – zout – 100 g bloem – 3 eieren – 1 peer – 40 g okkernoten – 150 g ricotta – 150 g gorgonzola – Espelettepepertjes.

  • Doe 15 cl water in een kookpot, voeg de in stukjes gesneden boter en een snuifje zout toe en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra de boter gesmolten is, voeg in één keer de bloem toe. Roer stevig om met een spatel. Zet de pot op een matig vuur en roer tot het deeg van de wand loskomt. Zet 5 minuten opzij.
  • Warm de oven voor tot 180°C. Meng een voor een de eieren onder het deeg, klop het deeg na elk ei op met de garde. Doe het deeg in een spuitzak.
  • Spuit kleine soesjes op een ovenplaat, bedekt met bakpapier. Laat 15 tot 20 minuten bakken in de oven tot de soesjes goudgeel zijn. Laat afkoelen.
  • Snij de peer in blokjes. Hak de noten. Prak de ricotta met een vork en meng er de gorgonzola, de peer en de noten onder.
  • Snij de soesjes net niet doormidden. Vul ze met de gorgonzolaroom. Bestrooi met Espelettepepertjes. Leg de soesjes in een schaal en dien op.

Pizza met italiaanse kazen

Recepten met gorgonzola
© FOTO’S ISOPIX

(Voor 1 pizza)

400 g pizzadeeg – 50 g zure room – 150 g ricotta – zout – peper – 2 bollen mozzarella – 100 g gorgonzola – 4 fijne sneetjes Italiaanse ham – 3 verse vijgen – 1 handvol rucola – 3 eetlepels okkernoten – 2 eetlepels balsamicocrema.

  • Bestrooi je werkblad met bloem en rol het pizzadeeg uit. Leg het daarna op bakpapier. Duw een ovenplaat voor patisserie in de oven en warm de oven voor op 240°C (stand 8).
  • Meng in een kom de room en de ricotta. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de kaas over het deeg. En doe dat ook met de in stukjes gesneden mozzarella, de gorgonzola en hamreepjes.
  • Laat 10 tot 12 minuten bakken in de oven. Werk af met in vier gesneden vijgen, rucola en gehakte noten. Giet er een scheutje balsamicocrema over en dien op.

Popcorn met gorgonzola, karamel, roze peper en rucola

Recepten met gorgonzola
© FOTO’S ISOPIX

(Voor 4 personen)

2 el bruine suiker – 100 ml balsamicoazijn -1 kl boter – zout – 2 el plantaardige olie – 60 g maïs voor popcorn – 2 handvol rucola – 1/2 biocitroen – 2 el olijfolie – 150 g gorgonzola in blokjes – 1 kl geplette roze peperbolletjes.

  • Doe de suiker in een kookpot, laat karamelliseren, blus met de azijn. Laat verder indikken, roer er de boter doorheen, breng op smaak met zout. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  • Warm de olie in een kookpot, voeg de maïs toe, draai ze wat rond in de pot en wacht tot de maïskorrels barsten. Zet een deksel op de pot en laat verder bakken tot alle maïs open is. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  • Was de rucola, dep droog. Voeg het citroensap, de olijfolie en wat zout toe en meng.
  • Dien de popcorn op in een gietijzeren pan, dresseer er de rucola rond. Verdeel de blokjes gorgonzola over de popcorn en bestrooi met de roze peper. Overgiet met karamelsaus en dien op.

Broccolisoep met toast van gorgonzola en peer

Recepten met gorgonzola
© FOTO’S ISOPIX

(Voor 4 personen)

750 g broccoli – 1 l groentebouillon – zout – 2 el zure room – 2 Conférenceperen – 15 g boter – 4 sneetjes boerenbrood – 150 g gorgonzola – 1 el honing ? peper.

  • Was de broccoli, verdeel in roosjes. Giet de bouillon in een kookpot en breng aan de kook. Voeg de broccoli en wat zout toe. Laat 20 minuten koken op een zacht vuur. Laat de broccoli uitlekken, bewaar de bouillon.
  • Mix de broccoli, de zure room en 20 cl bouillon in de blender. Voeg beetje bij beetje de rest van de bouillon toe tot de soep de consistentie van een velouté heeft. Hou warm.
  • Schil de peren en snij ze in dikke plakken. Bak ze 2 minuten aan elke kant in een pan met schuimende boter. Toast het brood. Snij de kaas in fijne plakjes.
  • Leg afwisselend een plakje peer en een plakje kaas op de toast. Giet er een scheutje honing over. Dien meteen op, samen met de soep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content