Auvergne in Limburg

Sinds vorige zomer is het Nationaal Park Hoge Kempen een interessant nieuw onderdeel rijker: het vroegere terrein en de terrils van de steenkoolmijn van Eisden. Dit gebied was vroeger in privé-handen, maar is nu een publiek domein geworden onder de naam Connecterra. Er wordt wel een kleine entreeprijs gevraagd als bijdrage tot het onderhoud. U kunt er wandelen over de nu groene terrils en langs verrassende meren. Als u op het hoogste punt bent aanbeland, ziet u vóór uw ogen een landschap dat meer aan de Auvergne dan aan Vlaanderen doet denken.

Praktisch:

  • Op 6 april 2014 gaat het gebied weer open.
  • Toegangsprijs: ? 2,5.
  • U kunt best parkeren aan Maasmechelen Village en vanaf daar de wegwijzers Connecterra volgen (10 minuten stappen).
  • Meer info: www.connecterra.be en tel. 0471 08 35 67.

Geruisloos varen

De Maasstreek met al zijn plassen, dode rivierarmen en natuurreservaten heeft een nieuwe naam gekregen: RivierPark Maasvallei. Het gebied omvat zowel attracties in Belgisch als in Nederlands Limburg. Voor Belgisch Limburg heeft Toerisme Limburg de actieve belevingsmogelijkheden samengebracht in een ontdekkingskaart.

Zo kunt u het hele jaar door met een groepje vrienden op de Maasdijk in Ophoven (Kinrooi) inschepen op een elektrisch aangedreven sloep waarmee u zich geruisloos kunt laten drijven op de plassen. Een computer met gps aan boord wijst de weg en vertelt onderweg over de natuurgebieden, vogels, vissen en kruiden.

Even noordelijker, in Kessenich, kunt u aan het douanekantoor (Venlosesteenweg) vertrekken voor een wandeling door het natuurreservaat Vijverbroek aan een oude, afgesloten Maasarm. De wandeling kunt u doortrekken tot in het witte dorpje Thorn net over de Nederlandse grens.

Praktisch:

  • De gratis ontdekkingskaart RivierPark Maasvallei kunt u aanvragen bij VVV Kinrooi, tel. 089 56 47 36.
  • De geruisloze sloep is geschikt voor 6 personen. Boeking: tel. 089 41 85 92 en www.stilsloep.be. Tarief: ?35 voor 1 uur, ?80 voor een halve dag.
Sinds vorige zomer is het Nationaal Park Hoge Kempen een interessant nieuw onderdeel rijker: het vroegere terrein en de terrils van de steenkoolmijn van Eisden. Dit gebied was vroeger in privé-handen, maar is nu een publiek domein geworden onder de naam Connecterra. Er wordt wel een kleine entreeprijs gevraagd als bijdrage tot het onderhoud. U kunt er wandelen over de nu groene terrils en langs verrassende meren. Als u op het hoogste punt bent aanbeland, ziet u vóór uw ogen een landschap dat meer aan de Auvergne dan aan Vlaanderen doet denken.Praktisch:De Maasstreek met al zijn plassen, dode rivierarmen en natuurreservaten heeft een nieuwe naam gekregen: RivierPark Maasvallei. Het gebied omvat zowel attracties in Belgisch als in Nederlands Limburg. Voor Belgisch Limburg heeft Toerisme Limburg de actieve belevingsmogelijkheden samengebracht in een ontdekkingskaart.Zo kunt u het hele jaar door met een groepje vrienden op de Maasdijk in Ophoven (Kinrooi) inschepen op een elektrisch aangedreven sloep waarmee u zich geruisloos kunt laten drijven op de plassen. Een computer met gps aan boord wijst de weg en vertelt onderweg over de natuurgebieden, vogels, vissen en kruiden.Even noordelijker, in Kessenich, kunt u aan het douanekantoor (Venlosesteenweg) vertrekken voor een wandeling door het natuurreservaat Vijverbroek aan een oude, afgesloten Maasarm. De wandeling kunt u doortrekken tot in het witte dorpje Thorn net over de Nederlandse grens.Praktisch: