Van juni tot september dit jaar werden op 10 kruispunten in Brussel de verkeersborden B22 en B23 geïnstalleerd. Die geven aan dat fietsers mogen doorrijden, ook als het verkeerslicht rood kleurt. Op de 10 testplaatsen is gebleken dat de maatregel 100 procent veilig is. "De borden werden geplaatst op conflictvrije plaatsen, waar absoluut geen gevaar is voor fietsers", zegt Brigitte Grouwels. "De fietser die door het rode licht rijdt, komt automatisch terecht op een fiets- of busstrook."

Volgens Grouwels zijn er in Brussel nog 255 kruispunten waar de borden geplaatst kunnen worden. Of de veiligheid ook daar volledig gegarandeerd is, wordt momenteel onderzocht. Het gewest wil ook de Brusselse gemeenten aansporen om de mogelijkheden voor fietsers in de eigen gemeenten te onderzoeken.

Met het proefproject wilden het BIVV en de Brusselse gewestregering onderzoeken of het mogelijk is voor fietsers om zich gemakkelijker en sneller door het Brusselse verkeer te worstelen. Brussel is geen fietsparadijs", zegt Bruno De Lille. "We moeten hard werken aan de infrastructuur. We willen een aangenaam gewest waar kinderen veilig kunnen leren fietsen en waar ouderen durven blijven fietsen."

Van juni tot september dit jaar werden op 10 kruispunten in Brussel de verkeersborden B22 en B23 geïnstalleerd. Die geven aan dat fietsers mogen doorrijden, ook als het verkeerslicht rood kleurt. Op de 10 testplaatsen is gebleken dat de maatregel 100 procent veilig is. "De borden werden geplaatst op conflictvrije plaatsen, waar absoluut geen gevaar is voor fietsers", zegt Brigitte Grouwels. "De fietser die door het rode licht rijdt, komt automatisch terecht op een fiets- of busstrook." Volgens Grouwels zijn er in Brussel nog 255 kruispunten waar de borden geplaatst kunnen worden. Of de veiligheid ook daar volledig gegarandeerd is, wordt momenteel onderzocht. Het gewest wil ook de Brusselse gemeenten aansporen om de mogelijkheden voor fietsers in de eigen gemeenten te onderzoeken.Met het proefproject wilden het BIVV en de Brusselse gewestregering onderzoeken of het mogelijk is voor fietsers om zich gemakkelijker en sneller door het Brusselse verkeer te worstelen. Brussel is geen fietsparadijs", zegt Bruno De Lille. "We moeten hard werken aan de infrastructuur. We willen een aangenaam gewest waar kinderen veilig kunnen leren fietsen en waar ouderen durven blijven fietsen."