Voor een fantastische kerstmarkt hoef je niet ver te reizen, want het evenement Winterpret in Brussel haalt steevast de top 10 van de mooiste in Europa. Dit jaar wordt Winterpret voor het eerst feestelijk geopend met een heuse kerstparade. Acht artiesten brengen lichtgevende herten, hindes en reuzen tot leven in een optocht die een een ode vormt aan de liefde en de natuur. Bedoeling is dat het een sierlijk stadsballet wordt.

Licht

Ook nieuw is dat er elke zaterdag een lichtstoet door de Brusselse centrumstraten trekt. Het wordt een soort ommegang van licht, maar dan wel een heel stille, want de personages lopen op kousevoeten! Licht is trouwens het sleutelwoord tijdens Winterpret. In totaal krijgt de stad liefst 11 km feestverlichting. In de winkelstraten stellen buitenlandse ontwerpers hun lichtcreaties tentoon en vormen zo met luchters en slingers een lumineus pad door de verschillende winkelwijken. De Kapellemarkt pakt ongetwijfeld uit met de meest indrukwekkende installatie: 36 panelen van acrylglas vormen een 100 m2 groot labyrint van licht. Het Sint-Katelijneplein wordt opgevrolijkt door lichtzuilen, die elk hun eigen effect creëren. En de Henri Mausstraat, aan de voet van de Beurs, krijgt Alumines, lichtgevende bloemen op hoge stengels. Een première voor Brussel is de familievoorstelling Kerstmis in de kathedralen van regisseur Luc Petit. Hij vertelt in de kerk Sint-Jacob-op-Koudenberg met lichtprojecties en muziek het verhaal van Anoki, de witte beer en Elfy, een Eskimo.

Tirana en Mongolië

Een opmerkelijk keuze voor het gastland dit jaar: Mongolië. In vier yurts kan je gaan proeven van lokale ambachten, traditionele dans en muziek en typische gerechten. De yurts bevinden zich voor de Beurs. Gaststad Tirana is vertegenwoordigd met een Albanees dorp in de Zwarte Toren. Brussel is een multiculturele stad waar meer dan 100 nationaliteiten samenleven, het is dan ook belangrijk dat het grootste winterevenement aandacht heeft voor andere culturen, benadrukt Brussels burgemeester Close, die het programma dinsdag bekend maakte.

Klassiekers

Winterpret kent natuurlijk ook zijn klassiekers: de vele chalets, glühwein, de ijsbaan, het reuzenrad, de draaimolens van Andrea en de kerstboom op de Grote Markt. Die laatste wordt elk jaar weer aangekleed in vol ornaat. De naaldboom van 22 meter hoog is deze keer een Noorse spar uit Eupen. Hij wordt op 16 november geveld en met een speciaal konvooi naar Brussel gebracht, waar hij op 17 november wordt geplaatst.

Winterpret. Van 24/11 tot 31/12 in Brussel. Info: www.winterpret.be

Voor een fantastische kerstmarkt hoef je niet ver te reizen, want het evenement Winterpret in Brussel haalt steevast de top 10 van de mooiste in Europa. Dit jaar wordt Winterpret voor het eerst feestelijk geopend met een heuse kerstparade. Acht artiesten brengen lichtgevende herten, hindes en reuzen tot leven in een optocht die een een ode vormt aan de liefde en de natuur. Bedoeling is dat het een sierlijk stadsballet wordt.Ook nieuw is dat er elke zaterdag een lichtstoet door de Brusselse centrumstraten trekt. Het wordt een soort ommegang van licht, maar dan wel een heel stille, want de personages lopen op kousevoeten! Licht is trouwens het sleutelwoord tijdens Winterpret. In totaal krijgt de stad liefst 11 km feestverlichting. In de winkelstraten stellen buitenlandse ontwerpers hun lichtcreaties tentoon en vormen zo met luchters en slingers een lumineus pad door de verschillende winkelwijken. De Kapellemarkt pakt ongetwijfeld uit met de meest indrukwekkende installatie: 36 panelen van acrylglas vormen een 100 m2 groot labyrint van licht. Het Sint-Katelijneplein wordt opgevrolijkt door lichtzuilen, die elk hun eigen effect creëren. En de Henri Mausstraat, aan de voet van de Beurs, krijgt Alumines, lichtgevende bloemen op hoge stengels. Een première voor Brussel is de familievoorstelling Kerstmis in de kathedralen van regisseur Luc Petit. Hij vertelt in de kerk Sint-Jacob-op-Koudenberg met lichtprojecties en muziek het verhaal van Anoki, de witte beer en Elfy, een Eskimo. Een opmerkelijk keuze voor het gastland dit jaar: Mongolië. In vier yurts kan je gaan proeven van lokale ambachten, traditionele dans en muziek en typische gerechten. De yurts bevinden zich voor de Beurs. Gaststad Tirana is vertegenwoordigd met een Albanees dorp in de Zwarte Toren. Brussel is een multiculturele stad waar meer dan 100 nationaliteiten samenleven, het is dan ook belangrijk dat het grootste winterevenement aandacht heeft voor andere culturen, benadrukt Brussels burgemeester Close, die het programma dinsdag bekend maakte. Winterpret kent natuurlijk ook zijn klassiekers: de vele chalets, glühwein, de ijsbaan, het reuzenrad, de draaimolens van Andrea en de kerstboom op de Grote Markt. Die laatste wordt elk jaar weer aangekleed in vol ornaat. De naaldboom van 22 meter hoog is deze keer een Noorse spar uit Eupen. Hij wordt op 16 november geveld en met een speciaal konvooi naar Brussel gebracht, waar hij op 17 november wordt geplaatst. Winterpret. Van 24/11 tot 31/12 in Brussel. Info: www.winterpret.be