Pareltjes in Palma

Het eiland Mallorca heeft veel meer te bieden dan zonovergoten stranden. De hoofdstad van de Balearen bulkt van de culturele schatten!

Mallorca?s eindeloze zandstranden en kristalheldere zee zijn uitermate geknipt voor dolce far niente. Maar wij kozen voor ander vertier. Want het mediterrane klimaat maakt van Palma de Mallorca het hele jaar door ook een ideale bestemming voor cultuurliefhebbers. Wij selecteerden uit het grote aanbod de bezienswaardigheden die je niet mag missen. We starten onze citytrip in hogere sferen.

Een rond kasteel

Op een heuvel vol pijnbomen, hoog boven de baai van Palma, bevindt zich het kasteel Bellver (Schoonzicht). Zoals de naam al laat vermoeden, biedt het een adembenemend uitzicht op de stad. Hier staat de tijd stil. Alleen het fluiten van de vogels verbreekt de stilte, terwijl je in de verte de imposante kathedraal ontwaart, net achter de haven. Wat dit fort zo bijzonder maakt? Het is een cirkel! Het gotische kasteel werd in de 14de eeuw opgetrokken in opdracht van Jacobus II, de toenmalige koning van Mallorca. Eerst deed het dienst als koninklijke zomerresidentie, later werd het een gevangenis. Op de fraaie binnenkoer, omgeven door bogengangen over twee verdiepingen, worden nu concerten en andere culturele evenementen georganiseerd. Een deel van het kasteel is omgevormd tot een museum over de geschiedenis van de stad, waar archeologische schatten te zien zijn.

Het atelier van Miró

We verlaten het fort en stappen op een bus met open bovendek. Een erg praktisch transportmiddel dat ons, haren in de wind en zonnebril op de neus, in een wip van de ene toeristische topper naar de andere brengt. Amper een paar minuten later staan we al aan de Fundació Pilar i Joan Miró. De Catalaanse kunstenaar had nauwe banden met het eiland: zijn grootouders langs moederszijde, zijn moeder en zijn echtgenote Pilar Juncosa waren Mallorcaans. Veertig jaar lang heeft deze reus van de hedendaagse kunst hier geleefd en gewerkt, tot zijn dood in 1983.

Om het genie van Miró levend te houden, vormde zijn vrouw hun residentie na zijn overlijden om tot een kunstencentrum. Het resultaat is bijzonder geslaagd. In een modern gebouw, een ontwerp van de Spaanse architect Rafael Moneo, kan je de meest uiteenlopende werken van Miró bewonderen: zonderlinge sculpturen, wandtapijten, schilderijen, tekeningen... Vooral werken die hij maakte op rijpere leeftijd. Het hoogtepunt van het bezoek is het atelier van Miró, in een gebouw dat iets lager ligt dan de villa zelf. Alles werd in de oorspronkelijke staat bewaard zodat het lijkt of de kunstenaar elk moment van achter een doek kan opduiken. Een vredig paadje te midden van de mediterrane plantengroei brengt ons naar Miró?s andere atelier, waar hij rechtstreeks op de muur tekende.

Imposante kathedraal

Na een aangename wandeling door de tuinen van de Fundació stappen we opnieuw op de toeristenbus. Ditmaal richting het historische centrum van Palma. Vlak bij de zee reikt de monumentale gotische kathedraal ? de locals spreken van La Seu ? fier naar de hemel. We komen ogen te kort! Alleen al het roosvenster in de gevel heeft een doorsnee van 11 meter. En de 44 m hoge middenbeuk is een van de hoogste van Europa! De kathedraal werd gebouwd in 1229, precies op de plek waar ooit de grootste moskee van de stad stond. De bouw duurde bijna 400 jaar. En elke generatie legde er het beste van zichzelf in.

In het begin van de 20ste eeuw ontwierp Antonio Gaudí (1852-1926) bijvoorbeeld nog een enorm smeedijzeren baldakijn dat boven het hoofdaltaar kwam te hangen en dat de doornenkroon voorstelt. En een paar jaar geleden kleedde de Mallorcaanse kunstenaar Miquel Barceló de Capilla del Santísimo aan: op de muren van de kapel wekte hij een bevreemdende maritieme wereld van golven en vissen tot leven. Niet iedereen houdt ervan, maar de imposante reliëfdecoratie verdient hoe dan ook een bezoek!

Fraaie steegjes

Kunstminnaars zijn in de kathedraal al gauw uren zoet. Maar wij kuierden door de straatjes van het oude stadsdeel. Onze wandeling door de gezellig drukke stad brengt ons naar de Plaça de Cort met het stadhuis en vervolgens naar de Plaça Major, een verkeersvrij plein uit de 19de eeuw, omzoomd door winkels en cafés, waar straatkunstenaars zich uitleven.

Flanerend werpen we geregeld een blik op een lommerrijke patio of kijken we omhoog naar een van de vele prachtige art nouveaugevels. En uiteraard duiken we af en toe ook een winkeltje in. Wie dol is op lederwaren en schoenen komt in Palma zeker aan zijn trekken. Maar wij hebben ervoor gekozen om niet onze voeten maar wel onze smaakpapillen te verwennen.

Lokale lekkernijen

We hebben tal van verrukkelijke tapas geproefd. En ook amandelen en olijfolie, twee specialiteiten van het eiland. Wellicht minder bekend zijn de sobrasada, ambachtelijke worst die wat weg heeft van chorizo, en de ensaimada, gebak op basis van bloem en reuzel. Als je één lekkernij mee naar huis moet nemen, is het deze wel: de brioche in de vorm van een slakkenhuis is verkrijgbaar met suiker of met chocolade.

Al bestaat er ook een variant gevuld met de beroemde sobrasada en bestrooid met suiker: twee Mallorcaanse specialiteiten voor de prijs van één dus! Het resultaat is niet bepaald caloriearm en de smaak is op zijn minst apart. Maar een glaasje overheerlijke Mallorcaanse kruidenlikeur helpt onze spijsvertering een handje!

Praktisch

Info Dienst voor Toerisme Spanje: www.spain.info
Dienst voor Toerisme Balearen: www.illesbalears.es

Erheen Wij vlogen naar Palma met luchtvaartmaatschappij Air Europa: www.aireuropa.com. Maar ook andere maatschappijen bieden rechtstreekse vluchten Brussel-Palma aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content